Kosovska vlada donela odluku da zatvori sve kopnene prelaze, ne važi za građane sa Kosova

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada na večerašnjem sastanku odlučila je da zatvori sve kopnene prelaze, zabrani ulazak i izlazak u opštinama Klina i Vitina i donela je odluku da zatvori kafiće, restorane i tržne centre. Mera se ne odnosi na prodavnice i apoteke, javljaju kosovski mediji.

Zatvaranje kopnenih prelaza na Kosovu ne odnosi se na građane Kosova.
Kako Koha prenosi, kosovski premijer Aljbin Kurti je medijima saopštio posle zasedanja vlade da će svi građani koji budu ušli na Kosovo biti pregledani i dve nedelje provešće u samoizolaciji, što je jedna od preventivnih mera, takođe.

Od 16. marta biće privremeno obustavljene sve avio-linije, osim vojnih i medicinskih.

Kako je ranije večeras prenela Koha, pozivajući se na izjavu predsednika opštine Vitina, Sokolja Haljitija, selo Stubla ( Stubëll) koje se nalazi u ovoj opštini, potpuno je izolovano nakon što je potvrđeno da je 77-godišnja osoba pozitivna na korona virus.

U Klini su tri porodice u karantinu nakon što su, navodno, imale kontakt sa jednom od osoba zaraženih virusom korona, potvrdio je Centar za porodicu u Klini a prenosi Zeri.

Najnovije mere su usledile nakon što su danas potvrđena prva dva slučaja virusa korona na Kosovu.

Zaraženi su dvadesetogodišnji državljanin Italije i sedamdesetsedmogodišnji stanovnik Kosova. Zbrinuti su na Infektivnoj klinici u Prištini.

Kosovska vlada je prekjuče usvojila 11 mera za zaštitu od korona virusa, dok je jedna od glavnih mera – obustava rada svih škola do 27. marta. Dan posle odluke kosovske vlade, Vlada Srbije je donela odluku o obustavi rada škola u srpskim sredinama na KiM od 16. marta, saopštio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Pojedine škole u srpskim sredinama na Kosovu koje rade po planu i programu Republike Srbije, od danas su obustavile nastavu dok je u drugim jutros održan prvi javni čas na kojem su učenici obavešteni o preventivnim merama, a đaci su potom takođe pušteni kući. Međutim, ove škole zvanično, kako je saopšteno, nastavu obustavljaju u ponedeljak.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.