Frojnd: Odluka da Izrael prizna Kosovo – velika greška

Odluka da Izrael prizna Kosovo je „velika greška“ i „opasan presedan“. U suprotnosti je sa nacionalnim interesima Izraela, i može da pokvari odnose dve zemlje koje su doživele procvat uzajamnih odnosa i koje imaju mnogo toga u istoriji zajedničkog, ocenio je Majkl Frojnd, novinar i predsednik Društva izraelsko-srpskog prijateljstva, koji je nekada radio i u kabinetu premijera Netanjahua. Sa druge strane, Jevreji su oduševljeni Vučićevom odlukom da premesti ambasadu u Jerusalim.

Kaže da je bio iznenađen, „kao i mnogi drugi Izraelci“ odlukom od 4. septembra da će Izrael da učini „preokret“ u spoljnoj politici i prizna Kosovo.

„Više od 10 godina je Izrael principijelno odbijao da prizna pokušaje Kosova da proglasi nezavisnost i to je za Izrael bila stvar principa, da ne prizna deklaraciju o nezavisnosti“, rekao je Frojnd u emisiji „Oko“ za RTS večeras.

„Jerusalim, Judeja i Samarija su ono što je Kosovo za Srbiju – kolevka naše civilizacije, srce naše nacije. Jerusalim je oduvek bio ključna tačka snova svih Jevreja tokom 2000 godina egzila. Sada kada smo se vratili u ovu zemlju i kada smo povratili naš suverenitet i ponovo ujedinili Jerusalim, jedino je ispravno da srpska ambasada bude u Jerusalimu našem glavnom gradu“.

Kaže da veruje da je to bio plod „jakog i intenzivnog američkog pritiska“.

„Amerika je već nekoliko godina pritiskala Izrael da prizna Prištinu i na žalost, izgleda da je politika pobedila principe“.

„Pogrešno je da se Izrael meša u unutrašnje stvari druge zemlje. Kosovo je deo zemlje, deklaracija o nezavisnosti je protivustavna i nelegalna. To predstavlja veoma opasan presedan ako se usvoji“ – istakao je Frojnd.

„Činjenica je da smo u prethodnih nekoliko godina videli pravi procvat odnosa između Izraela i Srbije u raznim poljima“, ocenio je Frojnd. U Beogradu je pre tačno godinu dana otvoren prvi Hebrejski centar nakon Holokausta. U Jerusalimu je otvoren akademski centar koji se bavi izučavanjem srpsko-jevrejskih odnosa, zabeležen je porast u turističkoj razmeni između dve zemlje, nabrojao je Frojnd, podsećajući i na tragične zajedničke istorijske događaje, poput Jasenovca.

Podsetio je i na ulogu Arijela Šarona koji se usprotivio bombardovanju Jugoslavije 1999.

„Delimo toliko toga zajedničkog. Jevreji i Srbi su mali narodi okruženi neprijateljskim snagama. Kroz istoriju, naše domovine su bile okupirane vekovima unazad, ali kroz veru, upornost i odlučnost, mi smo to prevazišli i nadmašili one koji su želeli da nas unište“.

„Jevreji i Srbi su braća“, kazao je Frojnd za RTS na srpskom.

Izrael je dugo verovao u to, podseća Frojnd, da je princip „održavanja suvereniteta i priznanja granica“ – ono što je moralo da bude ojačano.

„A priznati Prištinu, zapravo je otvaranje vrata za svaku etničku manjinu u svetu koja će zahtevati pravo na samoopredeljenje, i to je recept za haos – i ovde na Bliskom istoku ili u Evropi“, kaže ovaj novinar.

„Da li će to biti Katalonci u Španiji, ili Korzikanci u Francuskoj, ili Škoti u Ujedinjenom Kraljevstvu, jednom kada otvorite ta vrata da dozvolite pokrajinama u suverenim zemljama da proglase nezavisnost, otvarate Pandorinu kutiju“, poručio je Majkl Frojnd u emisiji „Oko“.

Njegovo gostovanje u ovoj emisiji možete da pogledate od 27.13. minuta. Pre njega govorio je profesor na FPN u Zagrebu Dejan Jović.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.