Prva dva slučaja virusa korona na Kosovu

Korona Virus
FOTO: Profimedia

Na Кosovu su zabeležena prva dva slučaja virusa korona, potvrdio je kosovski ministar zdravlja Arben Vitia, javljaju mediji u Prištini.

Kako prenosi Koha, zaraženi su dvadesetogodišnji državljanin Italije i sedamdesetsedmogodišnji stanovnik Kosova. Zbrinuti su na Infektivnoj klinici u Prištini.

Nakon što se potvrdilo da Kosovo već ima dva slučaja koja su se pokazala pozitivnim na korona virus, Vlada Kosova će održati vanredni sastanak.

To je potvrdio i premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je rekao da će sastanak vlade početi u 19 sati, javlja RTK2.

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je da se ne širi panika, i da građani ostanu u svojim kućama što više.

Ranije danas, kosovski ministar zdravlja, Arben Vitia, saopštio je na sastanku sa posebnom komisijom za borbu protiv korona virusa da je Institut za javno zdravlje na Kosovu preporučio zatvaranje prelaza.

Odlukom Vlade Albanije od ovog jutra zatvoreni su prelazi ka Kosovu kao mera predostrožnosti protiv širenja korona virusa. Prelazi će biti zatvoreni do 15. marta u ponoć, prenosi prištinska Koha, dok je kompanija „Trainkos“ objavila juče da će linija Priština-Skoplje biti obustavljena od 13. do 27. marta 2020.

Kosovska vlada je prekjuče usvojila 11 mera za zaštitu od korona virusa, dok je jedna od glavnih mera – obustava rada svih škola do 27. marta. Dan posle odluke kosovske vlade, Vlada Srbije je donela odluku o obustavi rada škola u srpskim sredinama na KiM od 16. marta, saopštio je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Pojedine škole u srpskim sredinama na Kosovu koje rade po planu i programu Republike Srbije, od danas su obustavile nastavu dok je u drugim jutros održan prvi javni čas na kojem su učenici obavešteni o preventivnim merama, a đaci su potom takođe pušteni kući. Međutim, ove škole zvanično, kako je saopšteno, nastavu obustavljaju u ponedeljak.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.