Novo paljenje automobila na Severu: Opel korsa u Zubinom Potoku. Pripadnik KBS?

Još jedan automobil zapaljen je noćas na Severu Kosova.

„Žalilac, muškarac, kosovski Srbin, prijavio je da su nepoznate osobe spalile njegov automobil Opel Corsa. Nisu prijavljene povrede ljudi, a nadležna policijska odeljenja nastavljaju istragu,“ štura je informacija iz redovnog policijskog 24-časovnog izveštaja o incidentima na Kosovu od nedelje.

KoSSev nezvanično saznaje da se navodno radi o srpskom pripadniku KBS J.M., iz opštine Zubin Potok, ali tu informaciju nismo mogli, uprkos više pokušaja preko imejlova i telefonskih poziva od sinoć, da potvrdimo u Kosovskoj policiji, uključujući i centralnu kancelariju u Prištini. Nismo uspeli da saznamo ni ostale detalje najnovije paljevine.

„Tu informaciju već imate objavljenu u 24-časovnom izveštaju,“ u kratkoj SMS poruci napisao je portparol Baki Keljani.

Od početka ove godine zapaljeno je ukupno pet automobila. Poslednji slučaj pre ovog dogodio se krajem aprila u Zubinom Potoku, kada je BMW zapaljen suspendovanom pripadniku KP-a. Tri dana ranije zapaljeno je vozilo u privatnom vlasništvu zaposlenom u Pritvornom centru u Severnoj Mitrovici, a sredinom februara zapaljen je i automobil za koji se veruje da je korišćen u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Za poslednje četiri godine, na Severu Kosova zapaljeno je ukupno 33 automobila i tri u srpskim sredinama na jugu, a više je automobila oštećeno. U Severnoj Mitrovici: 26 automobila i registrovana tri pokušaja paljenja; 7 zapaljenih automobila u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću; dva u Gračanici i jedan na jugu.

Javnost do danas nije upoznata sa rezultatima istraga i počiniocima, ali ni policijski zvaničnici, po sopstvenom priznanju.

O paljevinama automobila na poslednjoj  sednici SO Severna Mitrovica govorio je i komandir stanice u Severnoj Mitrovici, Đorđe Karamarković. Rekao je da su slučajevi „vrlo teški za rasvetljavanje“ i da, nijedan slučaj do danas nije rešen. Ipak, policiji je poznato da se paljenja automobila izvršavaju „rano ili kasno ujutru“, „na isti način“ i da su sredstva „uvek ista“. Podcrtao je da su u istragu uključene sve snage – regionalne, stanične, obaveštajne, te da su pojačane noćne patrole i budnost, zbog čega misli da će „ta proaktivna aktivnost da da rezultate i mora da da.“ .

Pogledajte statistiku paljenja automobila u protekle četiri godine na Severu OVDEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.