Kosovska vlada: Obustavlja se rad škola do 27. marta, 11 mera zaštite, važi za sve škole i zdravstvene ustanove

Aljbin Kurti na konferenciji
Foto: KoSSev

Kosovska vlada je na večerašnjem sastanku usvojila 11 mera koje je predložio kosovski ministar zdravlja Arben Vitia za zaštitu od korona virusa, dok je jedna od glavnih mera obustava rada svih škola do 27. marta, javljaju večeras prištinski mediji. Odluka će se, prema onom što je kosovski ministar zdravlja odgovorio na pitanje TV Prva, odnositi i na škole i zdravstvene ustanove koje rade po sistemu Republike Srbije na teritoriji KiM, u suprotnom uslediće „sankcije“. 

Prema dosadašnjim zvaničnim informacijama, na Kosovu nema nijednog potvrđenog pozitivnog slučaja na COVID -19, ali su mere za zaštitu već donešene.

Kosovska vlada je na jučerašnjem sastanku takođe izdvojila i 10 miliona evra za borbu protiv korona virusa

Među 11 tačaka koje je kosovska vlada preduzela za zaštitu od koronavirusa su prekid javnog i privatnog nastavnog procesa na svim nivoima do 27. marta, zatim privremena obustava putovanja vazduhom i putevima u zemlje visokog rizika, a do druge odluke.

Ovo su mere kosovske vlade večeras, kako su preneli mediji:

1. Obustavlja se obrazovni proces i javnih i privatnih obrazovnih institucija na svim nivoima do 27. marta 2020. godine.

2. Privremeno se obustavlja vazdušni ili kopneni saobraćaj.

3. Obavezna kontrola putnika od strane medicinskih timova zdravstvenih ustanova na svim ulazima i izlazima na Kosovu uz podršku KP;

4. Obavezna samoizolacija za sve građane koji ulaze na Kosovo iz područja epidemije visokog i srednjeg rizika.

5. Javne i nejavne aktivnosti mogu se odvijati bez prisustva javnosti.

6. Zabraniti aktivnost restorana, noćnih klubova, teretana, bazena posle 23 sata.

7. Zabraniti izvoz medicinske opreme, materijala i lekova od strane privrednih subjekata i proizvođača, osim odlukom Vlade.

8. Sve vladine institucije, kao i javna i privatna preduzeća, dužni su da preduzmu mere zaštite i dezinfekcije u svim institucijama prema uputstvima Ministarstva zdravlja koje se odnose na pojačane higijenske mere.

9. Sva javna preduzeća i privatna preduzeća koja vrše javni prevoz putnika dužna su da redovno dezinfikuju prevozna sredstva.

10. Zabraniti organizovani međunarodni prevoz (autobus, minibus i slično) do zemalja visokog rizika i obrnuto.

11. Fizička i pravna lica koja ne poštuju i krše preporuke biće kažnjena u skladu sa važećim zakonodavstvom.

Mera i za srpske škole i zdravstvene ustanove?

Na pitanje novinarke TV Prva, Anđelke Ćup, da li ove mere važe na čitavoj teritoriji Kosova i za srpske škole i zdravstvene ustanove koje funkcionišu po sistemu Republike Srbije, kosovski ministar zdravlja Arben Vitia je kazao da će „morati da se sprovode“, u suprotnom „slede sankcije jer mere nisu donete na osnovu nacionalne pripadnosti“.

Ni u sredinama koje su pod kontrolom zdravstvenih institucija Republike Srbije, nema potvrdama o eventualnim zaraženim ili obolelim.

U Kosovskoj Mitrovici i okolini nema registrovanih slučaja korona virusa, potvrdila je za KoSSev ranije danas, upravnica KBC Kosovska Mitrovica, dr Danica Radomirović, koja je i načelnica infektivnog odeljenja mitrovičkog kliničkog centra.

Kazala je da su se dve osobe koje su doputovale iz Švajcarske javile telefonom da imaju povišenu temperaturu i trenutno su u kućnoj izolaciji, ali i da nema potvrde da je u pitanju korona virus.

Sa druge strane, potvrdila je da je povećan broj onih koji su oboleli od sezonskog gripa.

Situacija je stabilna i u gnjilanskom kraju, dok, direktor KBC Gračanica, prof. dr Bratislav Lazić nije hteo da daje izjave za medije, kako nam je rekao telefonskim putem. O tome čitajte u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.