U Prištini pozdravljaju dogovor i ulogu SAD-a, očekuju sporazum o normalizaciji

Lajčak, Bisljimi, Petković
FOTO: Miroslav Lajčák/ Twitter

Vest je ažurirana

Pre nepunih sat vremena stigla je potvrda iz Evropske unije da je postignut dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama. Iz Prištine, ali i iz Evropske unije poručuju da je sada vreme za intenzivne razgovore o normalizaciji odnosa, tj. o francusko-nemačkom predlogu.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj, nakon sastanka Bisljimija i Petkovića u Briselu, saopštio je da je postignut dogovor „o merama da se izbegne dalja eskalacija“, odnosno da Srbija ne izdaje registarske tablice sa oznakama gradova na Kosovu, a da Priština obustavi dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila

Kaže da su Beograd i Priština primili poruku da svi prethodno dogovoreni sporazumi moraju da se sprovedu, ali i da su se strane dogovorile da se u potpunosti usredsrede, „kao hitno“, na predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa, koji je u javnosti poznatiji kao francusko-nemački predlog. 

Najavio je da će da pozove strane da u narednim danima razgovaraju o koracima u okviru predloga, ali i da u „slučaju opstrukcije bilo koje strane, fasilitator EU može prekinuti proces“.

Odmah zatim usledile su reakcije prištinskih i međunarodnih zvaničnika. Svi oni naglasili su u da je sada vreme za ono što se naziva „normalizacija odnosa Kosova i Srbije“.

Kosovski ambasador u Briselu, Agron Bajrami, oglasio se gotovo istovremeno sa Boreljom i saopštio da je dogovor postignut.

„Sada mogu da počnu intenzivni razgovori o potpunoj normalizaciji“, naveo je Bajrami na Tviteru.

Potom se na istoj društvenoj mreži oglasio glavni pregovarač prištinske delegacije, Besnik Bisljimi, sa porukom da bi sada trebalo „intenzivno da se razgovara o predlogu EU“.

„Nakon današnjeg dogovora, trebalo bi da nastavimo intenzivne razgovore o predlogu EU, koju podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa“, poručio je.

Bisljimi je nakon razgovora u Briselu ujedno rekao medijima da će Borelj vrlo brzo pozvati dvojicu lidera, odnosno Kurtija i Vučića da započnu „intenzivne razgovore“ o evropskom, odnosno, francusko-nemačkom predlogu.

Kosovska predsednica se par minuta kasnije zahvalila američkom ambasadoru, Džefriju Hovenijeru i Vladi SAD na, kako je navela, njihovom aktivnom angažovanju u postizanju današnjeg dogovora u Briselu.

„Njihova podrška procesu dijaloga Kosova i Srbije je neophodna. Kosovo je zahvalno“, poručila je večeras Osmani ne pominjući EU, a svega dva dana nakon što je posle neuspelih razgovora u Briselu na visokom nivou teško optužila Borelja za pristrasnost.

Kosovski premijer se večeras nije oglašava, ali jeste portparol kosovske vlade koji je podelio Kurtijev govor iz Brisela nakon ovonedeljnog neuspelog sastanka sa Vučićem.

On je ujedno poručio da su se večerašnjim sporazumom strane dogovorile da se „u potpunosti koncentrišu i angažuju povodom predloga poznatog kao francusko-nemački ka potpunoj normalizaciji odnosa“.

„To je bilo insistiranje Kosova na sastancima u ponedeljak. Od sada pričamo o sporazumima“, poručio je Krueziu.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je u prethodnim danima neretko kritikovao kosovskog premijera u vezi sa novonastalom situacijom na Severu uz isticanje da SAD treba da budu glavni partner u postizanju konačnog dogovora sada je pozdravio postignut dogovor i poslao sličnu poruku kao i Bisljimi.

„Sada treba da se zaključi sporazum o priznanju, uz američko rukovođenje“, podsetio je na svoj stav.

S druge strane, Dardan Moljićaj, lider PSD, tvrdi da su tenzije u vezi sa registarskim tablicama „napravljene da bi se otvorio put francusko-nemačkom planu gde nema priznanja, ali postoji Asocijacija“.

„Od RKS pravo do KM registarskih oznaka. To je bio „otpor Aljbina Kurtija“. Večeras su potpisali sporazum koji sami ne mogu da brane“, naveo je.

Ujedno je optužio kosovskog premijera da „uz imidž otpora prihvata sve štetne sporazume sa Srbijom“.

Dogovori koji ne rešavaju problem, a nama ostavljaju konflikt

Listom se oglašavaju i međunarodni predstavnici.

Dogovor postignut u Briselu pozdravio je Ambasador EU u Beogradu, Emanuel Žiofre, te takođe poručio da bi sada dijalog Beograda i Prištine trebalo da se fokusira na normalizaciju odnosa.

Takođe i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer je naveo da sporazum jača bezbednost i unapređuje napore za normalizaciju odnosa.

„Cenite konstruktivan pristup i fleksibilnost koji su rezultirali ovim važnim sporazumom između Kosova i Srbije“, napisao je Hovenijer na Tviteru.

Da je dogovor u Briselu dobra vest i dobar znak za dalji razgovor o otvorenim pitanjima, mišljenja je i nemački ambasador u Prištini Jern Rode koji je rekao da su ovo „dobre vesti i dobar znak“ za, kako je naveo, dalje razgovore o otvorenim pitanjima.

Dogovor postignutu Briselu o merama za, kako je navela, deeskalaciju situacije pozdravila je i šefica UNMIKA-a Karolin Zijade koji bi po njenim rečima trebao da vrati fokus na „preko potrebnu“ normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

„Ovo je omogućeno zahvaljujući odgovornom pristupu obe strane i njihovoj posvećenosti dijalogu uz posredovanje EU“, navela je Zijade i pohvalila napore međunarodnih partnera da održe stabilnost i osiguraju mir.

„Potrebno je nastaviti pregovore u pravcu normalizacije odnosa“, napisao je Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji na Tviteru i takođe pozdravio vest da je dogovor koji je, kako je naveo, omogućila EU bio uspešan kako bi se „izbegla dalja eskalacija situacije.“

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg ovaj dogovor ocenio je kao važan „da bi se zadržao zamah za dalji napredak dijaloga Beograda i Prištine“.

Ujedno se zahvalio Borelju i Lajčaku na naporima, te poručio da je potrebna dalja deeskalacija, a ne konflikt.

Na postignut dogovor reaguju i istaknuti novinari sa Kosova. Za Đeraćinu Tahini, dopisnicu Radio Slobodne Evrope iz Brisela, u centru je SAD. „Tek kada ujak Sem preuzme, beli dim izlazi iz EU dimnjaka“, poručila je.

Glavni urednik prištinskog Klan Kosova Adriatik Keljmendi i novinarka sa Kosova Una Hajdari upitali su da li je večerašnji dogovor isti onaj koji nije postignut u ponedeljak u Briselu.

„Ili to ili postoji neka sitna slova kojih nismo svesni. Time je otklonjen glavni uzrok tenzija na severu Kosova“, poručila je Hajdari te dodala da je zabrinuta kako će se ovo odigrati među kosovskim Srbima i da li to podrazumeva njihovo vraćanje na posao.

Pročitajte još:

Petković: Vlasnici KM tablica moći će da registruju i produže važenje, zastaćemo sa izdavanjem potpuno

Borelj: Postignut dogovor – Srbija neće da izdaje tablice, Kosovo obustavlja radnje u vezi sa preregistracijom

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.