Kosovske snage bezbednosti: Srpski pripadnici zatražili raskid ugovora zbog pritiska iz Srbije

Osam srpskih pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti zatražilo demobilizaciju zbog pritiska iz Srbije
FOTO: KBS/ Klan Kosova

Osam srpskih pripadnika KBS zatražilo je „demobilizaciju“ ili „raskid ugovora“ sa ovom bezbednosnom formacijom koja nastoji već duži niz godina da zvanično postane „Vojska Kosova“. KBS je, prema izveštaju od prošle godine, imao 247 pripadnika iz redova nevećinskih zajednica, među kojima su i Srbi, a te iste godine se broj srpskih pripadnika sa Severa povećao, kada je 63 primljeno u ovu kosovsku formaciju. Istovremeno je privatna imovina srpskih pripadnika KBS na Severu Kosova u više navrata bila meta napada nepoznatih počinilaca, a počela su i privođenja u centralnoj Srbiji. Takođe je i srpski predsednik Aleksandar Vučić Srbe na Kosovu pozvao da se ne pridružuju „Vojsci Kosova“, jer „hoće da udari Srbin na Srbina“. Na Severu Kosova od kosovskih bezbednosnih snaga vidljiva je jedino Policija Kosova, koja u regionu Sever ima oko 500 pripadnika. Za transformaciju KBS u „Vojsku Kosova“ potreban je dvotrećinski glas manjinskih poslanika od dvotrećinskog skupštinskog glasa. U nastavku donosimo pregled večerašnje kosovske štampe u vezi sa povlačenjem Srba iz KBS-a.

Krajem novembra prošle godine bačene su eksplozivne naprave na kuće dvojice Srba u Zubinom Potoku, inače pripadnika KBS-a. Krajem februara ove, srpskim pripadnicima KBS-a u ovoj opštini stigle su preteće poruke. Aprila i maja srpske vlasti privodile su takođe srpske pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga, odnosno, kako to Beograd tvrdi, „razgovarale“ su sa njima. Priština je nakon privođenja izrazila „ogorčenje i duboku zabrinutost“ i pozvala Beograd da „napusti politiku ucenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba“. Krajem maja, auto je zapaljen još jednom srpskom pripadniku KBS.

Srbima je takođe stizalo više poziva da ne pristupaju KBS-u, a u javnosti je prethodno zabeležena i nešto drugačija poruka.


Povezani članci: 

Ministarstvo KBS potvrdilo paljenje auta njegovom pripadniku na Severu: Institucije, KP i KFOR, da se ozbiljno angažuju

Novo paljenje automobila na Severu: Opel korsa u Zubinom Potoku. Pripadnik KBS?

Kallxo: Preteće poruke pripadnicima KBS-a u Zubinom Potoku 

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-a

MSP Kosova: Zadržani srpski pripadnici KBS-a, BG da napusti politiku ucenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba

Dvojica srpskih pripadnika KBS-a pušteni na slobodu

Stefanović o srpskim pripadnicima KBS-a, slučaju Ivanovića, Srpskoj listi

Srpska policija uhapsila srpskog pripadnika KBS-a, Haradinaj potvrdio

Đurić: Srbi da ne pristupaju takozvanoj kosovskoj vojsci, ilegalna aktivnost kažnjiva sa do 10 godina zatvora

Potkupljuju srpske mladiće za KBS

Srpska lista: Svako ko uđe u KBS, po starom kolašinskom običaju da se izopšti, ni u crkvu ni u kafanu, ni na radost ni na žalost

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-a

Svetislav Ivanović protiv formiranja Vojske Kosova: U interesu našeg naroda, ne možemo da ignorišemo postojanje KBS-a 

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Srpski pripadnici KSB-a podneli ostavke zbog pritiska iz Beograda

Osam pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova iz srpske zajednice u Bataljonu za brza dejstva zatražilo je demobilizaciju ili raskid ugovora sa KBS, uz obrazloženje da imaju veliki pritisak od strane zvaničnog Beograda, prenose mediji na albanskom jeziku.

Do pre par minuta trajao je sastanak zamenika ministra Kosovskih snaga bezbednosti Agima Čekua i komandanta Bataljona Berata Šalje sa članovima srpske zajednice koji su tražili ostavku kako se ne bi povukli iz ove formacije.

U telefonskom razgovoru za Kljan Kosova, zamenik ministra Čeku rekao je da će njihov zahtev za demobilizacijom biti razmotren u roku od šest meseci, a odluka doneta kasnije.

Pomoćnik ministra Kosovskih bezbednosnih snaga Burim Ramadani rekao je da je pritisak Srbije u ovom slučaju neprihvatljiv.

Izvor: Telegrafi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ramadani: Neprihvatljiv pritisak Srbije na članove srpskog KBS-a

Pomoćnik ministra KBS, Burim Ramadani, reagovao je zbog toga što je osam pripadnika KBS podnelo zahtev za demobilizaciju usled pritiska srpskih vlasti.

Ramadani je putem objave na Fejsbuku rekao da su pritisci Srbije za kosovske Srbe potpuno neprihvatljivi.

„Pritisak Srbije na kosovske Srbe je potpuno neprihvatljiv. Srpska zajednica na Kosovu sve više i više ima poverenja u kosovske bezbednosne institucije, uključujući i KBS. To što Srbija podiže pritisak na njih, potpuno je nepravedno i vulgarno. KBS je dom svih zajednica. Srbi u njoj imaju profesionalnu i sigurnu karijeru,“ napisao je Ramadani.

Izvor: Kljan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Portparol Kosovskih snaga bezbednosti Ibrahim Šalja potvrdio je da je osam pripadnika srpske zajednice zatražilo da napusti KBS.

U intervjuu za Info Magazin Kljan Kosova, Šalja je otkrio detalje o tome šta se nalazi iza ovog zahteva osam srpskih pripadnika KBS-a koji su podneli ostavke:

„Priključivanje KBS-u je dobrovoljno, a KBS su dobrovoljne i profesionalne snage, a kao deo toga postoji niz procedura. I upravo ti članovi su prošli ove procedure svojom voljom.“

„Ali, nova je činjenica zbog koje su tražili da napuste (KBS), a to je zbog pritiska koji imaju od Srbije i njihovih političkih snaga ovde.“

„Ovo je kršenje ljudskih prava, jer svaki građanin Republike Kosovo ima pravo da živi bez ičije intervencije. Takođe smo znali, preko medija, za pritiske na KBS. Iz tog razloga, oni su se takođe sastali sa liderima KBS-a.“

Dalje, portparol KBS-a Ibrahim Šalja izjavio je da njihov zahtev za ostavkom u KBS-u nema veze sa bilo kakvim zlostavljanjem:

„Oni nisu podneli zahtev za napuštanjem zbog zlostavljanja, već zbog spoljnog pritiska. Doneli su odluku da preispitaju poziciju u vezi sa ovim zahtevom koji su podneli.“

„Oni su podneli zahtev danas, tokom razgovora sa liderima KBS-a i ministarstva, i očekuje se da će biti pregledani.“

„Pritisak je u različitim oblicima. I nuđenje novca je vrsta pritiska ili pretnje nanošenjem štete na imovinu. Oni imaju pravo da planiraju svoje živote bez intervencije Srbije.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.