Ministarstvo KBS potvrdilo paljenje auta njegovom pripadniku na Severu: Institucije, KP i KFOR, da se ozbiljno angažuju

Slučaj paljevine automobila srpskog pripadnika KBS-a sa Severa potvrdilo je ministarstvo Kosovskih snaga bezbednosti. Napad je izveden molotovljevim koktelom, stoji u saopštenju. Ostali detalji nisu navedeni. Iz MKBS-a pozvali su kosovske, ali i međunarodne institucije da „stanu u odbranu života i imovine pripadnika KBS-a“.

„Ministarstvo KBS-a i KBS pozivaju državne institucije Kosova, Kosovsku policiju i KFOR- da se ozbiljno angažuju, sa punom snagom zakona, i da stanu u odbranu života i imovine pripadnika KBS kako bi slobodno ostvarivali svoja prava, kao građani i kao slobodni ljudi u izboru svojih životnih perspektiva,“ stoji u saopštenju KBS-a.

Ocenjuju i da su ova krivična dela počinjena „u cilju zastrašivanja pripadnika KBS-a od strane srpskih kriminalnih i nacionalističkih krugova u severnom delu“, a koji, kako navode, „izražavaju mržnju i koji se suprotstavljaju integraciji, razvoju demokratije i konsolidaciji države Kosovo“.

„Kosovo i njegovi lokalni i međunarodni organi moraju da garantuju slobodu i potpunu sigurnost za sve građane, bez obzira u kom delu Kosova žive, da ostvaruju svoja građanska i ljudska prava i slobode garantovane Ustavom i zakonima na snazi,“ podcrtavaju još jednom iz KBS-a.

Niz incidenata zabeležen je proteklih meseci u vezi sa srpskim pripadnicima KBS-a.

Krajem novembra bačene su eksplozivne naprave na kuće dvojice Srba u Zubinom Potoku, inače pripadnika KBS-a. Krajem februara srpskim pripadnicima KBS-a u ovoj opštini stigle su preteće poruke. Aprila i maja srpske vlasti privodile su takođe srpske pripadnika bezbednosnih snaga, odnosno, kako to Beograd tvrdi, „razgovarale“ su sa njima. Priština je nakon privođenja izrazila „ogorčenje i duboku zabrinutost“ i pozvala Beograd da „napusti politiku ucenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba“.

Srbima je takođe stizalo više poziva da ne pristupaju KBS-u, a u javnosti je prethodno zabeležena i nešto drugačija poruka. Detaljnije u vestima:

Novo paljenje automobila na Severu: Opel korsa u Zubinom Potoku. Pripadnik KBS?

Kallxo: Preteće poruke pripadnicima KBS-a u Zubinom Potoku 

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-a

MSP Kosova: Zadržani srpski pripadnici KBS-a, BG da napusti politiku ucenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba

Dvojica srpskih pripadnika KBS-a pušteni na slobodu

Stefanović o srpskim pripadnicima KBS-a, slučaju Ivanovića, Srpskoj listi

Srpska policija uhapsila srpskog pripadnika KBS-a, Haradinaj potvrdio

Đurić: Srbi da ne pristupaju takozvanoj kosovskoj vojsci, ilegalna aktivnost kažnjiva sa do 10 godina zatvora

Potkupljuju srpske mladiće za KBS

Srpska lista: Svako ko uđe u KBS, po starom kolašinskom običaju da se izopšti, ni u crkvu ni u kafanu, ni na radost ni na žalost

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-a

Svetislav Ivanović protiv formiranja Vojske Kosova: U interesu našeg naroda, ne možemo da ignorišemo postojanje KBS-a Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.