Nakon Gervalinog pisma, nemačka ambasada podseća: Nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu trebalo poslati pre sastanka Komiteta ministara

Jorn Rode
FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Ambasada Nemačke u Prištini, saopštila je da se samo slanje nacrta statuta Asocijacije Ustavnom sudu za njeno osnivanje, smatra „konkretnim korakom“, odgovarajući ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali, koja je danas u pismu upućenom predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Teodorosu Rusopulosu, obećala da će do kraja ovog meseca podneti Ustavnom sudu nacrt statuta Asocijacije koji je izradila sama Vlada, prenosi Koha.

Nemačka ambasada je podsetila na to – da bi članstvo Kosova u Savetu Evrope bilo uspešno, nacrt statuta mora da bude upućen Ustavnom sudu pre sastanka Komiteta ministara, koji se održava danas i sutra.

„Kvinta i drugi su više puta isticali da se od Kosova očekuje da preduzme konkretne korake za uspostavljanje Asocijacije kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara da bi aplikacija za članstvo bila uspešna. Prema našem mišljenju, podnošenje nacrta statuta Ustavnom sudu pre sednice Komiteta ministara bio bi takav korak. Kao što je ambasador Rode rekao u svojoj objavi na X mreži, posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope: ‘Kosovo sada mora da preuzme težak posao’. To se još nije dogodilo“, kaže se u odgovoru Ambasade Kohi.

Gervala je u četvrtak uputila pismo Rusopulosu, u poslednjem pokušaju da Kosovo bude uključeno u dnevni red Komiteta ministara 17. maja da glasa za članstvo u Savetu Evrope.

Nemačka i Francuska su dve zemlje koje su uslovile članstvo Kosova u Savetu Evrope „konkretnim koracima“ za formiranje Asocijacije.

Povezane vesti:

Zbog Nacrta za ZSO zakasnili za SE, ali ga ipak šalju ustavnom sudu i to svoj, a ne koji je radila Evropska unija

Francuski ambasador: Kosovo da pošalje nacrt statuta za ZSO Ustavnom sudu

Express: Šolc od Kurtija zatražio konkretne korake za ZSO u vezi sa članstvom u S.EvropePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.