Nakon Gucatija uhapšen i Nasim Haradinaj

 

Nakon što su istražitelji Specijalizovanih veća Kosova i pripadnici misije EULEX uhapsili predsednika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija, uhapšen je i zamenik predsednika ovog udruženja, Nasim Haradinaj, javlja Klan Kosova.

Haradinaj je, kako prenosi ovaj medij, uhapšen u naselju Pejton u Prištini, dok je prethodno odbijao da ga privedu istražitelji Specijalnog suda, zahtevajući da ga preuzmu pripadnici Kosovske policije.

Haradinaja je potom krenuo u pratnji pripadnika Kosovske policije, nakon čega je usledio aplauz okupljenih građana.

Klan Kosova prenosi da je Haradinaj tokom razgovora sa policajcima dobio informaciju da za njega postoji nalog za hapšenje.

Prema navodima Gazete Express, Haradinaj je uhapšen na putu ka televiziji T7 gde je trebalo da gostuje.

Kako je potom izjavio sekretar udruženja veterana „OVK“, Faton Klinaku, Haradinaj i i Gucati, će biti prebačeni za Hag.

Sud nadležan da istražuje i opstrukciju rada 

Kao i Gucati, ni Nasim Haradinaj do sada nije javno saopštio da je ispitan u vezi sa ratnim zločinima.

Međutim, mandat suda dozvoljava mu i da van vremenskog okvira u kom istražuje ratne zločine – od januara 1998. do decembra 2000. istražuje i optrukcije rada tužilaštva i suda bez vremenskih odrednica.

Podsetimo, Nasim Haradinaj se u toku dana više puta oglašavao za kosovske medije, a on je upravo i obavestio javnost da je danas ranije uhapšen predsednik Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati u prostorijama ovog udruženja.

Tokom hapšenja okupljeni oko sedišta udruženja uzvikivali su parole „UĆK!“ „UĆK“!, a kako su kosovski mediji javili u jednom trenutku u pravcu EULEX-a bačene su flaše. Spominje se Srbija u negativnom kontekstu.

Za sada nema potvrde iz EULEX-a ili Specijalnog suda o razlogu hapšenja Gucatija. Sa druge strane, mediji javljaju da je on već prebačen u Hag.

Današnjem hapšenju prethodilo je jučerašnje, kao i objavljivanje prve potvrđene optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova protiv Saljiha Mustafe. On se tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

Istovremeno, javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“, a dok su o sadržaju istih pripadnici ovog udruženja obaveštavali javnost. Štaviše, od skora fajlove su počeli da objavljuju i pojedini mediji.

Objavljivanje predmeta Specijalnog suda bilo je pogrešno i naškodiće Kosovu, poručio je danas posle hapšenja Gucatija lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je ujedno izjavio da nema razloga za akcije hapšenja i pretresa, jer je „OVK dokazao da je na strani pravde“.

Specijalne jedinice EULEX-a u kancelarijama Udruženja ratnih veterana „OVK“: Uhapšen Gucati

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih Mustafa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.