Petković: Sačuvali smo KM tablice; Opozicija: Izdaja, Vučić će naterati Srbe da pređu na RKS

stikeri KM
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Srbi na Severu mogu mirno da spavaju, sačuvali smo naše srpske tablice – poruka je glavnog pregovarača srpske strane, Petra Petkovića, nakon večerašnjeg dogovora postignutog u Briselu sa kojom se ne slaže deo opozicije u Srbiji. Oni, kao i Partija kosovskih Srba, optužuju vlast u Beogradu za ukidanje srpskih tablica, izdaju i obmanjivanje Srba na Kosovu.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj, saopštio je večeras nakon sastanka Bisljimija i Petkovića u Briselu, da je dogovoreno da Srbija ne izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a da Priština obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Kazao je i da su Beograd i Priština primili poruku da svi prethodno dogovoreni sporazumi moraju da se sprovedu, ali i da su se strane dogovorile da se u potpunosti usredsrede, „kao hitno“, na predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa, koji je u javnosti poznatiji kao francusko-nemački predlog. 

Najavio je da će da pozove strane da u narednim danima razgovaraju o koracima u okviru predloga, ali i da u „slučaju opstrukcije bilo koje strane, fasilitator EU može prekinuti proces“.

Odmah zatim usledile su reakcije. Dok međunarodna i prištinski zvaničnici poručuju da je sada vreme za normalizaciju odnosa, glavni srpski pregovarač, Petar Petković, kaže da je Srbija u Briselu sačuvala KM tablice i da će vlasnici moći da registruju vozila i produže važenje tablica. Sa druge strane, potvrdio je da će se „zastati“ sa izdavanjem novih KM tablica.

Petković sporazum predstavlja kao uspeh Beograda, i te tvrdi da je Kurti pristao na sve ono što je prethodnih dana odbijao, međutim, deo opozicije u Srbiji se sa njim ne slaže.

Osnivač pokreta “SRCE” i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, Zdravko Ponoš na postignut dogovor reagovao je sarkastičnom objavom na Tviteru u kojoj je poručio – „Nižemo pobede. Nek se pripremi EU“.

„Uspeh onih pregovora: registarske oznake Srbije prelepiti pri ulasku na KiM. Toga pre nije bilo. Kosovske tablice – kao i pre. Uspeh novih pregovora: Srbija neće više izdavati tablice Srbima sa KiM, a Kurti odgađa kazne kojih pre nije ni bilo. Nižemo pobede. Nek se pripremi EU“, naveo je Ponoš.

U sličnom tonu reagovao je i Mlađan Đorđević, predsednik Pokreta Oslobođenje i bivši savetnik za KiM u Tadićevoj vladi, premda direktnije, nazvavši Aleksandra Vučića izdajnikom.

„Pobeda. Naterao je Srbe da uzimaju tzv. kosovska dokumenta, priznao dokumenta tzv. Kosova i završno – više neće izdavati srpske registarske tablice. Malo je doživotna, izdajniče Vučiću“, naveo je Đorđević.

Sa porukom – „Za izdaju je i devet krugova pakla malo“, oglasio se i Nemanja Šarović, predsednik Pokreta Ljubav, vera, nada.

„Tačka 1. ‘KOSOVO’ više neće terati Srbe da preregistruju vozila na RKS tablice! Tačka 2. SRBIJA (čitaj: VUČIĆ) će ih naterati umesto njih!“, ovako je Šarović protumačio ono što je večeras dogovoreno u Briselu.

U sličnom tonu oglasila se i poslanica i potpredsednica Narodne stranke, Sanda Rašković Ivić, koja tvrdi da je Vučić učinio „novi ustupak Aljbinu Kurtiju i novu predaju“.

Vučić je, kaže, pristao na to da Srbi sa Severa KiM „u dogledno vreme“ moraju da zamene registarske tablice na automobilima tablicama koje izdaju prištinske vlasti.

„Građani Srbije ponovo nisu detaljno upoznati sa tim šta se dogovara u njihovo ime, a tiče se direktno njihove kože, naročito Srba sa Kosova i Metohije, ali sva je prilika da će Vučić još jednu predaju prikazati kao da je izvojevao ’novu veliku pobedu’, jer će KM tablice morati da zamene RKS tablicama samoproglašenog Kosova“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Ona ujedno dodaje da će vlasnici automobila koji se prvi put registruju „morati da odmah prihvate RKS tablice“.

„To, međutim, nije najgore, jer se čini da će se Zajednica srpskih opština (ZSO) prebaciti iz Briselskog sporazuma, koji je mrtav, u nemačko-francuski predlog, i da će se ZSO tu rešavati, a to znači mrvice za Srbe u okviru samoproglašenog Kosova“, zaključila je Sanda Rašković Ivić.

„Na dan kada su tablice srpskih gradova sa KiM otišle u istoriju, izdajnička vlast iz Beograda i dalje pljuje bezobzirnim lažima po Srbima na Kosovu“, oglasila se u međuvremenu i Partija kosovskih Srba.

Kažu da srpske tablice nije ukinuo Albjin Kurti.

„Naprotiv, srpske tablice je ukinuo Aleksandar Vučić, mimo Zakona i Ustava. Srpska lista stoji iza paljevine svih automobila na Severu KiM-a od početka ovog procesa, samo zato što su njihovi vlasnici razumeli realnost na terenu. Sada kada je čin izdaje završen, a režimski mediji pokušavaju da nas ubede u još jednu veliku pobedu velikog vođe, ostaje gorak ukus kod svih Srba kojima su kriminalci tog istog režima spalili imovinu, označili kao izdajnike i crtali mete na čela“, naznačili su iz ove stranke.

Kažu i da ukoliko neko od Srba „i dalje veruje u laži i obmane SNS-a i Srpske liste, da to „neće biti za osudu, već isključivo za sažaljenje“.

„Nažalost ova predratna predstava neće biti i poslednja, jer čeka nas obrazovanje, zdravstvo i kultura i sve to treba predati u ruke Prištine do aprila 2023. godine“, poručili su.

„‘POBEDA’ (ali čija?)! SVE što je Kurti do sada tražio, Vučić mu je ISPUNIO! Reciprocitet, stikeri, disklejmeri, priznavanje ličnih karata, diploma, neizdavanje KM tablica…“, naveo je glavni poverenik „Pokreta za odbranu Kosova i Metohije“, Nebojša Jović i upitao:

„Ima li igde strane koja će braniti Kosmet i Srbe na Kosmetu?“.

Jović je ispred „Pokreta za odbranu KiM“

pozvao srpske institucije i širu javnost da hitno reaguju „povodom sve češćih i brutalnijih veleizdaja“, te sve poslaničke grupe da zatraže saziv sednice Narodne skupštine Srbije gde bi, kako navodi, razmotrili i poništili sve „protivustavne odluke koje godinama donose predsednik i premijer Srbije, a tiču se KiM“.

„Može li Srbija smoći snage da predsednika Srbije vrati u okvir njegovih ovlašćenja, a Srbiju iz bezvlašća, odnosno samovlašća, vrati u status poštovanja ustava i zakona?“, pitao je Jović.

Za razliku od srpske opozicije, bivši član GI SDP Olivera Ivanovića, Marko Jakšić, na svom Fejsbuk profilu izneo je svoje, kako ga je nazvao, nepopularno mišljenje – „da je ovo jedno od retkih briselskih rešenja koje je dobro“.

„Novih KM nema, ali koliko god vam neverovatno delovalo. 9.500 KM tablica ostaje!!!“, poručio je Jakšić.

Politički analitičar, Ognjen Gogić, večerašnji dogovor i ono što mu je prethodilo definisao je kao „kliše“.

„Kurti ispostavi zahteve. Vučić odbije. Onda se tresu i nebo i zemlja od tenzija koje se podignu. Na kraju Vučić prihvati sve zahteve, ali proglasli pobedu! Borelj ispusti Tvitove kao beli dim iznad Vatikana i objavi habemus pactum! Ajmo, momci, malo originalnosti sledeći put!“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.