Haradinaj: Pritisci na srpske pripadnike KBS-a suprotni ljudskim pravima, iste metode korišćene pre 10 godina

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj
Kosovski premijer tokom današnje konferencije za medije

Većina srpskih pripadnika Kosovskih snaga bezbednosti koji su podneli zahteve za napuštanje KBS-a kao motiv naveli su „direktan pritisak vršen od strane zvaničnih beogradskih vlasti“ – saopštio je na konferenciji za medije u Prištini , kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Javnosti se obratio nakon vanrednog sastanka  Saveta za bezbednost Kosova koji je održan nakon što je osam srpskih pripadnika KBS-a zatražilo da napusti ovu snagu. TV Most je u međuvremenu javila da je, prema njihovim nezvaničnim saznanjima, KBS napustilo još 20 Srba. Kosovske institucije i sam Haradinaj za sada nisu ni potvrdili, ni demantovali ovu informaciju. Zvanični Beograd se, nakon više poziva da Srbi ne pristupaju KBS-u, nije oglasio.

Kosovski premijer je takođe podsetio na ranije slučajeve, kako je on ocenio, pritisaka nad srpskim pripadnicima KBS-a, navevši da su oni različite prirode – „tokom putovanja u Srbiju, pritvaranje i ispitivanje, pretnje po život i pretnje njihovim porodicama“.

Da je još 20 Srba napustilo KBS javili su i tabloidi Alo, Telegraf i Informer, u vestima pod naslovima:

„ALBANCI NE BIRAJU SREDSTVA, ALI MI ODLUČUJEMO Srbi masovno napuštaju kosovske službe, evo ZAŠTO nam je to IZUZETNO VAŽNO!“

„Srbi masovno napuštaju Kosovske bezbednosne snage: Više od 20 njih danas skinulo uniformu“

„SRBI SKIDAJU PRIŠTINSKE UNIFORME, SLUTE OPASNOST ZA SEVER?! Tači i Haradinaj im uzalud nude pare da UDARE NA BRAĆU!“

Kaže da su pretnje vršene i „drugim mehanizmima paralelnih institucija“ – kako kosovski zvaničnici nazivaju institucije u sistemu Republike Srbije koje funkcionišu na Kosovu.

„I mediji su izvestili o oružanim napadima i eksplozivnim napravama koji su ugrozili živote srpskih pripadnika KBS-a. Do ovoga je došlo na Severu, onda su prijavljene i druge pretnje, ali na kraju je to rezultiralo zahtevima za otpuštanje iz KBS-a od strane jednog broja srpskih pripadnika, iz jednog rejona Kosova, koji nije Sever u ovom slučaju,“ dodao je.

Takođe, Haradinaj je rekao da na ovaj način „neko sprovodi zločin nad tim mladim građanima i njihovim porodicama“:

Od Prvog Briselskog sporazuma Srbi masovno učestvuju u kosovskim institucijama, odnosno gase se srpske institucije i vrši se njihova integracija u kosovske.

Tako su raspušteni – MUP, civilna zaštita, sudstvo, srpske opštine, te formirane kosovske i srpski privremeni organi, a u međuvremenu na Severu funkcionišu i druge kosovske institucije.

Na Severu od kosovskih bezbednosnih snaga vidljiva je jedino Policija Kosova, koja u regionu Sever ima oko 500 pripadnika.


Za transformaciju KBS u „Vojsku Kosova“ potreban je dvotrećinski glas manjinskih poslanika od dvotrećinskog skupštinskog glasa.

„To je u suprotnosti sa konvencijama, ljudskim pravima i bezbednošću njihovih života. Mi kao Kosovo smo delovali na vreme i preduzeli sve mere kako iznutra, tako i spolja.“

Na pitanje novinara da li su napadi na srpske pripadnike KBS-a u vezi sa najavom Srba da ne prihvataju da u budućnosti budu deo KBS-a nakon transformacije u vojsku, Haradinaj je rekao da je pre nekoliko godina pristup zvaničnika iz Beograda bio da kosovski Srbi ne bi trebalo da učestvuju ni u jednoj kosovskoj instituciji.

„Danas su kosovski Srbi ravnopravni građani na Kosovu i učestvuju u političkom, institucionalnom, socijalnom životu i upravljanju u zemlji. Ovaj pritisak je nerazuman, jer je prošlo vreme, jer su ove metode korišćene pre 10 godina, a mi smo iznenađeni ovom vrstom pristupa koji je nefer,“ dodao je.

Krajem novembra prošle godine bačene su eksplozivne naprave na kuće dvojice Srba u Zubinom Potoku, inače pripadnika KBS-a. Krajem februara ove, srpskim pripadnicima KBS-a u ovoj opštini stigle su preteće poruke. Aprila i maja srpske vlasti privodile su takođe srpske pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga, odnosno, kako to Beograd tvrdi, „razgovarale“ su sa njima. Priština je nakon privođenja izrazila „ogorčenje i duboku zabrinutost“ i pozvala Beograd da „napusti politiku ucenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba“. Krajem maja, auto je zapaljen još jednom srpskom pripadniku KBS.

Srbima je takođe stizalo više poziva da ne pristupaju KBS-u, a u javnosti je prethodno zabeležena i nešto drugačija poruka.

Takođe i srpski predsednik Aleksandar Vučić Srbe na Kosovu pozvao je da se ne pridružuju „Vojsci Kosova“, jer „hoće da udari Srbin na Srbina“.


Pročitajte još:

Ministarstvo KBS potvrdilo paljenje auta njegovom pripadniku na Severu: Institucije, KP i KFOR, da se ozbiljno angažuju

Novo paljenje automobila na Severu: Opel korsa u Zubinom Potoku. Pripadnik KBS?

Kallxo: Preteće poruke pripadnicima KBS-a u Zubinom Potoku 

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-a

MSP Kosova: Zadržani srpski pripadnici KBS-a, BG da napusti politiku ucenjivanja i zastrašivanja kosovskih Srba

Dvojica srpskih pripadnika KBS-a pušteni na slobodu

Stefanović o srpskim pripadnicima KBS-a, slučaju Ivanovića, Srpskoj listi

Srpska policija uhapsila srpskog pripadnika KBS-a, Haradinaj potvrdio

Đurić: Srbi da ne pristupaju takozvanoj kosovskoj vojsci, ilegalna aktivnost kažnjiva sa do 10 godina zatvora

Potkupljuju srpske mladiće za KBS

Srpska lista: Svako ko uđe u KBS, po starom kolašinskom običaju da se izopšti, ni u crkvu ni u kafanu, ni na radost ni na žalost

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-a

Svetislav Ivanović protiv formiranja Vojske Kosova: U interesu našeg naroda, ne možemo da ignorišemo postojanje KBS-a

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.