Petković: Vlasnici KM tablica moći će da registruju i produže važenje, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih

petković
FOTO: Preuzeto sa N1

„Od sutra u 08.00 nema nikave kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama“, poručio je večeras iz Brisela direktor Kancelarije za KiM i glavni pregovarač srpske strane Petar Petković. Kaže da je dogovor postignut nakon sedam sati „teških“ razgovora.

Osim što neće biti kazni od 150 evra, Petković tvrdi i da neće biti nikakve kaznene politike u svim ostalim fazama koje je u odluci o faznoj preregistraciji predvidela kosovska vlada.

„Ovim dogovorom sačuvali smo mir, ovim dogovorom uspeli smo da zaštitimo naš narod na severu Kosova i Metohije“, naznačio je Petković.

I dok je visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, koji je i prvi potvrdio da je postignut dogovor u Briselu kazao da je Srbija pristala na to da „ne izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu“, Petković ipak poručuje Srbima na Severu Kosova – „ovim dogovorom ostaju KM tablice“, te da će njihovi vlasnici moći da produže njihovo važenje.

„Reč je o tablicama koje su zakonske, koje legalno izdaje Republika Srbija i koje će Srbi na Severu Kosova moći da koriste. One će i dalje biti u upotrebi kao i do sada. To znači da će svi vlasnici automobila koji poseduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže važenje KM tablica“, rekao je

Poručujem srpskom narodu, svim vlasnicima automobila sa KM tablicama, da mogu mirno da spavaju. Sačuvali smo naše srpske KM tablice

Sa druge strane, kaže da će se „zastati“ sa izdavanjem fizički potpuno novih KM tablica, „sve do trenutka dok se ne dogovorimo i pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica“.

„Ionako se te KM nove tablice za poslednje tri godine nisu izdavale“, tvrdi Petković.

Kaže da je Kurti večeras prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana.

„Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost, uspeli smo da obezbedimo sigurnost za Srbe na Severu Kosova i Metohije“, naznačio je.

Kaže da se dijalog nastavlja.

„To je najvažnije, jer treba da idemo u pravcu normalizacije odnosa, pre svega na terenu kada je reč o normalnom životu kako Srba, tako i Albanaca“, dodao je.

Da su predstavnici Beograda i Prištine postigli dogovor u vezi sa pitanjem registarskih tablica, potvrdio je kasno večeras visoki predstavnik EU, Žozep Borelj.

On je naznačio da je Srbija pristala da ne izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a da će Priština da obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Sa druge strane, poručio je i da su se strane dogovorile da se u potpunosti usredsrede, „kao hitno“, na predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa, koji je u javnosti poznatiji kao francusko-nemački predlog.

Borelj je naglasio da su i Beograd i Priština primili poruku da svi prethodno dogovoreni sporazumi moraju da se sprovedu.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi, borave danas u Briselu gde su se sastali sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

Na početku sastanka izaslanik EU, Miroslav Lajčak, poručio je da se nada da će danas uspeti da pronađu rešenje za deeskalaciju tenzija na terenu.

Pojedini mediji javili su nešto kasnije da su glavni pregovarači prekinuli susret i prešli na pauzu zarad „konsultacija sa glavnim gradovima“.

Radio slobodna Evropa javio je potom da se očekuje da se Petković i Bisljimi ponovo vrate za pregovarački sto kada budu spremni u toku večeri.

Glavni pregovarači došli su u evropsku prestonicu samo dva dana nakon neuspelih razgovora na visokom nivou u Briselu, odnosno nepostizanja dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama.

Njihov neuspeli sastanak u Briselu, za koji je EU, kao i Vučić, prstom uperila ka Prištini, osim krizne diplomatije, izazvao je novi skok tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će započeti sa drugom fazom primene svoje odluke o (pre)registraciji – kažnjavanjem vozača koji poseduju srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, odnosno onih koji ih nisu zamenili oznakama RKS.

Iz Evropske unije su istog dana potvrdili da su Vučiću i Kurtiju izneli predlog koji je predviđao upravo ono što je danas dogovoreno.

Vučić je istog dana iz Beograda poručio da je Srbija pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da Priština nije prihvatila da ukine primenu odluke kosovske vlade o kažnjavanju vozača.

Sa druge strane, Aljbin Kurti kritikovao je Borelja zbog toga što je, kako je rekao, odustao od roka – marta 2023. kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i kazao da ne može da se razgovara o tablicama, bez pregovora o sporazumu.

Ipak, kako je to bio slučaj i jula, „u minut do 12“ i to ovaj put posle ponoći, tenzije je makar na dva dana umirio američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer. On je 22. odnosno malo nakon ponoći zatražio od kosovskog premijera odlaganje odluke o kažnjavanju vozača na 48 sati, što je Kurti ubrzo i prihvatio.

Međunarodne diplomate listom su se oglašavale nakon intervencije Hovenijera. Oni su pozivali na hitno smirivanje tenzija i nastavak dijaloga i ponavljali zahteve koje su međunarodni zvaničnici i tokom novembra isticali više puta – da se produži rok za primenu odluke kosovske vlade o preregistraciji.

Pročitajte još:

U Prištini pozdravljaju dogovor i ulogu SAD-a, očekuju sporazum o normalizaciji

Borelj: Postignut dogovor – Srbija neće da izdaje tablice, Kosovo obustavlja radnje u vezi sa preregistracijom

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.