UNS: MTS da vrati televiziju „Mir“ u kablovski sistem na Severu Kosova


Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu i Metohiji, protestuju što je televizija „Mir“ iz Leposavića tri meseca isključena iz mreže kablovskih operatora na Severu Kosova nakon što je krajem prošle godine MTS, ćerka firma kompanije „Telekom Srbija“ kupila kablovske distributere „VGN“ iz Kosovske Mitrovice i „Impuls“ iz Leposavića.

Vlasnik televizije „Mir“ Nenad Radosavljević obavestio je UNS da signala ove televizije od 3. januara nema u sistemu „VGN“, da je sa prekidima emitovan kroz „Impuls“, kao i da smatra da je razlog za prekid emitovanja političke prirode. O ovom slučaju obavestio je Nezavisnu komisiju za medije, OEBS i kompaniju MTS.

Poslednji udarac nezavisnim medijima

„Obaveštavam sve zainteresovane da je danas učinjen poslednji udarac nezavisnim medijima na Kosovu. Danas su iz kablovskih sistema isključeni svi oni koji su nezavisni i koji misle ‘svojom glavom’. Dopušteno je da bahati režimski izvršioci vlasti iz Beograda ugase svetlo srpskom narodu na Kosovu. Nadam se da taj mrak neće dugo da traje i da će razum nadvladati diktaturu“, naveo je vlasnik ove televizije Nenad Radosavljević u saopštenju za javnost 6. januara. 

Televizija „Mir“ trenutno emituje program iz Južne Mitrovice, gde je i preseljena zato što joj je isključen i internet.

Na pitanja kada će uključiti televiziju „Mir“ i zašto je isključena iz kablovske mreže na Severu Kosova, UNS-u u MTS-u nije odgovoreno.

UNS i UNS na Kosovu i Metohiji pozivaju MTS da javno saopšti razloge za tromesečno isključivanje televizije „Mir“ iz distribucije i traže da signal ovog medija što pre bude vraćen u kablovski sistem ove kompanije na severu Kosova.

Radio televizija „Mir“ osnovana je posle rata 1999. godine u Leposaviću, a radio program pokrenut je 2000. Program se pratio na području severnog i centralnog Kosova, ali putem kablovskih distributera i u Raški, i Kruševcu.

MTS-u d.o.o prodat najveći privatni kablovski operator na Severu Kosova VGN, pa isključen program TV Mir sa mrežePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.