Koha: Vlada Kosova ne prihvata da slanje statuta ZSO Ustavnom sudu bude uslov za članstvo u SE

Aljbin Kurti
FOTO: Sky news

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Vlada Kosova ne prihvata da je članstvo u Savetu Evrope uslovljeno osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom, kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti danas na sednici Vlade, izražavajući žaljenje zbog nedostatka podrške zemalja saveznica.

Premijer Aljbin Kurti smatra apsurdnim zahtev Francuske i Nemačke da nacrt statuta Evropske unije za Asocijaciju pošalju na ocenu Ustavnom sudu, kao uslov za članstvo u Savetu Evrope. On je nacrt statuta nazvao „nedokumentnim” i „nepapirnim”.

Kurti tvrdi da je Kosovo ispunilo sve uslove i da su to potvrdili svi dosadašnji izveštaji, pa čak i glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u aprilu.

Novi uslov za njega je van standarda članstva.

Ponavlja da je Kosovo ponudilo da se u paket sa Osnovnim sporazumom i Ohridskim aneksom uvrsti nacrt statuta koji su donele Evropska unija i zemlje članice, ali da taj napor nije ispunjen jer je Srbija odbila da potpiše paket.

„Odbijanje nije prihvatanje. Odbijanje je odbijanje. Ukoliko bi paket sporazuma bio prihvaćen i potpisan 26. oktobra 2023. godine, tek tada bi nacrt statuta mogao biti upućen Sudu. Nacrt statuta izlasnika Lajčaka i drugih izlaslanika nije formalizovan jer je odbijen. Kao takav, to je ne-dokument, to je nepapir. Vlada ne može da šalje dokumenta koja nisu zvanična”, rekao je on.

Kurti je dalje rekao da zahtev da se Udruženje odloži kao uslov „ne samo da je neprincipijalan“, već je odbijen i od same organizacije.

On je rekao da se mimo garancija koje je ponudio u pismu zajedno sa predsednicom i predsednikom skupštine, to ne može tražiti.

„Smatrali smo da su prepreke za članstvo u ovoj organizaciji iz zemalja koje još nisu priznale Kosovo, ali nismo mislili da će demokratske države, koje su bile i nastavljaju da budu pristalice Kosova za razvoj i demokratiju, postati prepreka, a ranije su bili uz nas za oslobođenje“, rekao je on.

„Nedostatak podrške je za žaljenje“, dodao je Kurti, rekavši da to ne pomaže normalizaciji.

Kurti smatra da Kosovo želi zaslužno članstvo jer smatra da zaslužuje članstvo.

Članstvo Kosova u SE i dalje nije na dnevnom redu, Predsedništvo Lihtenštajna: Konsultujemo se, konačna agenda 17. majaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.