Stano: EU očekuje povratak Srba u kosovske institucije, isto važi i za formiranje ZSO

Stano
Foto: Anadolu Agency

Vest je ažuriran

Dogovor koji je u sredu uveče postignut nije kraj procesa nego početak rada. Žozep Borelj će uskoro pozvati lidere Beograda i Prištine na novi sastanak u Brisel, najavio je na današnjem brifingu za medije, portparol EU Peter Stano.

Nakon višečasovnih sastanaka glavnih pregovarača Beograda i Prištine i svega par sati uoči početka primene odluke kosovske vlade o kažnjavanju vozača koji nisu preregistrovali svoje automobile, sinoć je u Briselu postignut dogovor o tablicama, kojim se Srbija obavezuje da ne izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a Priština da obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Tenzije na Severu time su privremeno splasnule, ali, kako je kazao danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, povratak Srba u kosovske institucije biće moguć, ali onda kada  Priština ispuni i drugi uslov – formiranje Zajednice srpskih opština.

Vraćanje Srba u te institucije, poručuje Stano, jedno je od osnovnih očekivanja EU, a isto važi i za formiranje Zajednice srpskih opština.

„Važno je da se ispune dogovori koji postoje, a to je poruka koju EU sve vreme šalje i to važi za obe strane”, naveo je.

Da Srbi treba da se vrate u institucije poručio je i britanski ambasador u Prištini Nikolas Ebot.

„Sada moramo da vidimo da se kosovski Srbi vraćaju u institucije, u interesu njihovih poslova, njihovih porodica i vladavine prava“, naveo je danas.

Što se tiče narednih koraka u dijalogu, Stano kaže da će visoki predstavnik za spoljnu politiku uskoro pozvati Vučića i Kurtija na novi sastanak u Brisel.

„Visoki predstavnik je već rekao da će pozvati lidere u Brisel da se produži rad o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU. Razume se, ovo nije kraj procesa, rad se produžava, dogovor postignut sinoć nije kraj procesa nego početak rada. Nada je da će to da nas izvede iz permanentne krize i da nam dozvoli da stignemo u novu fazu u kojoj bi radili na problemima na održiv način i da se izbegnu nove krize”.

Dodaje da će se rad produžiti na više nivoa i da specijalni predstavnik Miroslav Lajčak radi veoma naporno kako bi se pronašao način da se ide napred.

Pročitajte još:

Vučić o tablicama: Mala taktička pobeda, ali nas vodi u težu situaciju; Priština imala bolji „dil“ pre dva dana

Srpska lista: Tražili smo da KM tablice ostaju, a ne da se njihov broj povećava

Stejt department pozdravlja dogovor o deeskalaciji situacije i „hitnom koncentrisanju na normalizaciju odnosa“

Petković: Sačuvali smo KM tablice; Opozicija: Izdaja, Vučić će naterati Srbe da pređu na RKS

Petković: Vlasnici KM tablica moći će da registruju i produže važenje, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih

U Prištini pozdravljaju dogovor i ulogu SAD-a, očekuju sporazum o normalizaciji

Borelj: Postignut dogovor – Srbija neće da izdaje tablice, Kosovo obustavlja radnje u vezi sa preregistracijom

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.