Osmani nije bila obaveštena o Gervalinom pismu, danas na sastanku sa američkim, nemačkim i britanskim ambasadorom

Vjosa Osmani banjska
FOTO: Predsedništvo Kosova/Fejsbuk/Printscreen

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Predsedništvo Kosova reagovalo je povodom pisma koje je Vlada uputila Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o koracima za izradu i upućivanje nacrta statuta Asocijacije Ustavnom sudu.

Savetnik za medija predsednice Osmani, Bekim Kupina, izjavio je da za ovu akciju nema „konsultacija i dogovora“ sa šefom države.

Prema njegovim rečima, Osmani podržava samo „stavove i radnje za koje se prethodno  konsultovalo, koje su usaglašene i dogovorene“ sa institucijom Predsedništva, te da u konkretnom slučaju ovo pismo nije takvo.

„Predsednica Osmani podržava samo stavove i radnje za koje se prethodno konsultovalo, koje su koordinisane i dogovorene sa institucijom Predsedništva kao ustavnom institucijom sa jasnim ovlašćenjima u oblasti spoljne politike i kao čuvar ustavnog funkcionisanja institucija. Ovo pismo nije takvo. Možda se konsultovalo i koordinisalo sa pojedincima van institucija koje su danas objavile ovo pismo, ali ne i sa Predsedništvom. Svaki derivat pisma obaveze koji su potpisale tri institucije, takođe mora biti koordinisan i odobren od strane ove tri institucije“, naveo je Kupina.

Predsednica Osmani je, kako je rekao, tokom čitavog dana nastavila konsultacije sa saveznicima o pitanju članstva u Savetu Evrope, „kao što je to činila već duže vreme, u cilju deblokade ovog procesa“.

„Shodno tome, predsednica Osmani će podržati svaku akciju ka ostvarenju ovog cilja, u punom skladu sa državnim interesima i Ustavom Republike Kosovo. Zbog toga se ulažu napori da se države članice ubede u to da što pre sazovu vanrednu sednicu na kojoj će glasati za članstvo Kosova u ovoj organizaciji“ – naveo je Kupina.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc saopštila je danas da je uputila pismo predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u vezi sa, kako je rekla, posvećenošću pripremi nacrta koji predviđa „stvaranje mehanizma za samoupravljanje”.

Prema njenim rečima, ovaj nacrt će poslužiti za integraciju nevećinskih zajednica u svim opštinama u zemlji.

„Nacrt obezbeđuje ne samo puno poštovanje Ustava i zakona Republike Kosovo, već u isto vreme sprečava nedozvoljene intervencije spolja, kako u opštinama Kosova, tako i u celoj zemlji“, naveo je ministar spoljnih poslova.

Nakon najave kosovskih institucija da će pripremiti nacrt statuta koji predviđa „stvaranje mehanizma za samoupravljanje“, ambasada Nemačke na Kosovu iznela je stav da je nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom trebalo da bude upućen Ustavnom sudu pre sastanka ministara spoljnih poslova država članica Saveta Evrope, koji će se održati 17.05.2024.

Pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope nije stavljeno na dnevni red sastanka ministara spoljnih poslova država članica ove međunarodne organizacije, koji će se održati 17.05.2024.

Osmani sa ambasadorima o pismu

Kako prenose prištinski mediji, kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa američkim ambasadorom Džefom Hovenijerom, nemačkim ambasadorom Jornom Rodeom i britanskim ambasadorom Džonatanom Hargrivsom u vezi sa pismom koje je Gervala uputila Savetu Evrope.

O ovom sastanku američki ambasador Hovenijer najavio je da će se obratiti medijima.

Kurti kao „arapski trgovac“, bilo kakvi saveti Prištini na uštrb postojećih zahteva EU neće odvesti Kosovo u SE

Povezane vesti:

Zbog Nacrta za ZSO zakasnili za SE, ali ga ipak šalju ustavnom sudu i to svoj, a ne koji je radila Evropska unija

Nakon Gervalinog pisma, nemačka ambasada podseća: Nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu trebalo poslati pre sastanka Komiteta ministaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.