Novi slučaj koronavirusa u Srbiji, ukupno pet obolelih

Korona Virus
FOTO: Profimedia

U Srbiji je do 18 časova registrovano ukupno 5 potvrđenih slučajeva koronavirusa, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs, prenosi Insajder

„Do 18 časova u laboratoriji Instituta Torlak testirano je 117 osoba. Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 10.03.2020. godine testirani su uzorci devet osoba od kojih je jedan bio pozitivan i osam negativnih na novi korona virus“, piše u saopštenju.

Vlada Srbije uvela je danas privremenu zabranu ulaska u Srbiju za strane državljane i osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.

Kako se navodi u saopštenju nakon sednice Vlade, uvedena je i preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19 kao i žarištima epidemije.

Kako dodaju, nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanovic Batut” dali su sledeće preporuke za sve građane koji posumnjaju da su zaraženi koronavirusom: ako imate simptome infekcije organa za disanje, povišenu temperaturu, kijavicu, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo, treba pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje, nadležnog za područje u kojem građanin boravi, od kojeg će se dobiti uputstva o daljem postupku.

Za bliže informacije treba pozvati broj Ministarstva zdravlja – 064 8945 235, ili Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic-Batut” – 011 2684 566.

Stručnjaci navode da svakako treba pojačati higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavati kontakte sa drugim osobama i koristiti maramicu u slučaju kijanja ili kašljanja.

Javno preduzeće „Aerodromi Srbije“ saopštilo je da su od danas privremeno suspendovani svi letovi sa aerodroma „Konstantin Veliki“ do Italije i Švajcarske i obrnuto, na osnovu današnje odluke Vlade Republike Srbije.

Stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske privremeno je zabranjen ulazak u našu zemlju, odlučila je danas Vlada Srbije, piše Insajder..

Zaposleni u kompaniji u okviru „Erport sitija“ pozitivan na koronavirus

Jedan zaposleni u kompaniji koja posluje u okviru „Erport siti“ biznis parka na Novom Beogradu pozitivan je na koronavirus, rečeno je za agenciju Beta u tom biznis parku.

U zgradi gde zaraženi radi sprovešće se dodatna dezinfekcija prostorija u toku današnjeg dana.

„U okviru Airport City biznis parka posluje veliki broj domaćih i inostranih kompanija u prostorijama koje iznajmljuju, dakle ’Erport siti’ nema uticaj na to kako naši zakupci organizuju svoj dnevni život i poslovanje. ’Erport siti’ će se sa svoje strane pridržavati svih mera i uputstava nadležnih državnih organa u vezi sa koronavirusom“, naveli su.

Navode da je služba za održavanje tog parka podigla na najviši nivo sanitarne i higijenske mere u svim zajedničkim prostorima u biznis parku i u svim prostorima koje oni održavaju.

„To su mere koje su vidljive našim klijentima, na javnim mestima nalaze se dostupni sanitarno-higijenski rastvori i sve ono što može da učini zajedničke prostore sigurnijim u ovoj situaciji. ’Erport siti’ ima visok standard korporativne odgovornosti i mi ćemo sa svoje strane učiniti sve što je neophodno da poslovanje učinimo sigurnijim“, dodaju.

Naglasili su da su se blagovremeno obratili i nadležnim institucijama i zatražili dodatne savete i pojašnjenja u vezi sa situacijom.

Pročitajte

još:

Vlada Srbije donela dodatne mere u sprečavanju širenja korona virusa

Korona virus u regionu: Sve veći broj zaraženih, zemlje se pripremaju

Registrovan drugi slučaj korona virusa u Srbiji

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji

U Albaniji 6 inficiranih koronavirusom, škole se zatvaraju na dve nedelje

Priština: Otkazuju se svi letovi iz severne Italije zbog koronavirusa

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.