MSP Kosova: Zadržani srpski pripadnici KBS-a, BG da napusti politiku ucenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba

Dvojicu srpskih pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti srpske vlasti zadržale su juče nakon što su prešli prelaz Brnjak, saopštilo je kosovsko ministarstvo spoljnih poslova. Podsećaju da je ovo novi slučaj, nakon onog od kraja aprila kada je priveden M.Š. i protestuju zbog, kako su naveli, tendencioznog ponašanja prema „članovima kosovskih institucija sa posebnim akcentom na članove KBS-a i zajednicu kosovskih Srba“.

„Ministarstvo spoljnih poslova izražava ogorčenje i duboku zabrinutost zbog nastavka i ponavljanja takvih postupaka od strane vlasti u Beogradu, kojima je izgleda primarni cilj da zastraše, povećavajući pritisak i, korišćenjem ucena, spreče integraciju kosovskih Srba u institucionalni i društveni život Republike Kosovo,“ ocenjuje se u saopštenju MSP-a.

Istovremeno pozvali su vlasti u Beogradu da:

„Napuste politiku ucenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba kako bi mogli slobodno i mirno da žive u svojoj zemlji, sa njihovim porodicama, u zajedništvu sa građanima drugih zajednica na Kosovu.“

Podsetimo, prethodni slučaj, kako su iz Prištine tada naveli, privođenja pripadnika KBS-a – M.Š. – dogodio se na prelazu Končulj. Tvrdili su i da je to bio treći slučaj.

„Nije bilo privođenja, bilo je razgovora sa tim ljudima“ – tvrdio je, sa druge strane, ministar MUP-a Srbije, Nebojša Stefanović, poručivši:

„Svako za koga naše bezbednosne službe procene da bi mogao da ima određena saznanja ili da učestvuje u rušenju našeg ustavnog poretka, bezbednosnih uslova, pozvan je na razgovor.“


Pročitajte još:

Stefanović o srpskim pripadnicima KBS-a, slučaju Ivanovića, Srpskoj listi

Srpska policija uhapsila srpskog pripadnika KBS-a, Haradinaj potvrdio

Đurić: Srbi da ne pristupaju takozvanoj kosovskoj vojsci, ilegalna aktivnost kažnjiva sa do 10 godina zatvora

Potkupljuju srpske mladiće za KBS

Srpska lista: Svako ko uđe u KBS, po starom kolašinskom običaju da se izopšti, ni u crkvu ni u kafanu, ni na radost ni na žalost

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-a

Svetislav Ivanović protiv formiranja Vojske Kosova: U interesu našeg naroda, ne možemo da ignorišemo postojanje KBS-a 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.