Koha: Opozicija kritikuje Kurtija, poziva ga da posluša Zapad u vezi sa ZSO

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Poslanici opozicionih partija okrivili su premijera Aljbina Kurtija (Albin Kurti), za slabu spoljnu politiku, zbog koje se Kosovu stalno nameću uslovi. Opozicija je zatražila da se ispuni uslov Nemačke i Francuske za upućivanje Nacrta statuta Asocijacije Ustavnom sudu, kako bi došlo do prijema u Savetu Evrope.

Članovi opozicionih partija kritikovali su premijera Aljbina Kurtija dan nakon što je izjavio da Kosovo ne prihvata uslovljavanje Asocijacijom za članstvo u Savetu Evrope.

Prema njihovim rečima, potrebna je koordinacija sa zapadnim zemljama.

Poslanica Demokratske partije Kosova, Arijana Šoši-Musljiju (Ariana Shoshi-Musliu), nazvala je Kurtijevu odluku jadnom i upitala ga zašto je sproveo odluku Ustavnog suda za manastir Dečani ako nije hteo da završi posao do kraja.

„Stav premijera je jadan za državu! Aljbinova sopstvena politika, obaveze iz Ohridskog sporazuma, protivljenje i nedostatak koordinacije sa našim saveznicima, istovremeno svetskom velesilom, doveli su Kosovo do tačke gde jeste. Degradacija spoljne politike je visoka. Kurti nema kredibilitet kod naših međunarodnih prijatelja, oni mu ne veruju, zato su unapred potrebni dodatni uslovi“, rekla je Šoši.

Kurtija je takođe kritikovao LDK. Poslanik Avdulah Hoti (Avdullah Hoti) je u objavi na Fejsbuku podelio spisak od 14 organizacija i federacija kojima se Kosovo pridružilo kad god je koordinisalo, prema njegovim rečima, sa saveznicima. On se osvrnuo na period kada je LDK bio na vlasti.

„Kada Kosovo koordinira sa saveznicima, ono postaje član…nije uslovljeno. 1. Razvojna banka Saveta Evrope – jun 2013; 2. Venecijanska komisija Saveta Evrope – jun 2014; 3. Međunarodna organizacija Frankofonije – novembar 2014 (posmatrač); 4. Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi – maj 2015; 5. Savetodavna grupa za Evropski okvir kvalifikacija – decembar 2015; 6. Međunarodni radio-amaterski savez – decembar 2015; 7. Stalni arbitražni sud – januar 2016; 8. Evropska federacija novinara – januar 2016; 9. Međunarodna mreža za zaštitu i sprovođenje potrošača – april 2016; 10. Udruženje izbornih zvaničnika centralne i istočne Evrope – septembar 2016; 11. Grupa finansijsko-obaveštajnih jedinica Egmont – februar 2017; 12. Međunarodna federacija umetničkih saveta i agencija za kulturu – februar 2017; 13. Svetska carinska organizacija – mart 2017; 14. Biro za međunarodne izložbe – mart 2017“, napisao je Hoti.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Aljbana Bitići (Albana Bytyqi) u emisiji „60 minuta” na KTV rekla je da, iako se uslovljavanje nije očekivalo od Nemačke i Francuske, nacrt statuta Asocijacije treba da bude upućen Ustavnom sudu.

„Premijer Kurti uvek je gutao svoje reči, i vidimo da to čini i sada. Rekli smo mu da pošalje nacrt Asocijacije Ustavnom sudu, iako smo znali da ga neće poslati, jer se manje-više zna kakva će odluka biti doneta”, rekla je Bitići.

„Od trenutka kada je Kurti došao na vlast, videli smo kakve ima odnose sa SAD i drugim prijateljskim zemljama. Ovo što nam se dešava je nepravda, Kurti nije ozbiljno shvatio prijateljske zemlje koje su nam bile naklonjene. Ovo bi trebalo da ostane Kurtijeva odgovornost”.

Članstvo Kosova trenutno nije na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova Saveta Evrope, koji će se sastati 17. maja, pošto su Francuska i Nemačka svoju podršku uslovile prosleđivanjem Nacrta statuta Asocijacije Ustavnom sudu na tumačenje. Sa istim stavom izašla je i Italija.

Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom podnela je EU Vladi Kosova u oktobru prošle godine, ali je premijer Kurti juče rekao da to nije zvaničan dokument, jer je odbijen i kao takav ne može da bude poslat Ustavnom sudu.

„Odbijanje nije prihvatanje. Odbijanje je odbijanje. Ukoliko bi paket sporazuma od 26. oktobra 2023. bio prihvaćen i potpisan u Briselu, tek tada bi taj nacrt statusa bio upućen Ustavnom sudu. Nacrt statuta Lajčaka i drugih izaslanika Kvinte nije formalizovan kao dokument jer je odbijen. Kao takav, to je ne-dokument, pa je ‘non pejper’. Vlada ne može da šalje Ustavnom sudu dokumenta koja nije prihvatila i koja nisu zvanična. Ovaj zahtev je za nas bio i ostao apsurdan”.

On je rekao i da žali zbog nedostatka podrške savezničkih zemalja i da to, prema njegovim rečima, neće pomoći normalizaciji kosovsko-srpskih odnosa ili demokratije.

„Smatrali smo da će države koje do sada nisu priznale Republiku Kosovo biti prepreka za članstvo u ovoj organizaciji, ali nikada nismo mislili da će demokratske države, koje su bile i nastavljaju da budu pristalice Kosova, postati prepreka za razvoj i demokratizaciju, a ranije su bile za naše oslobođenje i nezavisnost“, rekao je on.

Komitet ministara spoljnih poslova Saveta Evrope sastaće se 17. maja.

Pročitajte još:

Rode: Kurti bio upoznat sa našim stavom o povezanosti članstva u SE i ZSO, iznenađen sam što je on iznenađen

Express: Italijanska ambasada – samo slanje nacrta za ZSO Ustavnom sudu stavlja Kosovo na dnevni red Komiteta ministara

Koha: Vlada Kosova ne prihvata da slanje statuta ZSO Ustavnom sudu bude uslov za članstvo u SE

Eskobar o „zabrinutosti da Kosovo možda neće imati dovoljno glasova“: ZSO i Savet Evrope su veoma povezaniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.