Ministar KBS: Više od 40 od 137 srpskih pripadnika KBS traži da istupi

konferenciju za novinare povodom podnetih zahteva pripadnika srpske zajednice za napuštanje KSB-a
Foto: (RTK2) Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga Rustem Beriša

Preko 40 srpskih pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti od 137 koliko ih je ukupno, uputilo je do sada zahteve da istupi iz ove bezbednosne kosovske formacije, potvrdio je danas Ministar Kosovskih bezbednosnih snaga Rustem Beriša na konferenciji za novinare koju je održao upravo povodom podnetih zahteva pripadnika srpske zajednice. Kako RTK2 izveštava sa ove konferencije, on je potvrdio da se nalaze pod pritiskom zvaničnog Beograda, te „ucenjivanja i pretnje“ srpskim članovima da napuste KBS ocenio neprihvatljivim i istakao da se time krše osnovna ljudska prava.

„Pripadnici srpske zajednice su bili veoma dobro integrisani na nivou njihovih odgovornosti i dužnosti. Ove ucene i pretnje su neprihvatljive, time se krše osnovna ljudska prava,“ rekao je Beriša naglasivši otvorenost KBS za sve etničke zajednice na Kosovu.

‘‘O zahtevima za napuštanje srpskih pripadnika KBS-a odlučivaće se na osnovu standardnih operativnih procedura koje su predviđene za svakog člana KBS-a, u rokovima predviđenim zakonima i propisima koji su na snazi. KBS procenjuje da su ovi zahtevi  rezultat namernih napada, kako bi se potkopao napredak i postignuća KBS-a. KBS biće otvorene za sve zajednice koje žive na Kosovu i biće uvek u službi svojih građana. Verujem da će biti popunjavanja novih radnih mesta pripadnicima srpske zajednice,’’ izjavio je Beriša.

Istovremeno, „KBS nastavlja svoju misiju transformacije KBS-a u oružane  snage Kosova  kao odbrambene snage,“ tvrdi ministar Kosovskih bezbednosnih snaga.

Prethodno je zamenik ministra KBS Agim Čeku rekao da će se zahtevi za „demobilizaciju“ ili „raskid ugovora“ razmatrati u roku od šest meseci.

Prve vesti o kolektivnom napuštanju Srba stigle su početkom jula kada je osam srpskih pripadnika KBS zatražilo „demobilizaciju“ ili „raskid ugovora“ sa KBS, za koje se ispostavilo da su iz gnjilanskog kraja i da su već godinama u ovoj formaciji, ali da su, prema pisanju kosovskih medija, naveli da su na to bili primorani. Za Radio Slobodna Evropa svedočio je i jedan neimenovani pripadnik ove formacije.

KBS je, prema izveštaju od prošle godine, imao ukupno 247 pripadnika iz redova nevećinskih zajednica a te iste godine se broj srpskih pripadnika sa Severa povećao, kada je 63 primljeno u ovu kosovsku formaciju.

Za transformaciju KBS u „Vojsku Kosova“ potreban je dvotrećinski glas manjinskih poslanika od dvotrećinskog skupštinskog glasa.

Da su ovi kosovski Srbi pod pritiskom, potvrdio je i Marko Đurić, ali pritisak po njemu, dolazi sa druge strane i sa drugim razlogom:

Srbi na Kosovu poslednjih dana izloženi su velikim pritiscima koji nisu slučajni, već imaju za cilj da oslabe pregovaračku poziciju Beograda, Beta je prenela njegovu najnoviju izjavu u vezi sa ovom temom.

„Nema mira za Srbe. Ponosim se time što se mi u takvim uslovima i pod pritiscima protivimo formiranju takozvane vojske Kosova,“ kaže direktor Kancelarije za KiM.

Pozvao je još jednom „sve Srbe s Kosova da ne učestvuju u toj formaciji, jer bi isključivo služila za potpirivanje sukoba“:

‘’Sa ponosom ističem da smo protiv kosovske vojske i ja i predsednik Aleksandar Vučić i vlada i pozivam sve Srbe na KiM da ne učestvuju u toj formaciji, jer bi ona isključivo služila za potpirivanje sukoba. Srbi na KiM se nalaze pod velikim pritiscima, a napadi koji su u poslednje vreme učestali nisu slučajni i imaju za cilj da otežaju ukupan položaj Srba da bi pregovaračka pozicija Srbije bila slabija.’’

Tema o aktuelnom kolektivnom istupanju Srba iz KBS se kao trenutno glavna politička tema za javnost, a na relaciji zvanični Beograd-Priština, tako prebacila i na medije, o čemu naročito fokusirano ovih dana pišu i izveštavaju i tabloidi.

Povezani članci:

Đurić posle Haradinaja i Šeholija: Kosovski Albanci nervozni što se insistira da se spreče novi sukobi

Haradinaj: Pritisci na srpske pripadnike KBS-a suprotni ljudskim pravima, iste metode korišćene pre 10 godina

Kosovske snage bezbednosti: Srpski pripadnici zatražili raskid ugovora zbog pritiska iz Srbije

Ministarstvo KBS potvrdilo paljenje auta njegovom pripadniku na Severu: Institucije, KP i KFOR, da se ozbiljno angažuju

Novo paljenje automobila na Severu: Opel korsa u Zubinom Potoku. Pripadnik KBS?

Kallxo: Preteće poruke pripadnicima KBS-a u Zubinom Potoku 

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-a

MSP Kosova: Zadržani srpski pripadnici KBS-a, BG da napusti politiku ucenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba

Dvojica srpskih pripadnika KBS-a pušteni na slobodu

Stefanović o srpskim pripadnicima KBS-a, slučaju Ivanovića, Srpskoj listi

Srpska policija uhapsila srpskog pripadnika KBS-a, Haradinaj potvrdio

Đurić: Srbi da ne pristupaju takozvanoj kosovskoj vojsci, ilegalna aktivnost kažnjiva sa do 10 godina zatvora

Potkupljuju srpske mladiće za KBS

Srpska lista: Svako ko uđe u KBS, po starom kolašinskom običaju da se izopšti, ni u crkvu ni u kafanu, ni na radost ni na žalost

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-a

Svetislav Ivanović protiv formiranja Vojske Kosova: U interesu našeg naroda, ne možemo da ignorišemo postojanje KBS-a

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.