Borelj: Postignut dogovor – Srbija neće da izdaje tablice, Kosovo obustavlja radnje u vezi sa preregistracijom


Predstavnici Beograda i Prištine postigli su dogovor u vezi sa pitanjem registarskih tablica, potvrdio je upravo visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, uz naznaku da je sada dogovoreno da se strane „u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa“.

„Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije uz posredovanje EU dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa“, poručio je Borelj.

On je naznačio da je Srbija pristala da ne izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a da će Priština da obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Borelj je najavio i da će u narednim danima da pozove predstavnike Beograda i Prištine kako bi razgovarali o narednim koracima.

Ujedno se zahvalio izaslaniku EU, Miroslavu Lajčaku i stranama na, kako je kazao, napornom radu.

Sa druge strane, Lajčak se zahvalio Bisljimiju i Petkoviću, na „konstruktivnom angažmanu, kao i Stejt Departmentu i američkoj diplomatiji na „neprocenjivoj podršci“.

Borelj: U narednim danima o koracima u okviru predloga, sve dogovoreno da se sprovede

U međuvremenu je objavljena izjava visokog predstavnika EU u vezi sa večerašnjim dogovorom u kojoj se precizira da su se strane dogovorila da se u potpunosti usredsrede, „kao hitno“, na predlog za normalizaciju odnosa Evropske unije, koji je u javnosti poznatiji kao francusko-nemački predlog.

Borelj je naglasio da su i Beograd i Priština primili poruku da svi prethodno dogovoreni sporazumi moraju da se sprovedu.

Kaže i da će EU da obezbedi da se ključna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom obrađuju u kontekstu predloga.

Naznačio je da će da pozove strane da u narednim danima razgovaraju o koracima u okviru predloga s ciljem da se predstave rezultati do sledeće Specijalne grupe za normalizaciju sa Kosovom i sledećeg ažuriranja poglavlja 35 za Srbiju.

„U slučaju opstrukcije bilo koje Strane, fasilitator EU može prekinuti proces“, poručio je Borelj, ali i naznačio da će on i Lajčak da nastave da olakšavaju proces normalizacije.

Iako se na više mesta u Boreljovoj izjavi pominje da treba da se razgovaora o francusko-nemačkom predlogu, za koji je EU potvrdila da je njen predlog, javnost i dalje nije upoznata sa njegovim sadržajem.

Odmah nakon vesti o postizanju dogovora oglasio se glavni pregovarač prištinske delegacije, Besnik Bisljimi, takođe sa porukom da bi sada trebalo „intenzivno da se razgovara o predlogu EU“.

„Nakon današnjeg dogovora, trebalo bi da nastavimo intenzivne razgovore o predlogu EU, koju podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa“, poručio je.

Za sada nema reakcija iz Beograda. Ujedno se nije oglašavao ni glavni pregovarač Srbije, Petar Petković.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi, borave danas u Briselu gde su se sastali sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog,   Miroslavom Lajčakom.

Na početku sastanka izaslanik EU, Miroslav Lajčak, poručio je da se nada da će danas uspeti da pronađu rešenje za deeskalaciju tenzija na terenu.

„Danas sam domaćin glavnim pregovaračima Kosova i Srbije, u nastavku našeg sastanka na visokom nivou. Iskreno se nadam da ćemo danas uspeti da pronađemo rešenje za deeskalaciju tenzija na terenu i rad na normalizaciji odnosa. Razgovori su u toku“, poručio je Lajčak oko 16.00 časova na Tviteru.

Pojedini mediji javili su nešto kasnije da su glavni pregovarači prekinuli susret i prešli na pauzu zarad „konsultacija sa glavnim gradovima“.

Radio slobodna Evropa javio je potom da se očekuje da se Petković i Bisljimi ponovo vrate za pregovarački sto kada budu spremni u toku večeri.

Glavni pregovarači došli su u evropsku prestolnicu samo dva dana nakon neuspelih razgovora na visokom nivou u Briselu, odnosno nepostizanja dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama.

Njihov neuspeli sastanak u Briselu, za koji je EU, kao i Vučić, prstom uperila ka Prištini, osim krizne diplomatije, izazvao je novi skok tenzija na terenu i to zbog najave Prištine da će započeti sa drugom fazom primene svoje odluke o (pre)registraciji – kažnjavanjem vozača koji poseduju srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, odnosno onih koji ih nisu zamenili oznakama RKS.

Iz Evropske unije su istog dana potvrdili da su Vučiću i Kurtiju izneli predlog koji je predviđao upravo ono što je danas dogovreno.

Vučić je istog dana iz Beograda poručio da je Srbija pristala da ne izdaje do daljnjeg tablice za gradove na KiM, a da Priština nije prihvatila da ukine primenu odluke kosovske vlade o kažnjavanju vozača.

Sa druge strane, Aljbin Kurti kritikovao je Borelja zbog toga što je, kako je rekao, odustao od roka – marta 2023. kao konačnog datuma za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i kazao da ne može da se razgovara o tablicama, bez pregovora o sporazumu.

Ipak, kako je to bio slučaj i jula, „u minut do 12“ i to ovaj put posle ponoći, tenzije je makar na dva dana umirio američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer. On je 22. odnosno malo nakon ponoći zatražio od kosovskog premijera odlaganje odluke o kažnjavanju vozača na 48 sati, što je Kurti ubrzo i prihvatio.

Međunarodne diplomate listom su se oglašavale nakon intervencije Hovenijera. Oni su pozivali na hitno smirivanje tenzija i nastavak dijaloga i ponavljali zahteve koje su međunarodni zvaničnici i tokom novembra isticali više puta – da se produži rok za primenu odluke kosovske vlade o preregistraciji.

Pročitajte još:

Petković: Vlasnici KM tablica moći će da registruju i produže važenje, zastaćemo sa izdavanjem potpuno novih

U Prištini pozdravljaju dogovor i ulogu SAD-a, očekuju sporazum o normalizaciji

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.