Kurti o dogovoru na sednici: Drastična razlika u dokumentima od ponedeljka i srede; Ne mogu da tražim od Srba da se vrate u institucije

Foto: KoSSev

U Prištini je danas održana sednica kosovske skupštine. Dan nakon što je u Briselu postignut dogovor o deeskalaciji situacije, ali i „potpunom koncentrisanju na predlog za normalizaciju odnosa“, poslanici vlasti i opozicije raspravljali su najviše upravo o ovim temama. Dok je Kurti tvrdio da se dokument koji je stranama predstavljen u sredu drastično razlikuje od onog od ponedeljka, te da sada slede pregovori o predlogu EU, opozicija je kritikovala kosovsku vladu zbog „drame“ i „buke“ koju je napravila u prethodnim nedeljama. Ujedno pitaju šta će biti sa institucijama na Severu, a Kurti im poručuje da ne može da zahteva da se Srbi koji su ih napustili vrate, jer je to njihov „lični čin“.

Za danas su bile planirane dve plenarne sednice. Prva je počela nešto nakon 10.00 časova.

Na dnevnom redu je, između ostalog, bio predlog glasanja za kandidate za sudije Ustavnog suda.

Skupština je danas izglasala Enera Pecija za sudiju u Ustavnom sudu, koji je dobio podršku 66 poslanika, javio je Kallxo. Ovaj medij je ujedno javio da u prvom krugu niko od drugih četiri kandidata nije dobio dovoljno glasova za drugog sudiju Ustavnog suda.

Kurti: Drastična razlika u dokumentima od ponedeljka i srede

Nakon neuspelog susreta sa srpskim predsednikom u ponedeljak, te sinoćnog dogovora Bisljimija i Petkovića, Kurti je na današnjoj sednici kazao da kosovska vlada nije promenila stav po pitanju srpskih odnosno, kako ih on zove, „nelegalnih“ tablica.

Sa druge strane, tvrdi da je zapravo visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, promenio svoju izjavu. Odnosno da je njegova izjava izmenjena u odnosu na nacrt izjave o kojem se raspravljalo u ponedeljak.

Kaže da je to „jako dobro“ za Kosovo, te da su razlike u izjavama „drastične“.

„U ponedeljak mi je ponuđen dokument kao zajednički sporazum koji je imao 95 reči, a reči Francuska i Nemačka nije bilo nigde. Nije se odnosio na francusko-nemački predlog, već na izdavanje registarskih tablica… U međuvremenu, ovo što je sinoć dogovoreno ima 194 reči”, kazao je Kurti.

Kaže da je na osnovu izjave Borelja bilo jasno da sam predlog nije uvršten u razgovore u ponedeljak.

„Sada se pojavljuje precizno i sa jasnim statusom u prvom pasusu. Po prvi put, dijalog ulazi u fazu pregovora o opštem okviru koji će rešiti fundamentalne probleme iz perspektive međunarodnog prava”, kaže Kurti.

Kurti je ujedno kazao da se u ponedeljak najviše insistiralo na tome da ZSO bude uključena u dogovor, odnosno Boreljovu izjavu.

„Oni vide Asocijaciju kao suštinu normalizacije, mi vidimo uzajamno priznanje kao suštinu normalizacije. Velika je razlika između ponedeljka i srede“, zaključio je Kurti.

Povodom kritika opozicije za netransparentnost Kurti je u međuvremenu poručio:

„Ja sam transparentan u vezi sa procesom, ali smo se obavezali na poverljivost razgovora, da se ne okrivljuje Kosovo, ali postoji drastična razlika između ponedeljka i srede”, rekao je Kurti.

Potvrdio je da kosovska vlada neće da izriče kazne vlasnicima automobila sa KM tablicama, te kaže – „daćemo prostor pregovorima o evropskom predlogu koji se ranije zvao francusko-nemački“.

On je rekao da ne može da zahteva da se Srbi koji su podneli ostavke vrate u institucije, jer je to, kako je rekao, njihov „individualni čin“. On je dalje naveo da je povratak Srba na funkcije „pravno i ustavno pitanje“, te da „ne može da se vrši politički“.

Muja: Ubrzan dijalog o sporazumu za normalizaciju, Srbija nepredvidiva i nepoštena

Na današnjoj sednici među prvim poslanicima koji su govorili bio je poslanik Samoopredeljenja, Armend Muja.

On je kazao da će se nakon postizanja dogovora o registarskim tablicama ubrzati dijalog o sporazumu o normalizaciji.

„Taj efekat je proizvela odlučnost Vlade Kosova za vladavinu prava. Ovi događaji pokazuju radikalnu promenu u poziciji Kosova u odnosu na događaje u regionu i Evropi. Proces će biti težak, Srbija je u ovom procesu nepredvidiva i nepoštena. Iz tog razloga je potrebna podrška, Samoopredeljenje je uvek podržavalo interes zemlje, tražimo od opozicije da poštuje ovaj važan princip za interese zemlje“, naglasio je Muja.

O najnovijem dogovoru govorila je i opozicija.

Krasnići o tablicama: Od nadležnosti premijera, do pregovora sa Vučićem

Predsednik PDK, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi), rekao je da je poslednjih nedelja napravljena velika buka koja nije bila potrebna, te da se pitanje registarskih tablica, koje je bilo u nadležnosti premijera, „pretvorilo u stvar pregovora sa Vučićem i EU“.

„Uspeli ste da poslušate savet koji vam je dat pre više od pet nedelja. Nažalost, nečinjenjem i predajom, žao mi je što ste iskazali nemoć Kosova time što niste mogli da sprovedete odluku o tablicama. Napravili ste i nepotrebne troškove za izbore. Hoće li se Srbi vratiti u kosovske institucije? Hoće li na Severu biti normalnosti kakva je bila?“, upitao je Krasnići.

On ujedno kaže da se francusko-nemački plan ne bavi aspiracijama Kosova, ali da se o njemu mora pregovarati.

„I ja vas ohrabrujem da to učinite. Podstičući vas da budete odlučni i usredsredite se na postizanje konačnog sporazuma, trebalo bi da razmotrite ovih pet stubova. Očuvanje nacionalnog karaktera, formalno priznanje od pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, pokretanje procesa članstva u NATO, dobijanje statusa države kandidata i uzajamno priznanje sa Srbijom”.

Slično Krasnićiju, poslanik LDK, Armend Zemaj, istakao je da je ono što se dešavalo u protekle dve nedelje po pitanju registarskih tablica bilo nepotrebno i štetno.

„Jedini način koji garantuje uspeh Kosova je saradnja sa našim partnerima i posebno sa SAD. Vraćanje i prihvatanje istog sporazuma pokazuje neozbiljan pristup Vlade. Potrebna nam je transparentnost u dijalogu, a ne kontradiktorne izjave i selektivni pristupi”, rekao je Zemaj.

On je ujedno kazao da LDK ceni pristup koji je vlada sledila u dijalogu u poslednja dva dana.

„Čak i ovaj jučerašnji i današnji pristup dijalogu, mi to ne vidimo kao slabost, već kao refleksiju, čak i pozitivnu refleksiju..“, naglasio je Zemaj, prenose prištinski mediji.

Haradinaj: Izbegli smo rizik koji je mogao da dovede do eskalacije

Predsednik AAK, Ramuš Haradinaj, rekao je da je dogovorom koji je postignut u sredu izbegnut rizik od eskalacije situacije na Severu.

Sada je izazov, dodao je Haradinaj, povratak Srba koji su napustili institucije.

„Situacija na Severu nije rešena sporazumom. Izazov koji nas čeka je povratak onih koji su napustili posao ili popunjavanje radnih mesta. Vlada treba da započne dijalog sa lokalnim Srbima“, rekao je on na sednici Skupštine.

Kaže i da ne treba eksperimentisati, već da je potrebno da se slušaju međunarodni partneri.

Predsednik PDK, Memlji Krasnići, nije se složio sa onim što je Kurti rekao u vezi sa dijalogom i tablicama.

„Premijeru, hvala Vam na pojašnjenjima koja me ne iznenađuju, ali istina je drugačija. Otišli ​​ste u Brisel i razgovarali o poslu koji nije potreban jer je to vaša nadležnost i nadležnost Vlade. Da li ste promenili odluku Vlade u vezi sa tim redosledom postupanja Vlade u vezi sa tablicama. Boreljova izjava ne može biti važnija od odluke Vlade. Morate da promenite tu odluku u Vladi. Da biste to promenili, morate da idete u vladu, a ne da idete u Brisel i razgovarate sa Vučićem“, izjavio je Krasnići.

On je istakao da je dobro što Kurti shvata značaj procesa dijaloga.

Abdidžiku pozdravlja dogovor, ali kaže da je bila štetna „populistička drama“

Lider LDK, Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku), pohvalio je danas sinoćni dogovor Beograda i Prištine, rekavši da je jedini način koji garantuje uspeh Kosova bliska i stalna koordinacija sa strateškim partnerima, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Za Kosovo i njegovu evroatlantsku budućnost, politička stabilnost i bezbednost su suštinski preduslovi, dok odgovorna međunarodna saradnja garantuje unapređenje nacionalnih interesa Kosova“, kazao je.

Međutim, Abdžiku takođe smatra da je bila nepotrebna i štetna „sva populistička drama“ koju su stvorile kosovske institucije u poslednjim nedeljama.

„Povratak i prihvatanje istog sporazuma, posle sve drame izazvane, pokazuje neozbiljnost sadašnjih čelnika države pred visokom državnom odgovornošću. Ovakvo ponašanje, osim što je štetilo odnosima Kosova sa međunarodnim institucijama i prijateljskim zemljama, koje su potrebne Kosovu, blokiralo je i glavne integracione procese zemlje”, naveo je.

Pročitajte još:

Kurti: Sada se otvara put za intenzivne razgovore o punoj normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU

Stano: EU očekuje povratak Srba u kosovske institucije, isto važi i za formiranje ZSO

Vučić o tablicama: Mala taktička pobeda, ali nas vodi u težu situaciju; Priština imala bolji „dil“ pre dva dana

Srpska lista: Tražili smo da KM tablice ostaju, a ne da se njihov broj povećava

Stejt department pozdravlja dogovor o deeskalaciji situacije i „hitnom koncentrisanju na normalizaciju odnosa“

Petković: Sačuvali smo KM tablice; Opozicija: Izdaja, Vučić će naterati Srbe da pređu na RKS

Petković: Vlasnici KM tablica moći će da registruju i produže važenje, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih

U Prištini pozdravljaju dogovor i ulogu SAD-a, očekuju sporazum o normalizaciji

Borelj: Postignut dogovor – Srbija neće da izdaje tablice, Kosovo obustavlja radnje u vezi sa preregistracijom

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.