(AP) Francuska, Nemačka i Italija pisale Kurtiju: Nacrt evropskog statuta Udruženja/Saveta mora na Ustavni sud, lopta u Vašem dvorištu

FOTO: Albanian Post

Izvor: Albanian Post (Tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Koraci koje je Kosovo preduzelo ne ispunjavaju očekivanja međunarodne zajednice, pa stoga ne predstavljaju konkretne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, prema nacrtu koji je predložio Miroslav Lajčak, navodi se u saopštenju pisma koje su Francuska, Italija i Nemačka uputile premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju 15. maja.

Hvala vam na pismu povodom prijave Kosova Savetu Evrope i Udruženja/Saveta opština sa srpskom većinom (A/CSMM)“, navodi se u pismu.

„Nažalost, koraci koje predlažete ne rešavaju hitnu potrebu za odlučujuće korake ka uspostavljanju Udruženja/Saveta opština sa srpskom većinom i rizikuju dalje podrivanje dijaloga koji vodi Evropska unija“, navodi se u pismu.

„Prvo, nacrt statuta koji je predstavio specijalni predstavnik EU za dialog Miroslav Lajčak nije puki ’džentlmenski predlog’. To je solidan model, pažljivo izrađen uz pomoć evropskih pravnika i stručnjaka, zasnovan na postojećim najboljim praksama u evropi”.

„To u potpunosto obuhvata sve vaše crvene linije, uključujući kosovski ustav i pravni okvir. Kao takav, ima našu punu podršku. Još jednom da naglasimo, mi ne želimo nefunkcionalno Kosovo. Udruženje/Savet se ni po čemu ne može porediti sa Republikom Srpskom“, nastavlja se u pismu.

„Drugo, dostavljanje ovog nacrta ekspertima Saveta Evrope ne bi predstavljalo neophodan odlučujući korak jer njihovo mišljenje neće biti pravno obavezujuće. To se može postići samo slanjem Ustavnom sudu Kosova, na takav naćin da bude prihvatljivo Sudu“, nastavlja se u pismu, dodajući da „kako je pojašnjeno sa Briselom, ne postoje pravne prepreke u dijalogu koji vodi EU za preduzimanje ovog koraka“.

„Treće, Vaš predlog za pripremu novog nacrta uz konsultacije sa aktuelnim gradonačelnicima ili odbornicima opština nije primeren niti primenljiv zbog trenutnih prilika u ovim opštinama. Gospodine Premijeru, da budemo jasni: Postoji realan rizik da bez odlučnog napretka u Asocijaciji/Savetu opština sa srpskom većinom, prijava Kosova u Savet Evrope neće dobiti dovoljnu podršku država članica. Kretanje napred u skladu sa smernicama koje je predložila KVINTA pokazalo bi vašu posvećenost pravima manjina, čime bi se pojačao položaj Kosova i ponovo podstakao dijalog koji vodi EU“, jasno se navodi u pismu.

„Ovo je jedini način da se osigura uspeh vaše prijave. Vaše akcije i odluke u ovom kritičnom trenutku biće odlučujuće za težnje Kosova da se priključi Savetu Evrope. Lopta je u Vašem dvorištu. Iskreno računamo na Vaše vođstvo“.

Povezane vesti:

Osmani nije bila obaveštena o Gervalinom pismu, danas na sastanku sa američkim, nemačkim i britanskim ambasadorom

Zbog Nacrta za ZSO zakasnili za SE, ali ga ipak šalju ustavnom sudu i to svoj, a ne koji je radila Evropska unija

Nakon Gervalinog pisma, nemačka ambasada podseća: Nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu trebalo poslati pre sastanka Komiteta ministaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.