Kosovski pregovarači: Hoti nema podršku opozicije, „Tači izolovan“

Vest je ažurirana

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, sazvao je za danas „Forum lidera“ na koji je pozvao lidere političkih stranaka kako bi ih izvestio o razgovorima sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i kako bi razgovarali o dijalogu. Dve najveće opozicione partije – Samoopredeljenje i PDK se neće pojaviti na sastanku javljaju kosovski mediji.

Uoči nastavka pregovora u Briselu na ekspertskom nivou, kosovski premijer nastoji da obezbedi širi politički konsenzus o dijalogu.

On je za danas u 12 časova organizovao „Forum lidera“, na njemu se neće pojaviti Avdulah Hoti i Kadri Veselji, javlja KosovoPress.

S jedne strane, predstavnici LVV osporavaju legitimitet vlade oformljene nakon pada vlade Aljbina Kurtija i to uz pomoć nove skupštinske većine i bez novih izbora.

„Dijalog treba biti zasnovan na principima i dobro pripremljen, a ova vlada, pored toga što je nelegitimna i nelegalna, nije pripremila ni principe dijaloga,“ navode iz LVV u odgovoru za Kohu.

Vladi zameraju i to što je slaba u odnosu na Srbiju, što nema većinu u skupštini, što zavisi „od instrumenta Srbije kakav je Srpska lista“. Najzad, zameraju i to što je Hotijeva vlada, kako kažu, ustuknula pred Srbijom time što se usaglasila da ne traži članstvo u međunarodnim organizacijama.

Kritike vladi Avdulaha Hotija upućuju i na račun transparentnosti.

„Rezultat toga su potpuno neodgovorne i skandalozne izjave, koje otkrivaju nedostatak priprema i planiranja, poput jučerašnje da će ‘koordinator za dijalog’ u četvrtak početi sa izradom konačnog sporazuma, mada danas, dva dana pre puta u Brisel o njegovom imenu se i dalje spekuliše „, navode iz LVV, prenosi Koha.

Skender Hiseni je član LDK i radi se o iskusnom političaru, koji je tokom pregovora u Beču sa zvaničnim Beogradom ranih dvehiljaditih bio portparol „Grupe jedinstva“, a od 2008. do 2010. i prvi kosovski ministar spoljnih poslova, a potom i ministar unutrašnjih poslova od 2014. do 2017.

Kosovski premijer predložio je vladi formiranje Saveta eksperata za dijalog kojim bi upravljao „državni koordinator za dijalog“ još 1. jula, ali njihova imena do danas nisu saopštena. Nakon Hotijeve najave juče da nema tehničkog dijaloga, već samo dijaloga o priznanju u kom će se naći i neka tehnička pitanja i informacije da će u četvrtak u Brisel otići koordinator za dijalog, tokom večeri su se pojavile nepotvrđene informacije da bi to mogao biti Skender Hiseni.

Listi kritika LVV još za vikend su se priključili i zvaničnici PDK, sadašnji i bivši, koji navode da nastavak dijaloga pod vođstvom EU nije u interesu Kosova već da samo predstavlja način da Srbija nastavi na putu EU integracija, da su teme pogrešne jer je predsednik Vučić „prevario“ Hotija izborom teme o raseljenima koja je za Kosovo „završena pre 15 godina“ i to ispunjavanjem svih obveza, kao i da dijalog o tehničkim pitanjima znači produžetak pregovora na još 10 godina.

Uoči sastanka u Vašingtonu, Tači i Hoti su vodili javnu polemiku o tome ko ima pravo da pregovara ispred Kosova. Tači je tvrdio da kao predsednik ima nadležnosti da Kosovo predstavlja na međunarodnoj sceni, dok je Hoti, pozivajući se na presudu kosovskog Ustavnog suda tvrdio da je vlada ta koja kreira spoljnu politiku, dok joj predsednik samo pomaže u zastupanju te politike. Na kraju su se dogovorili da u Vašington idu zajedno, da bi ih u putu do Vašingtona dočekala vest o optužnici: Tači ili Hoti, pitanje je sad…

Protiv tehničkog dijaloga izjasnio se i doskorašnji kosovski pregovarač, Hašim Tači. Tači je, kako se to u javnosti opisuje, „ispao iz igre“ kada je 24. juna, tri dana pre planiranog sastanka kosovske i srpske delegacije u Vašingtonu, Kancelarija specijalizovanog tužilaštva saopštila da je podnela na ispitivanje optužnicu protiv Tačija i Veseljija za ratne zločine.

Nakon te vesti odložen je sastanak u Vašingtonu, a umesto u Briselu, Tači je 4 dana prošle nedelje proveo u Hagu gde ga je ispitivao tužilac.

Prištinska Koha danas piše da je Tači zbog optužnice izolovan, da ga ne posećuju ni strane diplomate na Kosovu ni drugi političari, te da su jedini koji su se sastali sa njim albanski lideri – premijer Edi Rama i lider Demokratske partije Albanije, Ljuljzim Baša. Koha je nedavno pisala i o Tačijevim učestalim posetama Albaniji, posebno pred put u Hag: Tači pred put u Hag 5 puta za dva meseca posetio Albaniju, samo u junu 4 puta.

Britanska ambasada: Nismo blokirali komunikaciju ni sa jednim političkim ili institucionalnim liderom

Međutim Britanska ambasada u Prištini se danas oglasila saopštenjem u kom navode da ostaju u „bliskom kontaktu sa svim delovima kosovske države i sa svim parlamentarnim strankama, kao i sa vladom i opozicijom“.

„Ambasada nije ‘blokirala komunikaciju’ ni sa jednim političkim ili institucionalnim liderom. Svaka sugestija da je to učinjeno je lažna“, saopštili su na društvenim mrežama.

Navode još i da je saradnja sa širokim krugom političkih i institucionalnih lidera na Kosovu normalan i suštinski element diplomatskog rada ambasade.

Ambasada francuske takođe demantovala

Oglasila se i ambasada Francuske u Prištini. Navode da redovno kontaktiraju sa svim političkim i institucionalnim liderima i ne „blokiraju komunikaciju“ ni sa jednim od njih, napisali su kratko na Tviteru.

Dijalog Beograda i Prištine nastavio se prošlog četvrtka posle 20 meseci zastoja, razgovaralo se o nestalim i proteranim osobama i ekonomskoj saradnji.

Povezani članci:

Kljan: Skender Hiseni koordinator kosovske delegacije za dijalog

Tači: Priznanje, ne dijalog u tehničkom aspektu

Mediji: Na Kosovu raste neraspoloženje prema najavljenom dijalogu na ekspertskom nivou

Hoti u nedelji najavljenih ekspertskih sastanaka: Nema tehničkog dijaloga

PDK: Sastanak Vučića i Hotija brzoplet

Tačijev savetnik: Nastavak dijaloga pod vođstvom EU nije u interesu Kosova

Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa SrbijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.