U Srbiji 31 zaražena osoba korona virusom

Korona Virus
FOTO: Profimedia

Vest je ažurirana

Registrovano je još pet novih slučajeva zaraze korona virusom u Srbiji, pa je ukupan broj zaraženih sada 24, podaci su Ministarstva zdravlja od sinoć, javio je N1.

U međuvremenu Ministarstvo zdravlja Srbije potvrdilo je da je do 8 časova registrovan ukupno 31 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom.

Kako je saopštio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, od testiranih 25 slučajeva, pet je bilo pozitivno.

Od tih petoro, kako je rekao Lončar, svi su u dobrom stanju, četvoro je u kućnoj izolaciji, a jedan pacijent će ostati na daljem lečenju.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 25 osoba, od kojih je pet bilo pozitivnih i 20 negativnih na korona virus.

Lončar apeluje da se više ne objavljuje da je pacijent koji se nalazi na infektivnoj u Novom Sadu preminuo.

„Taj čovek je živ i nešto je bolje nego što je bio. I dalje je u teškom stanju, ali je živ. Svi ostali pacijenti su u dobrom stanju, niko nije životno ugrožen, jedino je ugrožen pacijent u Novom Sadu koji ima i niz drugih oboljenja“, rekao je Lončar.

On je poručio da je dogovoreno da svi koji proizvode maske i dezinfekciona sredstva rade u tri smene i da će sva distribucija proizvoda biti u Srbiji.

„Očekuje se da od sutra (petak) do ponedeljka bude stabilizovano snabdevanje. Nije realno da budemo dobro snabdeveni ako smo nekorektni, ako kupimo više stotina maski i više desetina litara dezinfekcionih sredstava, onda nije realno da ima za sve ljude. Ne stvarajte paniku i nemojte to da radite, ako vi to uzmete, onda vaše komšije neće imati“, rekao je Lončar.

Epidemiolog Predrag Kon, kaže da je evidentno gašenje žarišta u provinciji Hubej u Kini, da kod nas imamo pojavu transmisije, odnosno prenošenja virusa.

„Najznačajnije je da znamo za svaki slučaj, ko je je importovan, ko je od koga zaražen. To što znamo ko je od koga zaražen znači da se situacija drži pod kontrolom. Nemamo iz dana u dan skok i porast, on se održava na šest slučajeva dnevno, nije dobro ako dođe do naglog porasta, treba da uspostavimo nadzor na dnevnom nivou. Imamo mirnu situaciju po pitanju respiratornih infekcija i svih oboljenja nalik gripu, mere će dati rezultate“, naveo je Kon.

N1

Pročitajte još:

Još šestoro zaraženih korona virusom u Srbiji

Kosovska vlada: Obustavlja se rad škola do 27. marta, 11 mera zaštite, važi za sve škole i zdravstvene ustanove

Do jutros 12 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Srbiji

Novi slučaj koronavirusa u Srbiji, ukupno pet obolelih

Vlada Srbije donela dodatne mere u sprečavanju širenja korona virusa

Korona virus u regionu: Sve veći broj zaraženih, zemlje se pripremaju

Registrovan drugi slučaj korona virusa u Srbiji

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji

U Albaniji 6 inficiranih koronavirusom, škole se zatvaraju na dve nedelje

Priština: Otkazuju se svi letovi iz severne Italije zbog koronavirusaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.