Srpska žandarmerija fotografisana duboko u Karačevu; srpska strana: Stoka prelazi sa Kosova

Izvor: Koha/rajonipress (tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Stanovnici Karačeva uhvatili su patrolu srpske žandarmerije kako patrolira teritorijom Kosova.

Prema portalu "Rajonipress" koji je citirao predstavnika stanovnika Karačeva – Seljvera Lenjanija, slika je načinjena kako bi kosovskoj delegaciji poslužila kao dokaz da srpska žandarmerija ulazi na Kosovo kako poželi.

"Za nas to nije samo provokacija, već uvreda za državu Kosovo. Ova fotografija poslužiće kosovskoj delegaciji koja pregovara u Briselu, to je više nego dokaz," rekao je Lenjani.

 KoSSev: Stanovnici Karačeva se godinama žale kosovskim zvaničnicima;

srpska strana: Albanci puštaju stoku, seku šume i nose pesak iz reka

KoSSev – Selo Karačevo se nalazi u tzv. pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, u gnjilanskom kraju, a pogranične linije u ovom delu ranije su regulisane između Republike Srbije i BJR Makedonije.

Delegacija ovog sela na čelu sa Seljverom Lenjanijem se više puta unazad desetak godina žalila kosovskim zvaničnicima, uključujući i kosovsku predsednicu Atifetu Jahjagu da ih "uznemirava" prisustvo srpske žandarmerije koja zaustavlja seljane ovog mesta pod "navodnim izgovorom" da oni sa svojom stokom prelaze na teritoriju centralne Srbije, te da stanovnici Karačeva navodno ne mogu da koriste svoju imovinu zbog srpske žandarmerije.

Jahjaga im je tada rekla da je Kosovo "suverena i nezavisna država", te će, kao i sa "svim ostalim susednim državama, tako i sa Republikom Srbijom sprovoditi utvrđivanje granične linije na terenu, ne ostavljajući ni pedalj zemlje van granica Republike Kosovo".

Tokom proteklih godina kosovski mediji su više puta pisali o ovoj temi i izveštavali da srpska žandarmerija navodno ulazi na teritoriju s kosovske strane.

S druge strane, kao i kod mnogih drugih pograničnih mesta, stanovnici srpskih sela navode potpuno drugačiju priču, potvrđujući navode srpske žandarmerije da stoka sa kosovske strane ulazi u posed srpskih seljaka s druge strane administrativne linije, da stanovnici pograničnih kosovskih sela seku šume u srpskom delu i iznose pesak iz reka i potoka, te da je to problem koji postoji unazad nekoliko decenija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.