Dva dana pred zasedanje ministara SE, kosovski zvaničnici i dalje negativno o ZSO

Eljbert Krasnići
FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Svega dva dana pred zasedanje Komiteta ministara Saveta Evrope, kosovski zvaničnici nastavljaju sa negativnim porukama o Zajednici i to uprkos jasnom očekivanju zapada od Prištine da učini, „opipljiv napredak“, ka ispunjenju svoje obaveze.

Komitet ministara Saveta Evrope zasedaće 16. i 17. maja u Strazburu. Iako su postojala očekivanja da će se pitanje članstva Kosova naći na dnevnom redu, gde bi se odlučivalo o prijemu Kosova u ovu organizaciju, to je još uvek neizvesno.

U susret tome, Evropljani od Prištine očekuju konkretizaciju makar dela obaveze oko uspostavljanja Zajednice većinski srpskih opština. Zahteva se da Priština Ustavnom sudu Kosova pošalje nacrt Statuta na ocenu ustavnosti.

Priština, sa druge strane, ističe da ne pristaje „na uslovljavanje“, a tamošnji zvaničnici ponavljaju da Srbi zapravo i ne traže da se ZSO formira, te čak i navode da bi se time diskriminisale druge manjine na Kosovu.

Kosovski zvaničnici su i danas nastavili da iznose negativne poruke o Zajednici.

Ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići, oglasio se danas sa navodima da će nevećinske zajednice posebno imati koristi od članstva Kosova u Savetu Evrope, ali da je Zajednica opština sa srpskom većinom „veoma loš signal“.

„Nevećinske zajednice posebno imaju koristi od članstva Kosova u Savetu Evrope. Uslovi članstva za Kosovo u ovoj organizaciji sadašnjeg rukovodstva Evrope sa Zajednicom opština sa srpskom većinom je veoma loš signal za nevećinske zajednice na Kosovu“ naveo je Krasnići na svom Fejsbuk nalogu.

On je istakao da ZSO nije zahtev kosovskih Srba, te da oni imaju pravo i kako je kazao „slobodu udruživanja kao i svaka druga zajednica“.

Krasnići smatra da se ovakvim uslovljavanjem od strane nekih od evropskih država pokazuje diskriminacija prema ostalim manjinskim zajednicama na Kosovu.

„Ovakvim uslovljavanjem šefovi nekih od evropskih država, nažalost, pokazuju da nisu toliko zainteresovani za osnaživanje drugih nevećinskih zajednica na Kosovu, poput Roma, Aškalija, Egipćana, Turaka, Gorana i drugih, koji bi imali koristi od mehanizama Saveta Evrope“. Davanje prioriteta i insistiranje na mehanizmima i entitetima jedne etničke grupe rizikuje stvaranje nevećinske superzajednice na Kosovu, narušavajući tako ustavni sklad koji postoji između nevećinskih zajednica“, kazao je Krasnići.

Ako se ne primeni potpuni sporazum, ZSO će postati trojanski konj

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala, rekla je da se Srbija protivi sporazumu koji je predložila Evropska unija i da zahteva samo osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, prenosi Reporteri.

Gervala je ponovila svoj stav o tome, da će se, ako se to desi, Asocijacija pretvoriti u trojanskog konja za Kosovo, kao što se desilo, kaže, sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini.

„Vučič i njegov premijer su takođe pismeno podneli EU da ne priznaju teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. Ako Srbija bude u stanju da prihvati paket u celini, održaćemo dato obećanje. Inače je izdvajanje nacrta iz tog paketa veoma opasno. Nacrt koji su nam predstavili naši partneri ima smisla samo ako Srbija prizna Kosovo, inače je trojanski konj kao Republika Srpska u Bosni. Ostajemo pri svojoj reči, ali smo spremni da sprovedemo ceo paket samo ako Srbija preuzme svoje obaveze. To je posao Asocijacije“, kazala je Gervala.

Povezane vesti:

U susret Komitetu ministara SE 16. maja: Kosovo nije na dnevnom redu ali ništa nije isključeno

Koha: Vlada Kosova ne prihvata da slanje statuta ZSO Ustavnom sudu bude uslov za članstvo u SEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.