Tači: Sud da odgovori na monstruozne navode o „Žutoj kući“, „spektakularne akcije“ nisu potrebne

Kosovski predsednik Hašim Tači
Foto: Kosovsko predsedništvo

„Građani Kosova i svet očekuju da će Specijalizovana veća adekvatno, profesionalno i transparentno odgovoriti na monstruozne navode poput onih o ‘trgovini organima od strane OVK’ ili ‘Žutoj kući’ zbog kojih smo bili primorani da osnujemo Specijalizovana veća“, oglasio se večeras kosovski predsednik Hašim Tači, po prvi put nakon jučerašnjeg i današnjih hapšenja bivših pripadnika OVK i objavljivanja prve optužnice za ratne zločine.

Tači večeras proučuje da je istorija pokazala da je OVK bila „dobrovoljni pokret, deo građanskog otpora Kosova u borbi za slobodu i nezavisnost i da je kao takav prepoznat u međunarodnoj zajednici“.

„Ona je bila i primer saradnje sa međunarodnom pravdom. Počev od UNMIK-ovih sudova, Tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, EULEX-a, domaćih sudova i sada do petog nivoa pravde na Kosovu nakon rata – Specijalizovanih komora. Nijedan ispitani ili optuženi nije bežao od odgovornosti da odgovori nadležnim organima pravde“, poručio je Tači.

Ujedno smatra da je „curenje“ dokumenata iz Specijalizovanih veća „ugrozilo legitimitet suda u očima građana, oštetilo sliku države Kosovo i prava potencijalnih okrivljenih“.

„Objavljivanje ovih dokumenata je bilo neprihvatljivo“, dodao je Tači.

Pripadnike OVK vidi kao „uzvišenu vrednost otpora i pokreta za slobodu i nezavisnost“.

„Nijedna zamka koju je bilo ko postavio, neće staviti Kosovo na suprotnu stranu pravde“, dodao je.

Naznačivši još jednom da „nijedan potencijalno okrivljeni neće pobeći pravdi“, poručio je ujedno da ne postoji razlog za „spektakularne ekspedicije ili akcije“, uz naznaku da se integritet i dostojanstvo svakog građanina mora poštovati“.

„Ceo svet zna da je Kosovo bilo žrtva. OVK i ceo kosovski narod su se suočili sa genocidom i etničkim čišćenjem. Kosovo je uvek bilo i biće na strani istine, saradnje, pravde i međunarodnog prava, opredeljeno za izgradnju demokratske, pravne i multietničke države, otadžbine svih njegovih građana“, Tači indentičnu poruku šalje večeras kao i prethodno lider AAK, Ramuš Haradinaj.

Istražitelji Specijalizovanih veća Kosova i pripadnici misije EULEX uhapsili su danas predsednika Udruženja veterana „OVK“, Hisnija Gucatija, a potom i zamenika predsednika ovog udruženja, Nasima Haradinaja.

Zvaničnih potvrda iz EULEX-a ili Specijalnog suda o razlogu današnjih hapšenja za sada nema. Sa druge strane, mediji javljaju da je Gucati već prebačen u Hag, a da se Haradinaj ispituje u sedištu EULEX-a u Kosovu Polju.

Podsetimo, javnost već tri nedelje trese afera navodnog curenja hiljada stranica navodnih fajlova Specijalnog tužilaštva iz Haga, i to tako što su ovi spisi u tri navrata donošeni u sedište „Udruženja ratnih veterana OVK“, a dok su o sadržaju istih pripadnici ovog udruženja obaveštavali javnost. 

Za to vreme Specijalno tužilaštvo se nije oglašavalo do ove nedelje, kada su u saopštenju za štampu pohvalili „etičke novinare“ koji su odbili da objave ova dokumenta. Istovremeno su ponovili da su posvećeni istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili krivična dela, „uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije“.

Današnjem hapšenju prethodilo je jučerašnje i objavljivanje prve potvrđene optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova protiv Saljiha Mustafe. On se tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila iste godine, kao i za ubistvo.

Inače Specijalno tužilaštvo je 24. juna saopštilo da je 24. aprila podnelo na ispitivanje optužnicu Specijalnom sudu protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija i predsednika PDK i jednog od najuticajnijih političara Kosova – Kadrija Veseljija i drugih čija imena nisu saopštena. Oni se prema optužnici, terete za „niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“. Međutim, optužuju se i za opstrukciju rada suda. Rok za potvrđivanje optužnice je 24. oktobar.

Miftaraj: Hapšenja u skladu sa mandatom suda, pokazatelj da su dokumenta procurela

Nakon Gucatija uhapšen i Nasim Haradinaj

Specijalne jedinice EULEX-a u kancelarijama Udruženja ratnih veterana „OVK“: Uhapšen Gucati

Specijalni sud obelodanio prvu optužnicu

Reakcije iz PR nakon prvog hapšenja STK: Sud izgubio kredibilitet, krivi poslanici koji su „podigli ruku“

Mediji: Uhapšen šef obaveštajne službe KBS; Porodica tvrdi odveden u Hag

Tužilaštvo u Hagu: Uhapšen Saljih Mustafa

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.