Stejt department pozdravlja dogovor o deeskalaciji situacije i „hitnom koncentrisanju na normalizaciju odnosa“

Stejt Department
Foto: Klan Kosova

„Pozdravljamo odluku strana da interese svih svojih ljudi stave u prvi plan u donošenju odluka i preduzmu korake da poboljšaju svakodnevni život svojih građana“, oglasio se kasno sinoć Stejt department povodom novog dogovora o tablicama postignutog u Briselu.

Oni su pozdravili opredeljenost strana da izbegavaju dalje eskalacije situacija, ali i dogovor da se dve strane „u potpunosti i hitno koncentrišu na normalizaciju odnosa“.

„Sjedinjene Američke Države pozdravljaju sporazum postignut između Kosova i Srbije o merama za izbegavanje dalje eskalacije tenzija. Dalje pohvaljujemo dogovor dve zemlje da se u potpunosti i hitno koncentrišu na normalizaciju odnosa pod okriljem dijaloga uz posredovanje EU“, poručili su.

Stejt department precizira da podržava dijalog koji vodi EU kao najbolji put za unapređenje evropske budućnosti obe strane.

„Dve strane su napravile ogroman korak napred, uz pomoć EU, ka osiguranju mira i stabilnosti u celom regionu. Sjedinjene Države pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak ka normalizaciji odnosa“, zaključuju iz Stejt departmenta.

Reakciju Stejt Demaprtmenta koju je jutros retvitovao potparol ovog tela Ned Prajs, podelio je i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer koji je poručio da sporazum jača bezbednost i unapređuje napore za normalizaciju odnosa.

„Cenite konstruktivan pristup i fleksibilnost koji su rezultirali ovim važnim sporazumom između Kosova i Srbije“, rekao je Hovenijer.

Podsetimo, kasno sinoć, a nakon višečasovnih sastanaka glavnih pregovarača Beograda i Prištine i svega par sati uoči početka primene odluke kosovske vlade o kažnjavanju vozača koji nisu preregistrovali svoje automobile, u Briselu je postignut dogovor o deeskalaciji situacije.

Dva dana nakon neuspelog sastanka kosovskog premijera i srpskog predsednika, visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, saopštio je da su se Bisljimi i Petković dogovorili da Srbija ne izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a da Priština obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

On je ujedno kazao i da su se strane dogovorile da se u potpunosti usredsrede, „kao hitno“, na predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa, koji je u javnosti poznatiji kao francusko-nemački predlog. 

Najavio je da će da pozove strane da u narednim danima razgovaraju o koracima u okviru predloga, ali i da u „slučaju opstrukcije bilo koje strane, fasilitator EU može prekinuti proces“.

Ujedno je saopštio i da su Beograd i Priština primili poruku da svi prethodno dogovoreni sporazumi moraju da se sprovedu.

Odmah zatim usledile su reakcije. Dok su međunarodni i prištinski zvaničnici tvrdili da je sada vreme za normalizaciju odnosa, glavni srpski pregovarač, Petar Petković, sporazum je predstavio kao uspeh Beograda tvrdeći ujedno da su sačuvali KM tablice i da će vlasnici moći da registruju vozila i produže važenje istih. Sa druge strane, potvrdio je da će se „zastati“ sa izdavanjem novih KM tablica.

Za to vreme, deo opozicije u Srbiji, kao i Partija kosovskih Srba, optuživali su vlast u Beogradu za ukidanje srpskih tablica, izdaju i obmanjivanje Srba na Kosovu.

Pročitajte još:

Petković: Sačuvali smo KM tablice; Opozicija: Izdaja, Vučić će naterati Srbe da pređu na RKS

Petković: Vlasnici KM tablica moći će da registruju i produže važenje, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih

U Prištini pozdravljaju dogovor i ulogu SAD-a, očekuju sporazum o normalizaciji

Borelj: Postignut dogovor – Srbija neće da izdaje tablice, Kosovo obustavlja radnje u vezi sa preregistracijom

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.