Odluku kosovskog MUP-a o vozačkim dozvolama pozdravljaju i Italija i Nemačka

vozačka dozvola vozačke dozvole
FOTO: KoSSev

Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova ove je nedelje donelo odluku kojom se omogućava prelazak sa vozačkih dozvola izdatih od strane Republike Srbije za građane na Kosovu, na kosovske vozačke dozvole. Nakon ambasade SAD, ovo pozdravljaju i Italija i Nemačka.

Ambasada Italije je pohvalila kosovsku vladu na, kako su kazali, nastojanju da olakšaju svim građanima procedure za dobijanje vozačkih dozvola.

Odluku kosovske vlade vide kao inicijativu koja podstiče integraciju.

„Podržavamo inicijative koje podstiču veću integraciju i podstiču našu zajedničku viziju raznolikog i inkluzivnog Kosova“, kazali su.

Ovo je veliki napredak i za ambasador Nemačke u Prištini, Jorn Rode, koji je na svojoj mreži X podelio objavu kolege iz Amerike, Džefrija Hovenijera, koji je ovu inicijativu pozdravio juče prvi.

„Sjedinjene Države pozdravljaju odluku Kosovske vlade da sprovede izdavanje kosovskih vozačkih dozvola svim građanima Kosova. Podržavamo napore koji omogućavaju dalju integraciju i unapređuju našu zajedničku viziju inkluzivnog, multietničkog Kosova“, napisao je Hovenijer na mreži X.

Zvanično rok za prelazak sa srpskih dozvola na kosovske, počeo je juče, ali se zbog jučerašnjeg neradnog dana na Kosovu on ipak pomerio za danas, odnosno ponedeljak.

Trajaće tri meseca, a po njegovom isteku – saobraćanje na Kosovu za srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Uslovi i proces ove procedure u većini su jasno izneseni, ali jedno od ključnih, da li će se građanima po završetku procesa izdavanja kosovskih vozačkih dozvola, vraćati važeća srpska – nije jasno naznačeno.

Tokom ista ova tri meseca, najavljeno je ove nedelje, radiće se i na rešenju upravljanja vozilima pomoću ovlašćenja.

Više novoj odluci Prištine čitajte u posebnim vestima:

Hovenijer pozdravio odluku Prištine o izdavanju kosovskih vozačkih dozvola

Prijave za prelazak sa srpskih na kosovske dozvole ipak od ponedeljka, poznati novi uslovi

U naredna tri meseca sa vozačkim dozvolama, rešavaće se i pitanje ovlašćenja

Od četvrtka moguć prelazak sa srpskih na kosovske vozačke dozvole

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.