Italijanski ambasador: Ustavnom sudu treba poslati Nacrt statuta ZSO koji je predložila EU

FOTO: Printscreen/KosovaPress

Izvor: Kosovapress 

Italija smatra da se pismo kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale upućeno Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u četvrtak, gde je obećala da će do kraja maja uputiti nacrt statuta Asocijacije Ustavnom sudu – ne može shvatiti ozbiljno ako se ne podeli sa svim zainteresovanim stranama. Ovo je u intervjuu za KosovaPress rekao ambasador Italije na Kosovu Antonelo De Riu.

„Pismo kojim se izjavljuje namera da se pošalje novi Nacrt statuta ne može se shvatiti ozbiljno, osim ako se ne podeli sa svim zainteresovanim stranama. To bi bilo lakše kroz dijalog, dakle pre svega sa Evropskom unijom i naravno Srbijom. Ne mislimo da je to slanje (pisma prim.red) Savetu Evrope od velike važnosti u ovom trenutku“, naglašava De Riu.

Kazao je i da bi Ustavnom sudu treba poslati Nacrt statuta Asocijacije koji je predložila EU.

„Problem je koji nacrt treba poslati. Onaj koji je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova za nas se ne može smatrati važećim. Imali smo nacrt koji je predložila Evropska unija, koji su videli i Kosovo i Srbija. Ovaj nacrt nije odbijen. Tako da, naravno, sada čekamo da shvatimo šta Vlada Kosova namerava da uradi sa predlogom koji su joj Evropska unija i Kvinta dali“, kaže De Riu.

Italijanski ambasador je kazao i da, uprkos činjenici da je Kosovo trenutno izgubilo zamah za članstvo u Savetu Evrope, postoje i druge mogućnosti da se taj put oporavi.

„Za sada ga je izgubio, ali recimo da je lako nadoknadiv. Biće još prilika i trenutaka da povrati ovaj put“, kaže De Riu.

Povezane vesti:

Reakcije na izostanak članstva Kosova u SE: „Prema stranim diplomatama partnerima ophodite se kao prema militantima“

Komitet ministara SE završen bez rasprave o prijemu Kosova

Peci: Gervalinim jučerašnjim pismom istupili smo kao neuki, manipulativni ali i naivni

Seljimi: Ignorisanje evropskog statuta ZSO da bi se iskopao stari nemački predlog, jeftino lukavstvo za namigivanje nemačkim socijaldemokratama

(AP) Francuska, Nemačka i Italija pisale Kurtiju: Nacrt evropskog statuta Udruženja/Saveta mora na Ustavni sud, lopta u Vašem dvorištu

Osmani nije bila obaveštena o Gervalinom pismu, danas na sastanku sa američkim, nemačkim i britanskim ambasadorom

Zbog Nacrta za ZSO zakasnili za SE, ali ga ipak šalju ustavnom sudu i to svoj, a ne koji je radila Evropska unija

Nakon Gervalinog pisma, nemačka ambasada podseća: Nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu trebalo poslati pre sastanka Komiteta ministara

Gervalin zamenik: Članstvo Kosova u Savetu Evrope ‘nije uključeno u dnevni red Komiteta ministara’

Dva dana pred zasedanje ministara SE, kosovski zvaničnici i dalje negativno o ZSO

U susret Komitetu ministara SE 16. maja: Kosovo nije na dnevnom redu ali ništa nije isključeno

Koha: Vlada Kosova ne prihvata da slanje statuta ZSO Ustavnom sudu bude uslov za članstvo u SEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.