Srpska lista: Tražili smo da KM tablice ostaju, a ne da se njihov broj povećava

Srpska lista pozdravila je dogovor koji je sinoć postignut u Briselu, kojim je, kažu, potvrđeno da KM tablice ostaju u upotrebi, da se građani ne kažnjavaju i ne oduzima im se imovina.

Priština i Beograd sinoć su i to na drugom sastanku ove nedelje u Briselu, nakon ukupno 15 sati razgovora, postigli dogovor o tablicama, kojim se Srbija obavezuje da više neće izdavati registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a druga strana da će obustaviti „radnje u vezi sa preregistracijom“, potvrdio je sinoć šef diplomatije EU, Žozep Borelj.

To što Srbija više neće izdavati tablice za gradove na Kosovu, Petković je sinoć iz Brisela ocenio kao još jedan uspeh Beograda u dijalogu, dok je, kako je kazao, Kurti pristao na sve ono što je prethodno odbijao.

Tvrdi da je dogovorom Srbija u Briselu sačuvala KM tablice, te da će vlasnici moći da registruju vozila i produže važenje tablica, ali da se nove neće izdavati.

„Reč je o tablicama koje su zakonske, koje legalno izdaje Republika Srbija i koje će Srbi na Severu Kosova moći da koriste. One će i dalje biti u upotrebi kao i do sada. To znači da će svi vlasnici automobila koji poseduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže važenje KM tablica“.

Srpska lista danas je dogovor u Briselu podržala, jer je njime, kako kažu – „potvrđeno da KM tablice ostaju u upotrebi“.

„Niko ih neće oduzimati niti pisati kazne našim građanima koji poseduju KM tablice“, poručili su.

Vlasnicima vozila sa KM tablicama i oni su poručili da će moći nesmetano da ih koriste i produžavaju, a za one kojima budu bile potrebne nove – da se one neće izdavati.

Shodno tome, podsetivši na svoj stav da KM tablice ostaju, naglasili su i:

„Mi smo tražili da KM tablice ostaju, a ne da se njihov broj povećava“.

Osim toga, njihov cilj, kažu, bio i taj da se građanima ne oduzima imovina i sloboda kretanja.

Sa druge strane, već od sinoć, opozicioni politički aktivisti listom su upućivali kritike na račun srpske strane u dogovorenom sporazumu o tablicama, a naročito na ono što se u njemu predstavlja kao pobeda Srbije.

Pročitajte još:

Petković: Sačuvali smo KM tablice; Opozicija: Izdaja, Vučić će naterati Srbe da pređu na RKS

Petković: Vlasnici KM tablica moći će da registruju i produže važenje, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih

U Prištini pozdravljaju dogovor i ulogu SAD-a, očekuju sporazum o normalizaciji

Borelj: Postignut dogovor – Srbija neće da izdaje tablice, Kosovo obustavlja radnje u vezi sa preregistracijom

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.