Specijalno tužilaštvo potvrdilo hapšenje Hisnija Gucatija; Mediji: Uhapšen i Nasim Haradinaj

Vest je ažurirana

U prostorijama Udruženja ratnih veterana „OVK“ EULEX je danas sproveo pretres. Ova Misija za vladavinu prava EU na Kosovu u izmenjenom mandatu pruža logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu, a kako je večeras potvrđeno iz Specijalnog tužilaštva, uhapšen je predsednik Udruženja veterana „OVK“, Hisni Gucati. Prema navodima prištinskih medija, uhapšen je i potpredsednik ovog udruženja, Nasim Haradinaj.

STK: Gucati osumnjičen za zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka

Specijalno tužilaštvo u Hagu potvrdilo je večeras da je danas u Prištini uhapšen predsednik udruženja veterana „OVK“, Hisni Gucati, a potom u novom saopštenju i da mu se stavljaju na teret krivična dela protiv pravosuđa, odnosno, zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka.

Više o tome u posebnoj vesti.

21:15: EULEX završio pretres, Gaši: Uhapšeni su zbog „ometanja pravde“

Pripadnici misije EULEX napustili su u večernjim satima kancelariju Uduženja veterana „OVK“ nakon obavljenog pretresa, javila je prištinska Koha, navodeći da je njihov odlazak propraćen uzvicima građana „dole EULEX“.

Kako je sekretar ovog udruženja Faton Klinaku izjavio za medije, pretres je trajao duže upravo zbog „poverljive dokumentacije“.

„Uzeli su neka kućišta za računare, uzeli su i snimke kamera“, izjavio je Klinaku.

Advokat Tom Gaši potvrdio je večeras nezvanične i medijske navode da je razlog za hapšenje Gucatija i Haradinaja „ometanje pravde“.

Specijalno tužilaštvo, iako je potvrdilo da je Gucati uhapšen, sa druge strane, do sada nije saopštilo razlog za hapšenje predsednika Udruženja veterana „OVK“.

20:54 – Specijalno tužilaštvo potvrdilo hapšenje Hisnija Gucatija

Specijalno tužilaštvo u Hagu potvrdilo je večeras da je danas u Prištini uhapšen predsednik udruženja veterana „OVK“, Hisni Gucati, na osnovu naloga za hapšenje i dovođenje koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

Iz ovog tužilaštva nisu precizirali šta se Gucatiju stavlja na teret.

Više o tome u posebnoj vesti.

19:52: Miftaraj: Hapšenja u skladu sa mandatom suda, pokazatelj da su dokumenta procurela

Direktor Kosovskog instituta za pravdu, Ehat Miftaraj, smatra da su današnja hapšenja predsednika i potpredsednika Udruženja veterana „OVK“ u „skadu sa mandatom Specijalizovanih veća i da se mogu odnositi na krivična dela ometanja u sprovođenju pravde“.

Miftaraj na osnovu današnjih hapšenja zaključuje da su dosijei koji su u prethodnim nedeljama, u više navrata dostavljani Udruženju veterana „OVK“ zaista dospeli iz Specijalnog suda.

Više o tome u posebnoj vesti

17:13: Uhapšen i Nasim Haradinaj

Nakon što su istražitelji Specijalizovanih veća Kosova i pripadnici misije EULEX uhapsili predsednika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija, uhapšen je i zamenik predsednika ovog udruženja, Nasim Haradinaj, javlja Klan Kosova.

Haradinaj je, kako prenosi ovaj medij, uhapšen u naselju Pejton u Prištini, dok je prethodno odbio da ga privedu istražitelji Specijalnog suda, zahtevajući da ga preuzmu pripadnici Kosovske policije.

Prema navodima sekretara udruženja veterana OVK, Fatona Klinakua, Haradinaj će, kao i Gucati, takođe biti prebačen za Hag.

Više o tome u posebnoj vesti

16:00 – LVV: Oni koji su doneli „Specijalca“ i „Zajednicu“ ne mogu da zaštite OVK

Zvaničnik Samoopredeljenja, Arljind Manđuka (Arlind Manxhuka) kazao je da oni koji su doveli „Specijalca“ i „Zajednicu“ (Specijalni sud i ZSO, prim.red.), „ne mogu da zaštitite OVK“, javio je Kljan Kosova.

15:45 – EULEX izneo dva paketa

Pripadnici EULEX-a izneli su još dva paketa iz prostorija „Udruženja ratnih veterana OVK“, javio je Kljan Kosova, ali ne i i šta se u njima nalazi.

FOTO: Klan Kosova
15:20 – Koha: Gucati prebačen u Hag, „veterani OVK“ pozivaju na otpor EULEX-u
Metuš Krueziu (Metush Kryeuziu), jedan od članova rukovodstva „Udruženja ratnih veterana OVK“, potvrdio je, pozivajući se na informacije od porodice Gucati, da je Hisni Gucati već prebačen u Hag, javila je Koha.
On tvrdi da je hapšenje pripadnika OVK izvedeno na nepostojećim predmetima, ali ih je i pozvao da se odupru hapšenju EULEX-a, najavljujući „veći otpor“.
14:50 – „UĆK!“ „UĆK!“

Okupljeni oko sedišta „Udruženja veterana OVK“ uzvikuju parole „UĆK!“ „UĆK“!, a kako su kosovski mediji javili u jednom trenutku u pravcu EULEX-a bačene su flaše. Spominje se Srbija u negativnom kontekstu. Najavljen je i sastanak u ovim prostorijama u 15 časova.

14:30 – Haradinaj: Objavljivanje sudskih dokumenata naškodiće Kosovu, OVK uvek na strani pravde

Objavljivanje predmeta Specijalnog suda bilo je pogrešno i naškodiće Kosovu, poručio je danas posle hapšenja Gicatija Ramuš Haradinaj, i tvrdi da nema razloga za akcije hapšenja i pretresa, jer je „OVK dokazao da je na strani pravde“. Opširnije u posebnoj vesti.

13:45 – Negodovanje zbog hapšenja Gucatija

U trenutku sprovođenja Gucatija do policijskog vozila moglo se začuti zviždanje okupljenih podržavalaca Udruženja, a jedna osoba je pokušala i da priđe Gucatiju. On je međutim zadržan od strane pripadnika Kosovske policije. Podržavaoci Udruženja su se ubrzo razišli i za sada je u toj ulici mirno.

Podsećamo, pripadnici ovog Udruženja ranije su više puta najavljivali proteste ukoliko dođe do hapšenja po nalogu Specijalnog suda.

12:57 – Guati i dalje u kancelariji

I prištinska Koha potvrđuje hapšenje Gucatija kao i to da će ubrzo biti sproveden u Hag. Gucati, međutim, se još uvek nalazi u kancelariji gde je pretres u toku.

12:37 – Uhapšen Gucati

Potpredsednik Udruženja, Nasim Haradinaj, potvrdio je za Gazetu Express da je Hisni Gucati, predsednik ovog udruženja, uhapšen.

Dodaje i da će Gucati danas biti transportovan u Hag.

Ovo hapšenje je, dodatno tvrdi i razlog današnje akcije EULEX-a.

Gucati, koji je javnost redovno obaveštavao o imenima članova Udruženja koji su pozivani na ispitivanje u Hag, a koji su to želeli javno da otkriju, nikada nije saopštio da li je i sam ispitan u vezi sa ratnim zločinima.

Međutim, mandat suda dozvoljava mu i da van vremenskog okvira u kom istražuje ratne zločine – od januara 1998. do devembra 2000. istražuje i optrukcije rada tužilaštva i suda bez vremenskih odrednica.

12: 33 – Koha: Gucati odbija da da izjavu bez advokata

Koha javlja da se u kancelarijama Udruženja nalazi oko 50 policajaca EULEX-a, dok je događaje spolja pratila Kosovska policija. Na dostupnim snimcima vidi se da zvaničnici Kosovske policije uređuju saobraćaj u toj ulici.

Kako dalje piše Koha, u svojoj kancelariji nalazi se i predsednik ovog Udruženja, Hisni Gucati, koji odbija da da izjavu bez prisustva advokata. U prostorijama je i istražitelj Specijalizovanog tužilaštva koji je ranije konfiskovao navodnu dokumentaciju pristiglu iz Tužilaštva.

11:43 – Specijalne jedinice EULEX-a u kancelarijama Udruženja ratnih veterana „OVK“

U prostorijama Udruženja ratnih veterana „OVK“ EULEX sprovodi pretres, javljaju kosovski mediji. Inicijalne informacije da se radi o hapšenjima, negirao je advokat ovog Udruženja, Tom Gaši, ali zvaničnog saopštenja EULEX-a ili Specijalizovanog tužilaštva za sada nema. Ova Misija za vladavinu prava EU na Kosovu u izmenjenom mandatu pruža logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu.

Do akcije dolazi nakon jučerašnjeg hapšenja i objavljivanja prve potvrđene optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova protiv Saljiha Mustafe. On se tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

Više novinarskih ekipa prati dešavanja ispred ovih kancelarija, njima se trenutno obraća sekretar ovog Udruženja Faton Klinaku.

„EULEX se ponaša isto kao Jugoslavija“, poručio je on medijima.

On je Jugoslaviju pomenuo više puta u obraćanju optužujući ih da nisu imali nalog za pretres. Zbog toga što navodno EULEX nije imao ovaj dokument, Klinaku je naveo da ga ovakav pretres podseća na akcije Jugoslavije.

„Kao što smo se suprotstavili Jugoslaviji, bićemo primorani i da se borimo sa vama kao što smo i protiv Jugoslavije“, rekao je on medijima.

Pored ovog hapšenja, javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“. Štaviše, od skora fajlove su počele da objavljuju i pojedini mediji. Tako je poznata albanska TV stanica TopChannel od skora počela da objavljuje dokumenta za koja navodi da su poverljiva i da su ovom mediju navodno dostavljena iz Specijalnog tužilaštva.

Za to vreme Specijalno tužilaštvo se nije oglašavalo do ove nedelje, kada su u saopštenju za štampu pohvalili „etičke novinare“ koji su odbili da objave ova dokumenta. Istovremeno su ponovili da su posvećeni istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivična dela, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

Povezani članci:

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih Mustafa

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.