Prorežimski mediji javili policija pucala na Srbe u ZP, KP demantovala, iz Prištine optužbe – Srbi pucali

Ilustaracija/FOTO: KoSSev

Nakon što je na društvenim mrežama objavljen „zamagljeni“ snimak na kojem se čuje navodna rafalna paljba u Zubinom Potoku, u beogradskim tabloidima i na TV Pink-u pojavili su se nezvanični navodi o napadu pripadnika Kosovske policije na Srbe. Vojska Srbije raspolaže sa informacijama i dobila je zadatke, kazao je večeras načelnik generalštaba Vojske Srbije bez iznošenja drugih detalja o dešavanjima. Sa druge strane, dodao je da je situacija složena i da zahteva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije. U međuvremenu Priština je demantovala medijske navode – „nije bilo napada na Kosovsku policiju, niti je bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe“, naveli su iz KP.

Nakon objavljivanja zamagljenog video snimka, mediji u Beogradu večeras su javili da su se „rafalna paljba“ i „oružane borbe“ u Zubinom Potoku navodno dogodili u 19.45.

Pink je pisao da su navodno „Kurtijevi specijalci napali Srbe na pojedinim barikadama“, odnosno „srpskim odbrambenim položajima“.

Slične navode objavljivali su i Kurir i Novosti, pozivajući se na svoja saznanja.

Kurir je takođe pisao da saznaje od ljudi koji su na barikadama, do je do pucnjave došlo kada su „Kurtijevi specijalci pokušali da uklone barikadu na alternativnom putu“.

Srpski tabloidi neretko su večeras izveštavali uz naslov „pogledajte snimak borbi u Zubinom Potoku“, iako je reč o zamagljenom snimku na kojem se vidi da je pao mrak, kuća i ulica, a čuje navodni zvuk rafala.

Koha o napadu na tim KFOR-a, Rakić demantuje, KFOR potvrdio da je pucano u blizini

Večeras je prištinska Koha javila da je navodno Letonski tim KFOR-a napadnut u Zubinom Potoku, ali i da nije bilo izveštaja o povređenima.

Ove navode, tj. da su Srbi pucali na pripadnike KFOR-a, potom je demantovao predsednik Srpske liste, Goran Rakić u uključenju za TV Pink.

„Naše informacije sa terena kažu da se nije desio nikakav napad na KFOR. Srbi na severu poštuju pripadnike KFOR-a, koji se tu nalaze u skladu sa Rezolucijom 1244“, rekao je Rakić za Pink.

Koha je, međutim, javila u međuvremenu, pozivajući se na potvrdu KFOR-a, da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola, ali i da nije bilo povređenih, niti materijalne štete.

„U ovom trenutku možemo da potvrdimo da je pre nekoliko sati patrola KFOR-a, dok je dežurala u okolini Zubinog Potoka, čula i videla nekoliko pucnjeva u blizini. Povređenih nema i nema materijalne štete. Sada proveravamo činjenice i obavestićemo vas“, stoji u odgovoru KFOR-a.

O dešavanjima na Severu večeras se razgovaralo u Hit Tvit-u TV Pink-u, a potom je ova televizija prekinula ovu emisiju i emitovala „specijalnu emisiju o Kosovu“ na kojoj se u više navrata moglo čuti da do sukoba „mora da dođe i da će ga najverovatnije biti“.

Dok su mediji izveštavali o pucnjavi, takođe su stigli nezvanični navodi da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, održao sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i vojnim vrhom, te da se nakon sastanka načelnik generalštaba Vojske Srbije, Milan Mojsilović hitno uputio u Rašku.

Kako navode mediji, radni sastanci i konsultacije će biti nastavljeni sutra ujutru.

Mojsilović: Situacija zahteva prisustvo Vojske duž administrativne linije

Mojsilović se upravo posle 22.00 uključio za TV Pink dok je bio, kako je kazao, na putu ka Raškoj.

On je potvrdio da je održao sastanak sa srpskim predsednikom, te da je tema sastanka bila situacija na Kosovu.

Kazao je da ne može da priča o detaljima susreta i šta je bilo na dnevnom redu, ali je saopštio da je Vojska Srbije dobila svoje zadatke.

„Zadaci koje je dobila Vojska Srbije i ja kao načelnik su precizni, jasni i biće u potpunosti sprovedeni i realizovani. Situacija je dole složena i kompleksna i zahteva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije“, poručio je Mojsilović.

Ujedno je saopštio da će u narednom periodu Vojska Srbije, „kao garant mira i bezbednosti biti usmerena ka izvršenju misije“.

Upitan šta se dešava u Zubinom Potoku, Mojsilović je kazao da ne može da priča na tu temu, ali da raspolažu sa svim informacijama.

„U svakom slučaju preduzete mere i zadaci koje je dobila Vojska Srbije biće ispunjeni u potpunosti“, poručio je Mojsilović.

Priština: Nije bilo razmene vatre, Nastavljaju se Vučićeve igre

Kosovska policija je u međuvremenu, međutim, demantovala za KoSSev medijske navode o bilo kakvim sukobima sa policijom u Zubinom Potoku.

„Pozivajući se na brojna pitanja upućena Policiji Kosova, da li je policija napadnuta u Zubinom Potoku, ili je došlo do razmene vatre između policije i kriminalnih grupa, obaveštavamo vas da – nije bilo napada na Kosovsku policiju, niti je bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe, KP nije razmenjivala vatru ni sa kim“, poručili su iz Kosovske pocilije.

U međuvremenu je i šef kabineta Kosovske poredsednice, Bljerim Velja, takođe demantovao navode srpskih medija.

„Srpski prorežimski mediji preterano su podsticali oružanu konfrontaciju na Kosovu, lažno izveštavajući da se sukobi vode u blizini Zubinog Potoka. Kosovska policija nije uključena ni u kakve okršaje. Ilegalne i kriminalne strukture Srbije pucaju iz oružja“, naveo je Velja.

Potom se oglasio i kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

„Nastavljaju se Vučićeve igre. Prvo su rekli da je bilo sukoba u Zubinom Potoku koji je pokrenula Kosovska policija. Kada su shvatili da su napali KFOR, žele da demantuju sve napade“, protumačio je večerašnja dešavanja u Zubinom Potoku ovaj zvaničnik.

Tvrdi da barikade moraju odmah da se ulone, a Srbija da „prestane sa organizovanjem nelegalnih kriminalnih struktura koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo“.

Barikade na Severu Kosova ušle su u treću nedelju. Već 16 dana blokirani su magistralni putevi na Severu Kosova na desetak mesta, odnosno 11 – prema tvrdnjama kosovskog premijera. Isto toliko dana su blokirani i prelazi Jarinje i Brnjak. Priština i Zapad zahtevaju njihovo uklanjanje, ali za sada nema naznaka da će do toga doći. Srpska lista za to vreme iznosi svoje zahteve i traži njihovo ispunjenje, ali takođe nema naznaka da će i do toga doći.

Sve informacije o barikadama, odnosno novoj krizi na Kosovu – pronađite u:

16. dan barikada na Severu: Katolici proslavljaju Božić, a Kurti najavljuje razgovore o uklanjanju nakon praznika

Barikade 15. dan: ‘Spiskovi za hapšenje’, nepoverenje u Prištinu i Beograd…

Bliže se dve nedelje od postavljanja barikada na Severu

Barikade 13. dan: U podne veliki protest u Rudaru, a kod Banjske punkt

Barikade 12. dan: Pojačana retorika među zvaničnicima rezultirala protestom za sutra

Barikade ušle u 11. dan: Bez naznaka o njihovom uklanjanju

10. dan barikada: Obeležavanje Sv. Nikole u Rudaru, osnovci se vratili u školske klupe

Barikade 9. dan: Ojačane sa barikadom na Malom Zvečanu, ali KFOR-om na Jarinju

Barikade ulaze u drugu nedelju: Situacija i dalje mirna

Sedmi dan na barikadama: Tenzije pojačalo još jedno hapšenje

Barikade ušle i u 6. dan: Prelazi i dalje zatvoreni, građani očekuju rezultate posete dvojice diplomata

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.