Seljimi: Ignorisanje evropskog statuta ZSO da bi se iskopao stari nemački predlog, jeftino lukavstvo za namigivanje nemačkim socijaldemokratama

Petrit Seljimi

„Diplomatski pečat Kosova na Zapadu najmanji je od 1990-ih. Nema se poverenje u reči kosovskih zvaničnika. Nedostaje koordinacija između predsednika i premijera i naših lidera sa zemljama čiji nam je glas potreban za članstvo“, poručio je večeras bivši kosovski ministar spoljnih poslova Petrit Seljimi.

Kosovo se nije našlo na dnevnom redu Komiteta ministara u Savetu Evrope koji je danas održao prvi dan zasedanja. Iako definisana kao postpristupna obaveza, Evropljani su u susret ovom danu, od Prištine potraživali konkretizaciju makar dela obaveze oko uspostavljanja Zajednice većinski srpskih opština, da Nacrt statuta koji je izradila EU proslede ustavnom sudu na razmatranje, što je bio uslov koji Priština nije prihvatala.

Ipak, na sam dan zasedanja, iako je praktično već zaključena agenda sastanka ministara, preko organizacije čiji izveštaji idu u prilog Kosovu, izlazi se sa informacijom da kosovska vlada pristaje da ovaj korak preduzme. Kažu – nacrt statuta će poslati ustavnom sudu do kraja maja. Ali – ne bilo koji nacrt i ne onaj koji je izradila EU, već potpuno novi, njihov nacrt.

Pri tom, kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala Švarc, uputila je pismo predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Ruzopulosu, kojim se kosovska vlada obavezuje da će pripremiti Nacrt koji se tiče Zajednice većinski srpskih opština.

Međutim, ovo telo je još 16. aprila usvojilo predlog da Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, čime je njegova uloga u tom procesu završena.

Upravo se na to ukazuje u navodnom pismu nemačkog, francuskog i italijanskog savetnika šefova ovih država, koje su pojedini mediji na albanskom obelodanili večeras.

„Dostavljanje ovog nacrta ekspertima Saveta Evrope ne bi predstavljalo neophodan odlučujući korak jer njihovo mišljenje neće biti pravno obavezujuće. To se može postići samo slanjem Ustavnom sudu Kosova, na takav naćin da bude prihvatljivo Sudu“, navedeno je u drugoj tački pisma.

Glavna poruka: Nacrt evropskog statuta Udruženja/Saveta mora na Ustavni sud, lopta je u Vašem dvorištu.

Amaterizam aktuelne kosovske diplomatije

„Danas smo svedoci amaterizma u diplomatskom dometu Kosova. Rekapitulacija: šef diplomatije Gervala poslala je pismo (sa pravopisnim greškama) Parlamentarne skupštine Savetu Evrope u kojem ih obaveštava da Kosovo namerava da pošalje Ustavnom sudu statut Asocijacije opština sa srpskom večinom ‘inspirisan’ modelom Fondacije Fridrih Ebert“, poručio je večeras Seljimi.

Ovaj model je ponuđen u januaru 2023, no kosovska vlada ga je tada ignorisala, podsetio je na mreži X, dodajući da je Priština tada insistirala da će da napiše svoj statut.

„Kosovska vlada nikada nije izradila nikakav predlog, pa je EU došla sa jednim, koji je Kurti smatrao ‘najboljim statutom’ ikada ponuđenim i tada ga je odobrio“, podsetio je dalje Seljimi.

„Dakle, ignorisanje statuta koji podržava EU da bi se iskopao stari nemački predlog, izgleda kao jeftino lukavstvo za namigivanje nemačkim socijaldemokratama (FEZ je njihov think tank). Međutim, predsednica Kosova, za koju se nadam da se konačno vratila sa sedmodnevnog putovanja u Teksasu, optužila je ministra finansija da ‘nije koordinisao’,“ ukazao je dalje.

Ipak primetio je da je ovo prvi put da predsednica Vjosa Osmani javno ukori Kurtijevu vladu, što je još šokantnije jer ministar finansija dolazi iz same stranke koju je Osmani osnovala.

„Prestanite sa šaradom“

Seljimi se nadovezao i sa podsećanjem na ono što je javnost večeras saznala da je i sam kosovski premijer Aljbin Kurti takođe dobio prekor u pismu koje su poslale Francuska, Nemačka i Italija, a večeras obelodanili pojedini mediji na albanskom.

„Pismo je sasvim jasno. Kurtijev pristup najvećim saveznicima Kosova koji su se u prošlosti borili za Kosovo, bombardovali Srbiju kako bi nas spasli, pomogli da se Kosovo proglasi i prizna kao suverena država i čiju podršku MORAMO imati za BILO KOJI korak napred u integraciji u EU/NATO, bio je ništa drugo do pogubno“, naglasio je bivši kosovski diplomata.

„I prestanite da hranite javnost anti-zapadnom retorikom. Samo poslednjih 12 meseci SAD su dale grant od 200 miliona dolara za skladištenje energetskih baterija, prodale su nam džaveline, pomogle nam da dobijemo kreditni rejting Fitch-a, bile su ključne u organizovanju uspešne solarne aukcije od 100 MV. Dakle, prekinite hranjenje lažima“.

Seljimi se osvrnuo i na stanje srpske zajednice na Kosovu u kontekstu toga da je mali broj Srba preostao, te da nema „pretnje“ od moguće „Republike Srpske, kako to godinama Albanci na Kosovu govore.

„Niko na Zapadu ne želi novu Republiku Srpsku. Popis pokazuje da je na Kosovu ostalo svega 70.000 Srba, raštrkanih u 10 opština. Ustavni sud Kosova NEĆE odobriti ništa protivustavno. Zato pravite poteze KOORDINISANO sa saveznicima kako bi se krenulo napred. Prestanite sa ovom šaradom“, poručio je Petrit Seljimi.

Povezane vesti:

(AP) Francuska, Nemačka i Italija pisale Kurtiju: Nacrt evropskog statuta Udruženja/Saveta mora na Ustavni sud, lopta u Vašem dvorištu

Osmani nije bila obaveštena o Gervalinom pismu, danas na sastanku sa američkim, nemačkim i britanskim ambasadorom

Zbog Nacrta za ZSO zakasnili za SE, ali ga ipak šalju ustavnom sudu i to svoj, a ne koji je radila Evropska unija

Nakon Gervalinog pisma, nemačka ambasada podseća: Nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu trebalo poslati pre sastanka Komiteta ministaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.