Ambasadori zemalja EU pozdravili imenovanje Lajčaka, Priština ne deli njihov entuzijazam

Vest je ažurirana

Obistinilo se ono šta su mnogobrojni mediji – kako u Beogradu, tako i Prištini, već mesecima najavljivali – bivši šef slovačke diplomatije, Miroslav Lajčak, od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine. Imenovanje Lajčaka koji dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo pozdravilo je više ambasadora evropskih zemlja, prištinski zvaničnici, sa druge strane, ne dele njihov entuzijazam.

U međuvremenu se oglasio i sam Lajčak, poručivši na Tviteru da se raduje zajedničkom radu sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Imenovanje Lajčaka je među prvima pozdravio italijanski ambasador u Prištini, Nikola Orlando. U objavi na Tviteru poručio mu je da može da računa na podršku Italije s ciljem obavljanja dijaloga Beograda i Prištine.

„Pozdravljam imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU i želim mu uspeh. Može računati na podršku Italije da se što pre uspostavi dijalog između Kosova i Srbije uz pomoć EU, sa ciljem konačnog sveobuhvatnog sporazuma i pomirenja“, napisao je Orlando.

U međuvremenu oglasila se i Francuska ambasada na Kosovu, ujedno potvrdivši da Lajčak može da računa i na njihovu podršku.

„Miroslav Lajčak može računati na podršku Francuske u obavljanju svojih dužnosti specijalnog predstavnika Evropske unije zaduženog za olakšavanje dijaloga između Kosova i Srbije. On će zastupati Evropsku uniju i njene države članice u posredničkoj ulozi s ciljem postizanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma između dve strane“, navedeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici ambasade.

Čestitke stižu i od ambasadora Nemačke u Prištini, Kristijana Helta.

„Čestitamo i sve najbolje želimo vašoj misiji. Radujem se vašem angažmanu i u potpunosti ću ga podržati. Preko potrebno je da se krene napred“, poručio mu je Helt.

Zajedničkom radu sa Lajčakom raduje se komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji.

„Dugoročni mir i stabilnost na zapadnom Balkanu je jedan od važnijih prioriteta Evropske unije“, ocenio je Varhelji na svom Tviter nalogu.

Da će Lajčak obaviti „odličan posao“ kao specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, prethodno je saopštio visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, koji ga je i predložio za ovu poziciju.

I dok međunrodna zajednica gleda na imenovanje Lajčaka kao na dobar potez, lider AAK i bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, ne misli isto.

Za razliku od najjačih evropskih zemalja i predstavnika EU, Haradinaj smatra da EU imenovanjem Lajčaka „usporava celokupni proces“ dijaloga.

„U fazi velikog finala i vodeće uloge SAD, EU usporava proces“, napisao je Haradinaj na Tviteru.

Prethodno je i kosovski predsednik, Hašim Tači, uz objavu lažne vesti da je Lajčak već imenovan, saopštio da je njegova nova misija osuđena na propast zbog toga što Slovačka nije priznala Kosovo kao državu i glasala je protiv članstva Kosova u UNESCO.

Podsetimo, Evropsko veće saopštilo je danas da je bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana u sklopu jednogodišnjeg mandata.

Prethodno je ideju o imenovanju izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine predstavio upravo Borelj, prilikom svoje posete Beogradu i Prištini pre više meseci.

Prištinski, ali i beogradski mediji pisali su odmah zatim o tome da bi novi izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine mogao da bude upravo Miroslav Lajčak. S obzirom na to da odlazeći ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak, dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo, ovakve najave naišle su na negodovanje Prištine.

Da imenovanje Lajčaka nije dobar izbor prethodno su saopštili i analitičari Tobi Vogel i Bodo Veber.

Pored njih, i Amerikanac, Daniel Server, kaže da Lajčaka „ne smatra sposobnim“ da pomogne dijalogu, podsećajući na neispunjeno obećanje da će Slovačka priznati nezavisnost Kosova.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, prethodno je takođe komentarisao medijsku najavu imenovanja Lajčaka za izaslanika EU, neisključivši mogućnost da do toga dođe.

Mišljenja je da ko god bude bio postavljen, da će biti pod snažnim uticajem i podrškom Berlina.

Kako je danas saopštilo Evropsko veće, Lajčakov zadatak će biti da postigne sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i doprinese jačanju dobrosusedskih odnosa i pomirenju između partnera na Zapadnom Balkanu.

Imenovanju Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, prethodilo je prošlogodišnje imenovanje Ričarda Grenela od strane predsednika SAD za izaslanika sa istim dužnostima ali sve većeg broja izjava prištinskih zvaničnika da zapravo SAD preuzimaju glavnu ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

Pročitajte još:

Lajčak i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i PrištinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.