Kallxo: Preteće poruke pripadnicima KBS-a u Zubinom Potoku

Izvor: Kallxo.com (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)Kosovska policija saopštila je danas da istražuje preteće pismo koje se pojavilo danas u gradu na severu – Zubinom Potoku.

U pismu koje je potpisala nepoznata grupa nazvana "Severna armija" (Severna Armija) preti se nekim pripadnicima Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) i oni se pozivaju da napuste ovu instituciju.

"Svedoci smo težnji 'šiptara' iz Prištine da uključe Srbe iz Zubinog Potoka u vojsku OVK ili KBS – istu vojsku koja nam je ubijala decu, žene i starce širom Kosova," navodi se u pismu.

KoSSev – Pre nešto više od mesec dana GI Srpska lista Zubin Potok oglasila se povodom, kako su tada saopštili, najave apliciranja pojedinih građana iz opštine Zubin Potok za angažovanje u Kosovskim bezbednosnim snagama, odnosno "bivšoj UĆK".

"Svi oni Kolašinci koji budu probali da svoju budućnost potraže u instituciji 'vojske Kosova' naići će na žestok bojkot srpske zajednice. Znajući šta je u prošlosti Srbima radila UQK, i kakva je namera KBS i buduće Vojske Kosova, napominjemo naše sugrađane i sunarodnike da će se i budućnosti ovim sramnim uklјučivanjem u pomenute institucije jasno odrediti prema svom rodu, prema srpskim žrtvama u prošlosti, ali i prema svojoj deci, na koje će morati kao janičari da cevi svojih pušaka, zaduženih od srpskih neprijatelјa, drže uperene upravo ka njima. Građani Kolašina će morati da pokažu svoju savesnost, svesnost i lojalnost jedinoj svojoj državi Srbiji, jedinom svom narodu srpskom i ova lica, ako se ne dozovu pameti, ignorisati na svakom koraku, po starom kolašinskom običaju izopštiti, ne zvati 'ni na radost ni na žalost', ni u 'crkvu ni u kafanu' – da se proglase nepoželјnim u svim javnim objektima i uopšte da svoj društveni život nastave tamo gde su nesrećnom nakanom i pomračenim umom započeli," navela je GI Srpska lista u obaveštenju građanima Zubinog Potoka.

"Mi ne dozvoljavamo izrodima roda svoga koji su prihvatili ovaj poziv – da žive, rade i budu u Zubinom Potoku. Ne dozvolimo da im u tome pomaže opština Zubin Potok na čelu sa gradonačelnikom. Polomimo im kosti," stoji u ovom pismu.

U ovom pamfletu su imena sedam lokalnih Srba za koje se tvrdi da su deo KBS-a sa porukom na kraju.

"Vi vojnici, vidimo se vrlo brzo. Neće vas sačuvati ni opština, ni policija," rečeno je u pismu.

Ova pretnja dolazi nekoliko meseci nakon što su domove dva srpska pripadnika KBS-a na severu napale do sada nepoznate osobe. Premijer Ramuš Haradinaj osudio je ovaj napad.

Iz Kosovske policije potvrdili su danas pismo i rekli da istražuju ovaj slučaj.

"Policija radi u tom pravcu. Obavestili smo i tužioca. Pamfleti su pronađeni na nekoliko lokacija u Zubinom Potoku," rekao je za Kallxo.com zamenik policijskog komandira za region Severa, Besim Hoti.

Portparol Ministarstva Kosovskih bezbednosnih snaga, Ibrahim Šalja, potvrdio je pamflete protiv srpskih pripadnika KBS-a na severu.

"KBS je obavešten o tim porukama. Sada čekamo da se bezbednosni organi bave ovim pitanjem," rekao je Šala za Kallxo.com.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.