Kurti: Sada se otvara put za intenzivne razgovore o punoj normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU

FOTO: KoSSev

„Nije vreme za male ambicije, vreme je za velike korake“, nakon sinoćnog dogovora o deeskalaciji situacije, ali i „potpunom koncentrisanju na predlog za normalizaciju odnosa“, oglasio se kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kurti poručuje da je sada vreme da se razgovara o predlogu Evropske unije, koji je u javnosti poznatiji kao francusko-nemački predlog.

„Jučerašnji sporazum otvara put intenzivnim razgovorima o punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom na osnovu Predloga EU koji podržavaju Francuska, Nemačka, SAD“, kazao je Kurti.

On se ujedno zahvalio američkom ambasadoru u Prištini, Džefriju Hovenijeru na njegovoj, kako je kazao ulozi, podršci i posvećenosti.

Nakon što je sinoć postignut dogovor u Briselu, samo američkom ambasadoru u Prištini, kao i SAD-u, zahvalila se i kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

Ovo je drugi put za manje od šest meseci da je na Severu Kosova izbegnuta eskalacija situacije na terenu zahvaljujući posredovanju i interevenciji američkog ambasadora u Prištini.

Nakon što je jula meseca sprečio potencijalni sukob nakon postavljanja barikada na Severu, time što je zatražio od Kurtija da na mesec dana odloži odluku o preregistraciji, pre svega tri dana ovaj ambasador je ponovo odigrao ulogu u sprečavanju tenzija. On je ponovo zatražio od Kurtija odlaganje primene odluke, a sada o faznoj preregistraciji. Kurti je pristao na zahtev da na 48 sati odloži kažnjavanje vozača sa KM tablicama koji još uvek nisu prešli na RKS, a u ovom roku, odnosno sinoć, Beograd i Priština uspeli su da dođu do dogovora.

Dogovor su kasno sinoć postigli Petković i Bisljimi svega par sati uoči početka primene odluke o kažnjavanju.

Dva dana nakon neuspelog sastanka kosovskog premijera i srpskog predsednika, visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, saopštio je da su se Beograd i Priština dogovorili da Srbija ne izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a da Priština obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

On je ujedno kazao i da su se strane dogovorile da se u potpunosti usredsrede, „kao hitno“, na predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa, koji je u javnosti poznatiji kao francusko-nemački predlog. 

Najavio je da će da pozove strane da u narednim danima razgovaraju o koracima u okviru predloga, ali i da u „slučaju opstrukcije bilo koje strane, fasilitator EU može prekinuti proces“.

Ujedno je saopštio i da su Beograd i Priština primili poruku da svi prethodno dogovoreni sporazumi moraju da se sprovedu.

Odmah zatim usledile su reakcije. Dok su međunarodni i prištinski zvaničnici tvrdili da je sada vreme za normalizaciju odnosa, glavni srpski pregovarač, Petar Petković, sporazum je predstavio kao uspeh Beograda tvrdeći ujedno da su sačuvali KM tablice i da će vlasnici moći da registruju vozila i produže važenje istih. Sa druge strane, potvrdio je da će se „zastati“ sa izdavanjem novih KM tablica.

Za to vreme, deo opozicije u Srbiji, kao i Partija kosovskih Srba, optuživali su vlast u Beogradu za ukidanje srpskih tablica, izdaju i obmanjivanje Srba na Kosovu.

Pročitajte još:

Stano: EU očekuje povratak Srba u kosovske institucije, isto važi i za formiranje ZSO

Vučić o tablicama: Mala taktička pobeda, ali nas vodi u težu situaciju; Priština imala bolji „dil“ pre dva dana

Srpska lista: Tražili smo da KM tablice ostaju, a ne da se njihov broj povećava

Stejt department pozdravlja dogovor o deeskalaciji situacije i „hitnom koncentrisanju na normalizaciju odnosa“

Petković: Sačuvali smo KM tablice; Opozicija: Izdaja, Vučić će naterati Srbe da pređu na RKS

Petković: Vlasnici KM tablica moći će da registruju i produže važenje, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih

U Prištini pozdravljaju dogovor i ulogu SAD-a, očekuju sporazum o normalizaciji

Borelj: Postignut dogovor – Srbija neće da izdaje tablice, Kosovo obustavlja radnje u vezi sa preregistracijom

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.