Đurić posle Haradinaja i Šeholija: Kosovski Albanci nervozni što se insistira da se spreče novi sukobi

„Najnoviji napadi, brutalni napadi, i Šeholija i Haradinaja i Rahmana Rame na Srbiju, njeno rukovodstvo, predsednika Vučića zbog suprotstavljanja formiranja tzv. Vojske Kosova na našoj teritoriji zapravo samo pokazuju koliko su oni nervozni zbog insistiranja na tome da se spreči formiranje preduslova za nove sukobe, jer ta vojska bi samo služila isključivo za nove sukobe, i trebalo bi valjda da posluži za to da imamo situaciju kao za vreme austrijsko-turskih ratova, da udari Srbin na Srbina u toj vojsci, to bi oni najviše voleli i zato su se na tako brutalan i agresivan način okomili po ovom pitanju i na predsednika Vučića i na srpske institucije u celosti,“ rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Marko Đurić u video izjavi koju je objavio Tanjug.

 „Srbija i njen predsednik se na zakonom zasnovan način suprotstavljaju formiranju tuđe vojske na delu naše teritorije i to rade i u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom, podsetiću i na Rezoluciju 1244, koja izričito zabranjuje prisustvo i formiranje tuđih vojski, izuzev misije KFOR-a, na našoj teritoriji,“ upozorava visok vladin zvaničnik iz Beograda.

I danas je govorio o „pojedincima u Beogradu“ na negativan način, nasuprot Predsedniku Republike koji se trudi da „sapsi šta se spasiti može nakon što je sve izgubljeno“ i da se radi o „direktnom proizvodu dogovora koji su postigli da napadaju i državno rukovodstvo Srbije i predsednika Vučića“ ekstremnih Albanaca i Đilasa, Jeremića, Boška Obradovića:

„A naša sramota je što, osim tog napada, i pojedinci u Beogradu, i to u trenutku kada se predsednik trudi da uradi ono šta može, da spasi ono što se može spasiti, nakon toga što je u prethodnom periodu sve izgubljeno po tom pitanju KiM-a, napadaju njega zbog onog što pokušava da uradi, što pokušava da zaštiti od srpskih, državnih i nacionalnih interesa, pa između ostalog i zbog suprotstavljanja formiranju takozvane Vojske Kosova. I potpuno je jasno da je reč o direktnom proizvodu dogovora koji su postigli da napadaju i državno rukovodstvo Srbije i predsednika Vučića, po pitanju Kosova i Metohije, bez obzira na to kakav je ishod i o čemu se razgovara. I samim tim, reč je o potpuno očigledno, jednom istom napadu koji dolazi iz dva pravca. Dakle, sa jedne strane to su ekstremni Albanci koji napadaju politiku Srbije i predstavljaju iz, za njih, negativnog ugla predsednika Vučića kao srpskog Obilića i Miloša, koji radi u srpskom, a protiv albanskih interesa i sa druge strane udaraju pojedini, rekao bih na sramotan način, neodgovorni pojedinci poput Đilasa, Jeremića, Boška Obradovića, koji želeći da profitiraju na temi Kosova i Metohije, a sami su pokazali koliko su štete naneli za vreme svoje vladavine, nastoje da dođu ponovo u poziciju da budu na vlasti, kako bi mogli da, pošto im je kasa očigledno presušila, mogli da nastave svoje decenijsko iživljavanje i razaranje nad institucijama Srbije.“

Šta je rekao Šeholi?

Direktor Instituta za „afirmaciju međuetničkih odnosa“ Fatmir Šeholi je u emisiji “Info Magazin” TV „Klan Kosova“, prema pisanju sajta „Kosova.info“ čiji je autor upravo Fatmir Šeholi, rekao da je istraživanje koje je realizovao institut na čijem je čelu došao do „zastrašujućih podataka koji ukazuju da režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića preko ministra za odbranu Vulina, tzv. direktora kancelarije za Kosovo Marka Đurića i oponenata Liste Srpska sa severa vrši neprimereni pritisak i ucenjivanje nad pripadnicima Bezbednosnih Snaga Kosova srpske nacionalnosti da napuštaju tu instituciju“.

„Šeholi je posebno apostrofirao da je njegov Institut uspeo da popriča sa pripadnicima BSK koji su bili izloženi psihičkim torturama od strane pripadnika BIA i MUP Srbije,“ navodi Klan Kosova, koji takođe prenosi navode i o povezanosti navodnih počinioca bacanja bombi srpskim pripadnicima BSK i „ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića“.

Šta je rekao Haradinaj?

Većina srpskih pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti koji su podneli zahteve za napuštanje KBS-a kao motiv naveli su „direktan pritisak vršen od strane zvaničnih beogradskih vlasti“ – saopštio je na konferenciji za medije u Prištini, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Javnosti se obratio nakon vanrednog sastanka  Saveta za bezbednost Kosova koji je održan nakon što je osam srpskih pripadnika KBS-a zatražilo da napusti ovu snagu. TV Most je u međuvremenu javila da je, prema njihovim nezvaničnim saznanjima, KBS napustilo još 20 Srba. Kosovske institucije i sam Haradinaj za sada nisu ni potvrdili, ni demantovali ovu informaciju. Zvanični Beograd se, nakon više poziva da Srbi ne pristupaju KBS-u, nije oglasio.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.