Krasnići sa šeficom Kancelarije SE za Kosovo: Relevantni izveštaji dokazuju da je Kosovo ispunilo sve uslove za članstvo

FOTO: Fejsbuk, Elbert Krasiqi

Izveštaj eminentnih pravnika i drugi relevantni izveštaji dokazuju da je Kosovo ispunilo sve uslove i kriterijume za formalno članstvo, kazao je danas kosovski ministar administracije i lokalne samouprave, Eljbert Krasnići.

Ovaj se zvaničnik sastao sa šeficom kancelarije Saveta Evrope za Kosovo Meri En Henesi (Mary Ann Hennessey).

Oni su, kako je sa ovog sastanka izvestio Krasnići, razgovarali o mogućnostima saradnje te dve institucije, a u cilju – podrške lokalnom nivou i povećanju lokalne demokratije, zastupljenosti i uključivanja civilnog društva i građana u donošenju odluka kao i podrška opštinama da ostvare 12 principa koje je Savet Evrope definisao za dobro upravljanje.

Preneo joj je kosovski ministar to da smatra aspiracije Kosova za članstvo u Savetu Evrope moraju naići na pozitivan odgovor i poručio da:

„Izveštaj eminentnih pravnika i drugi relevantni izveštaji dokazuju da je Kosovo ispunilo sve uslove i kriterijume za formalno članstvo“.

Nije Krasnići naveo šta mu je na sve to kazala šefica kancelarije Saveta Evrope za Kosovo, a nije, prema saopštenju na društvenim mrežama, ni spomenuo to što Evropljani u susret Savetu ministara SE – od Prištine očekuju konkretizaciju makar dela obaveze oko uspostavljanja Zajednice većinski srpskih opština.

Formiranje je zapravo definisano kao post-pristupna obaveza za Kosovo, a za prijem u Savet Evrope biće dovoljno i to da se kod kosovskih vlasti primeti „opipljiv napor“ ka uspostavljanju Zajednice, kao što je slanje nacrta statuta Ustavnom sudu na ocenjivannje.

Kod potonjeg već mesecima traju međunarodni napori da se kosovska vlast privoli da to učini. Inače, u pitanju je nacrt statuta koji je izradila EU.

Poslednji pokušaji da se Kurti privoli na konstruktivniji stav, u korist samog Kosova, usledili su i od ovog ponedeljka.

Iako neradni dan, ambasadori pet zapadnih zemalja i EU sastali su se u Kurtijevom kabinetu sa njim, a centralna tema je bilo upravo potencijalno članstvo Kosova u SE.

I dok međunarodna strana potencira na pomoći Kosovu u ispunjenju uslova, koji su određeni i izveštajem Dore Bakojanis, Kurti, kao i sada Krasnići, ponavlja da je Kosovo ne samo ispunilo sve, već, štaviše, naglašava da kosovska vlada ne prihvata bilo kakvo uslovljavanje.

„Proces normalizacije odnosa sa Srbijom se odvija u Briselu, a ne u Strazburu, ne treba to mešati“, kazao je Kurti prekjuče tokom sednice vlade u Prištini.

Ne misli tako Gabrijel Eskobar. ZSO i Savet Evrope su veoma povezani, naglasio je na ovonedeljnom brifingu za medije izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan.

Zabrinutost da Kosovo možda neće imati glasove u Savetu Evrope pokreće to što nije rešena Zajednica srpskih opština i drugi zahtevi u vezi sa srpskom manjinom, kazao je. On ne može da shvati zašto Priština ne ispunjava zakonsku obavezu – formiranje ZSO, te je ohrabio Kosovo da blisko sarađuje sa partnerima, jer će, kako kaže, ova obaveza „svakako morati da se ispuni“.

Više je napisa medijskih bilo proteklih dana u Prištini i o tome da vlada u Prištini ne prihvata uslovljavanje, kao i prethodni izveštaji o tome da Francuska, Nemačka i Italija svoju podršku na Savetu ministara direktno uslovljavaju slanjem nacrta statura ZSO Ustavnom sudu. Posebno glasna je Nemačka, odnosno njen ambasador u Prištini, koji gotovo svakodnevno šalje istu poruku: Da je za podršku Nemačke Kosovu potrebno da ono napravi opipljiv korak ka ZSO.

Opozicija od Kurtija traži da ove, bliske zapadne partnere Kosova – posluša i sa njima koordiniše. Kurtija kritikuju zbog izjava da uslovljavanje za članstvo u SE ne prihvata.

Za to vreme, Kurti i njegovi saradnici pojačavaju napore u javnosti da pošalju poruku o komunikaciji sa srpskom zajednicom.

Najpre se Kurti 1. maja, na neradni dan, na radnom sastanku susreo sa potpredsednicama severnih opština, od kojih su tri Srpkinje. Na ovom su prvomajskom obredu bili i kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić, kao i ministar administracije i lokalne samouprave, Eljbert Krasnići. Tu su mu, kako je izvestio potom, „svi rekli da članstvo Kosova u Savetu Evrope vide kao važan korak za jačanje svojih opština“.

Potom je lično, obrativši se na srpskom jeziku, izvestio srpsku zajednicu o „lepim vestima“, a reč je o novoj odluci kosovskog MUP-a za prelazak sa srpskih vozačkih dozvola koje su izdavane za uprave na Kosovu, a koje su za kosovske vlasti ilegalne – na kosovske vozačke dozvole.

Zatim je juče, kosovski ministar zdravlja Arben Vitija, na sastanku primio zdravstvene i opštinske rukovodioce sa Severa pri kosovskom sistemu, od kojih su većina Srbi.

Inače, kako je našem portalu potvrđeno iz odeljenja za komunikacije Savet Evrope, Kosovo još uvek nije na dnevnom redu Komiteta ministara koji će zasedati 16. i 17. maja u Strazburu. Iz ovog su odeljenja, međutim, kazali i da su promene moguće.

U susret Komitetu ministara SE 16. maja: Kosovo nije na dnevnom redu ali ništa nije isključenoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.