Blog 184. dan epidemije: Ujedinjeni protiv kovida

FOTO: KoSSev korona maske

Stižu upozorenja o širenju koronavirusa u evropskim državama. Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu, Hans Kluge, istakao je da rekordni skokovi novozaraženih na čitavom kontinentu treba da “posluže kao poziv za buđenje”. S druge strane, broj novozaraženih u Srbiji je, za sada, prema zvaničnim podacima stabilan, ali je tokom leta, u vreme najvišeg zabeleženog stepena zaražavanja rastao i broj lekara nezadovoljnih stanjem i odnosom vlasti prema zdravstvu, potpisnika peticija Ujedinjeni protiv kovida. Navode o prvim posledicama zbog toga što je potpisala peticiju već je iznosila doktorka Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, a kako od juče izveštavaju neki od medija u Beogradu, u toku su smene načelnika odeljenja u bolnicama – takođe potpisnika peticije.

U ustanovama socijalne zaštite 77 zaraženih

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je 56 korisnika i 21 zaposleni.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.016, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u tim ustanovama iznosi 405, navodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zatvara se škola u Vučitrnu: Neki nastavnici i učenici kovid pozitivni

Situacija u školi „Mustaf Venhari (Mustafë Venhari)“ u Vučitrnu nije onakva kakvu bismo želeli, napisao je na Fejsbuku kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj i najavio zatvaranje ove škole.

Opširnije u posebnoj vesti.

Penzionerima će biti saopšteno u oktobru da li opet moraju da počnu da se javljaju Kancelariji za penzije

Oko 200.000 penzionera na Kosovu dužno je da se bar dva puta godišnje javi Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, navode iz ovog ministarstva. Ova obaveza, međutim odložena je do kraja septembra potvrdila je Kancelarija za penzije, prenosi Koha.

Opširnije u posebnoj vesti.

KP izrekla preko 700 novčanih kazni zbog kršenja mera

U toku jučerašnjeg dana, službenici Kosovske policije izrekli su 742 novčane kazne na osnovu Zakona o kovid 19, navodi se u dnevnom izveštaju KP.

Priština: Od početka pandemije preko 15.000 obolelih, 83 novoobolelih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 63 slučajeva inficiranja virusom korona, 3 osobe su preminule, dok je broj izlečenih pacijenata 126, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 83 nova slučaja, jedna osoba preminula

U Srbiji su na današnji dan, do 15 časova registrovana još 83 nova slučaja sa potvrđenom infekcijom virusa korona, preminula je jedna osoba, dok je broj hospitalizovanih pacijenata 323, saopšteno je na zvaničnom sajtu covid19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

U kovid bolnici u Vranju 17 pacijenata

Prema podacima gradskog kriznog štaba, u kovid bolnici u Vranju ukupan broj pacijenata je 17, od čega kovid pozitivnih šest. Među hospitalizovanima nema dece.Trenutan broj slobodnih bolničkih postelja je 163. Na lečenje su primljena dva nova pacijenta, a sa odeljenja je otpušteno pet. Jedan pacijent je transportovan u Klinički centar Niš.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti obavljeno je 97 pregleda. Od tog broja 30 je prvih, a 67 kontrolnih. Uzorkovana je krv kod 48 pacijenata i sačinjeno je 48 RTG snimaka pluća. Takođe, urađeno je 47 brzih i devet pi-si-ar testova.

Kon: Sistem nadzora dobro funkcioniše, prijavilo se 4.500 ljudi

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da uvedeni sistem nadzora na granicama odlično funkcioniše i da je već dao određene rezultate.

Kon je za TV Pink rekao da se za nadzor prijavilo već oko 4.500 ljudi i dodao da oni koji ne mogu da se prijave elektronski treba da odu kod svog izabranog lekara i da se na taj način se prijave.

Takođe, Kon je istakao da je realno očekivati nove mere kada zahladni, zavisno od toga gde će i da li će broj novoobolelih rasti.

„Pored veselja, srednje škole, koje pohađa oko 300.000 učenika, su problem za širenje koronavirusa. Mlađa deca se uzdržavaju, starija slabije“, istakao je Kon i naveo da je na jednom ispitu bilo 110 studenata i da je verovatno na tom mestu došlo do zaražavanja.

Čačak, petoro hospitalizovanih u Opštoj bolnici

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je pet pacijenata.

U protekla 24 časa otpuštene su dve osobe, navodi se u Izveštaju Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji grada Čačka, za 18. septembar.

Istom periodu, u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledana su 22 pacijenta, od kojih je 18 prvih pregleda.

Preporuke: Školarina na rate, dodatni apsolventski rokovi

Ministarstvo prosvete preporučilo je juče visokoškolskim ustanovama da omoguće studentima uplatu školarine u ratama, produže rokove za upis master i doktorskih studija, kao i da omoguće studentima minimum dva „apsolventska“ ispitna roka.

Opširnije u posebnoj vesti.

Fauči: Brzina ne kompromituje ni bezbednost vakcine, niti naučni integritet

Glavni američki epidemiolog dr Entoni Fauči savetovao svima uzimanje vitamina D, dobar san, zdravu ishranu i izbegavanje stresa. U izbegavanju infekcije sam praktikuje i izbegavanje grupa većih od 5 ljudi. Svima poručuje da je realno vratiti se normalnom životu do 2022, i to samo uz kombinaciju vakcine i preventivnih mera, ali upozorava da se verovatno „nikada nećemo u potpunosti“ rešiti koronavirusa.

Oktobar, smatra, nije realan rok za vakcinu, ali dodaje i da brzina ne kompromituje nužno ni bezbednost vakcine, niti naučni integritet, već da je to što bi vakcina mogla biti dostupna pre uobičajenih rokova „odraz izvanrednog tehnološkog napretka koji je postignut na polju razvoja vakcina“.

Lek deksametazon odobren za lečenje koronavirusa

Evropska agencija za lekove odobrila je korišćenje deksametazona za lečenje pacijenata obolelih od covida-19 koji imaju problema s disanjem, Ovaj steroid je drugi odobreni lek za lečenje covida-19 u Evropi nakon remdesivira.

Evropska agencija za lekove (EMA) u petak je objavila da deksametazon može biti opcija za lečenje odraslih i adolescenata kojima treba terapija kiseonikom ili respirator, nakon što je razmotrila rezultate ispitivanja britanskih naučnika.

Kako javlja Nova S, pozivajući se na hrvatski Index, ispitivanje pod nazivom „RECOVERY” koje su proveli naučnici sa Oksforda, pokazalo je u junu da deksametazon smanjuje smrtnost za oko trećinu kod teško obolelih od covida-19. Lek je u međuvremenu odobren u Japanu za lečenje covida-19.

Lek se koristi već decenijama, jeftin je i lako dostupan. Često se koristi za razna upalna stanja. Kompanije sada mogu da traže dozvolu od svojih nacionalnih regulatora ili EMA za dodatno korišćenje leka.

Preporučena doza za odrasle i adolescente, uzrasta od 12 godina i težine od najmanje 40 kilograma je 6 mg jednom dnevno u trajanju od deset dana.

Evropska komisija izdaje odobrenje za lekove i pritom obično sledi EMA preporuke. Antivirusni lek remdesivir prvi je odobreni lek za covid-19 u Evropi. Odobren je u julu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.