Kurti sa Srpkinjama zamenicama gradonačelnika na Severu: Kazale su mi da članstvo Kosova u SE vide kao važan korak i obećale da će taj zahtev izneti i Kvinti

FOTO: KoSSev

Po drugi put za manje od dve nedelje, kosovski premijer javno se sastao sa srpskim opštinskim funkcionerima na Severu pri kosovskom sistemu. U pitanju su potpredsednice severnih opština.

Za razliku od prošlog puta kada se u svom kabinetu sastao sa zamenicama gradonačelnika opština Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić, danas su na prvomajskom obedu pozirali okruženi zelenilom, sa ministrima Rašićem i Krasnićijem u zajedničkom društvu.

FOTO: KoSSev

„Radni sastanak sa potpredsednicom opštine Severna Mitrovica Katarinom Ađančić, zamenicom predsednika opštine Zvečan Natašom Tomanić i zamenicom predsednika opštine Leposavić Marinom Bogojević. Ovoga puta zajedno sa ministrima Nenadom Rašićem i Eljbertom Krasnićijem“, saopštio je Kurti nakon sastanka.

„Posle sastanaka u Berlinu smatrao sam da je pravi korak razgovarati sa srpskim predstavnicima severnih opština. Konsultovao sam ih o potrebama za opštinskim uslugama koje se mogu ostvariti na koordinisan način u smislu slobode udruživanja opština“, poručio je Kurti.

„Svi su mi rekli da članstvo Kosova u Savetu Evrope vide kao važan korak za jačanje svojih opština. A, obećali su mi da će kada se sretnu sa diplomatskim predstavnicima kvinte i njima izneti ove zahteve. Ovo je bio naš drugi razgovor za manje od dve nedelje. Česta i redovna komunikacija je obostrani interes, briga i spremnost da se diskutuje i planiraju projekti, te da se odgovori na izazove i poteškoće. Zahvalan sam potpredsednicama Ađančić, Tomanić i Bogojević na svakodnevnom radu i hrabrosti da služe javnosti i građanima“.

Spominjanje „slobode udruživanja opština“ i „podrške“ ovih funkcionerki srpske nacionalnosti sa Severa članstvu Kosova u Savetu Evrope dolazi pred nastupajuće zasedanje komiteta evropskih ministara krajem meseca.

Tada bi se moglo dogoditi, odnosno Priština očekuje izglasavanje formalno važećeg članstva Kosova u Savetu Evrope.

U susret tome Evropljani od Prištine, sa druge strane, očekuju konkretizaciju makar dela obaveze oko uspostavljanja Zajednice većinski srpskih opština.

No to je definisano kao post-pristupna obaveza. Za prijem Kosova u Savet Evrope biće dovoljno i to da se kod kosovskih vlasti primeti „opipljiv napor“ ka uspostavljanju Zajednice, kao što je slanje nacrta statuta Ustavnom sudu na ocenjivanje.

Kod potonjeg već mesecima traju međunarodni napori da se kosovska vlast privoli da to učini. Inače, u pitanju je nacrt statuta koji je izradila EU.

Na to su se u zajedničkom pismu Savetu Evrope pre prethodnog glasanja 16. aprila, obavezali i sam Aljbin Kurti, Vjosa Osmani i Gljauk Konjufca. Tada je većinom glasova u Strazburu usvojen izveštaj izvestioca za pitanje mogućeg članstva Kosova u SE – Dore Bakojani, koja je u njemu preporučila prijem Kosova u ovo evropsko telo.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.