Tači pred put u Hag 5 puta za dva meseca posetio Albaniju, samo u junu 4 puta

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Hašim Tači posetio je Albaniju peti put za dva meseca i četvrti put u jednom. Četiri posete bile su neslužbene, jedna „samo radi zabave“.

Poslednja poseta predsednika Kosova usledila je u četvrtak, u privatnoj rezidenciji njegovog kolege Iljira Mete, u zalivu Ljaljez u Draču. U njihovom društvu je bio i vođa AKR-a, Bedžet Pacoli.

„Posebno je zadovoljstvo imati danas posebnog prijatelja poput predsednika Tačija. Razgovarao sam i sa Bedžetom. Proveli smo nekoliko veoma lepih i nadahnjujućih sati“, napisao je Meta na Fejsbuku.

Kada su 29. aprila Albanija i Kosovo bili na vrhuncu pandemije, predsednik Hašim Tači je posetio Albaniju. Nakon povratka iz Tirane 29. aprila, predsednik Kosova nije izneo detalje o svojoj kratkoj poseti Albaniji, osim cinične izjave na novinarsko pitanje dan kasnije, da je u Albaniju otišao „samo radi zabave“. Tačijeva poseta usledila je mesec dana pre zvanične posete 5. juna. Uveče 4. juna, za jedan od medija u Albaniji izjavio je da je u ovu zemlju došao u prijateljsku posetu, kako bi se sastao sa političkim liderima, a zbog nedavnih političkih dešavanja u obe zemlje.

Prošlo je samo 6 dana od 5. juna i Tači je „inkognito“ u Tirani. Pozvan je u TV studio uveče. Iskoristio je to da se sastane sa liderom Demokratske stranke Ljuljzimom Bašom. Tačijevu posetu partiji koju je četvrt veka vodio Salji Beriša, neke medijske kuće u Tirani dočekale su kao provokaciju lidera DP-a Ljuljzima Baše upućene njenom istorijskom vođi, nakon što je Beriša razmenio žestoke optužbe sa Hašimom Tačijem. Štaviše, Beriša duže od dve godine Hašima Tačija ne naziva svojim imenom, već Miladinem koji govori albanski jezik.

U međuvremenu, Hašim Tači je 26. juna, dok se vraćao iz Beča, vraćajući se nakon odlaska u Vašington, a nakon optužbe koju je podigla Kancelarija specijalizovanog tužioca, boravio u Valoni (Vljora), gde je održao sastanak sa premijerom Albanije, Edijem Ramom, u vladinoj vili u Hladnoj vodi. Posle ovog sastanka usledila je poseta Edija Rame Prištini.

Poslednja poseta Hašima Tačija Albaniji dolazi samo četiri dana pre nego što će se šef države Kosovo pojaviti u Hagu na saslušanju. Tači je upozorio da će, ako sudija za prethodni postupak uzme u obzir navode Specijalnog tužilaštva, podneti ostavku kako bi se suočio sa zločinima koje negira da ih je počinio.

„U poslednje dve decenije, mnogi pripadnici OVK suočeni su sa međunarodnom pravdom UNMIK-a, Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, EULEX-a i lokalnog pravosuđa. Kosovo je, iako žrtva, sarađivalo sa pravosuđem u rešavanju optužbi za ratne zločine. U poslednje dve godine, specijalizovane komore su obavile razgovor sa mnogim bivšim drugovima u zemlji i inostranstvu. Dragi građani Republike Kosovo, dozvolite mi da podelim sa vama da ću u ponedeljak otputovati u Hag kao gost iz Specijalnog tužilaštva na razgovor „, napisao je u postu na Fejsbuku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.