Prvi slučaj korona virusa u Srbiji

Pojavio se prvi slučaj korona virusa u Srbiji, potvrdio ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Zaražen je 43-godišnji čovek koji često boravi u Budimpešti, potvrđeno je na vanrednoj konferenciji za medije.

KoSSev: Ministarstvu zdravlja naloženo da uspostavi karantin za izbeglice zbog korona virusa

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je danas sastanak na kojem je upoznata sa trenutnom situacijom u vezi sa migrantskim kretanjima i koordinacijom rada državnih organa, saopšteno je iz njenog kabineta, prenosi Beta.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

„Ministarstvu zdravlja je naloženo da uspostavi karantin za migrante, kao još jedan vid dodatne zaštite od korona virusa“, saopšteno je iz kabineta Ane Brnabić ubrzo nakon što je obelodanjeno da je u Srbiji zabeležen prvi slučaj koronavirusa.

Čovek je bio izuzetno odgovoran, samoizolovao se i supruga mu je samo donosila hranu, ispričao je Lončar.

On je u izolaciji, u bolnici u Subotici, a testom je jutros potvrđeno da je zaražen koronavirusom, potvrdio je ministar.

Pacijent, njegova supruga i deca se osećaju dobro, dodaje.

Lončar: Spremni smo, nema nikakvog mesta za paniku

“Nastavićemo sa primenom svih mera, nema mesta strahu, samo podsećam muškarce starije od 70 godina da se pričuvaju kao što smo ranije preporučili”, dodao je Lončar.

Koronavirus nema pasoš i nije mu problem da pređe granicu, poručuje.

“Želim da kažem da ovo nije samo problem Srbije već i globalni problem. Mislim da bi trebalo da se sastanu svi ministri zdravlja sa teritorije Evrope i da se zauzme zajednički stav, koji bi sprovodile sve evropske zemlje. Do tada, sprovodićemo ono što kaže struka, u svetu i kod nas”.

“Stupili smo u kontakt sa ljudima koji već imaju iskustva u lečenju obolelih od koronavirusa i od njih tražimo uputstva o najboljoj praksi za lečenje”, dodao je ministar zdravlja Srbije.

“Imamo pacijenta koji je otkriven, prepoznat i leči se u Subotici. Imamo razrađen plan šta će biti sa prvim, drugim, desetim pacijentom, i gde će biti i kako će se lečiti, i ti planovi postoje za Beograd i za druga mesta. Svi mogu da budu i biće zbrinuti na adekvatan način”, poručio je Lončar.

Dodao je da je najbitnije da ljudi veruju institucijama države, i istakao da su angažovani lekari ceo svoj život posvetili pripremi za ovakve situacije, i da treba imati poverenja u njih.

“Nijedna odluka neće biti doneta iz političkih razloga već samo iz stručnih razloga”, podvukao je Lončar na vanrednoj konferenciji za novinare.

Nova.rsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.