Podsekretarka Stejt Departmenta sa Kurtijem: Tražimo punu primenu svih sporazuma iz dijaloga sa Srbijom

FOTO: X/Liz Allen

Vest je ažurirana

„Tražimo punu primenu svih sporazuma koje su Kosovo i Srbija sklopile u okviru dijaloga“, poručila je podsekretarka Stejt Departmenta, Elizabet Alen (Allen) na sastanku sa Aljbinom Kurtijem.

Alen je od juče na Kosovu, u sklopu svoje turneje na Zapadnom Balkanu koju je započela dolaskom u Sarajevo 12. maja. U sklopu iste, već je bila u Srbiji, a nakon Kosova obilaske završava sutra u Severnoj Makedoniji.

„Dolazi kako bi produbila partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana i unapredila zajedničke ciljeve regionalne saradnje i evropske integracije“, saopštila je najavljujući dolazak američke zvaničnice ambasada SAD u Prištini.

Nakon što je juče, u društvu američkog ambasadora Džefra Hovenijera, već obišla bazu gde su smeštene američke trupe KFOR-a u Leposaviću, a potom posetila arheološko nalazište u selu Drsnik u Klini, Alen se ovog jutra uputila na sastanke sa najvišim kosovskim zvaničnicima, najpre, sa predsednicom Vjosom Osmani.

Sa njom je potpisala Memorandum Kosova i SAD za borbu protiv manipulacije informacijama, ali i javno pružila podršku, kako je kazala, kritičnom putu Kosova ka evroatlanskim integracijama. Za to, kako je ovog jutra kazala, glavni je korak ZSO.

Da SAD traže primenu svih sporazuma koje je Kosovo sklopilo u dijalogu koji pod posredstvom EU vode sa Srbijom, poručila je Alen potom i na sastanku sa kosovskim premijerom.

FOTO: X/Liz Allen

Ujedno, i tu je poručila da „Kosovo pripada u EU i NATO“.

„Cenim pronicljivu diskusiju sa premijerom Kosova. Kosovo pripada u EU i NATO. Tražimo punu implementaciju svih sporazuma koje su Kosovo i Srbija sklopili u okviru Dijaloga uz posredovanje EU“, napisala je na mreži X američka zvaničnici izveštavajući sa ovog sastanka.

I Kurti je naglasio značaj pune i bezuslovne implementacije Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa na sastanku sa američkom zvaničnicom, izvestila je nešto kasnije istog dana kosovska vlada.

Upoznao je podsekretarku Stejt departmenta i sa najnovijim dešavanjima na Kosovu, ali i sa, kako je kazao – „napretkom koji je poslednjih godina postignut u vladavini prava i ekonomskim i demokratskim pokazateljima, sa socijalnim politikama koje podržavaju žene i decu, reformom obrazovanja s ciljem povezivanja obrazovanja sa tržištem rada, te sa politikama i investicijama u energetskom sektoru“.

Na ovom je sastanku ujedno izrazio zabrinutost zbog:

„Stalnih pretnji Srbije Kosovu, takođe i zbog činjenice da je vođa terorističkih i paravojnih grupa koji su izvršili napad na Banjsku 24. septembra 2023. Milan Radoičić još uvek slobodan u Srbiji“.

Kazao je Alen i da žali zbog toga što Komitet ministara nije ni raspravljao o njihovoj aplikaciji za članstvo.

„Povodom puta Kosova ka evropskim integracijama, premijer je izrazio žaljenje što Komitet ministara Saveta Evrope nije bio spreman da Kosovo uvrsti u dnevni red glasanja 17. maja, s obzirom na to da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za članstvo u ovoj organizaciji, kako potvrđuju i instance same ove organizacije, uključujući i Parlamentarnu skupštinu, a kada se zna da bi naše članstvo doprinelo jačanju i unapređenju ljudskih prava“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.