Hoti: Na Forumu lidera sam dobio podršku za dijalog sa Srbijom

Aljbin Kurti , Hoti i Abazi
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, sazvao je danas „Forum lidera“, sastanak političkih stranaka koje je planirao da izvesti o sastanku sa Aleksandrom Vučićem prošlog četvrtka i razgovara o nastavku dijaloga. Pojavili su se predstavnici LDK, AAK, NISMA-e i AKR koja je jedina koja nije deo vladajuće koalicije.

Na sastanak nisu došli predstavnici dve najveće opozicione partije, PDK i LVV, dok nema izveštaja o prisustvu Srpske liste.

Kako javlja Koha, na sastanku je bilo reči o najavljenom imenovanju „državnog koordinatora za dijalog“.

Iako je vlada usvojila predlog za imenovanje Saveta za eksperte za dijalog koji bi predvodio „državni koordinator za dijalog“, Biljal Šerifi (Bilall Sherifi), predstavnik NISMA-e i koalicioni partner sa predstavnicima u vladi, danas je upitao Hotija koje su nadležnosti koordinatora za dijalog.

„On je rekao da kao koalicioni partner ne znaju ko će voditi kosovski tim na sastanku u Briselu koji bi trebalo da bude održan u četvrtak. Prema njegovim rečima, premijer bi trebalo da razjasni kakve će biti nadležnosti državnog koordinatora, jer može postojati rizik da se proces pretvori u tehnički. Šerifi je rekao i to, da je pitanje koordinatora, premijer Vlade trebalo da prvo razjasni sa koalicijom, opozicijom, ali i da bude transparentan prema građanima.

Zbog toga što još uvek nije imenovao koordinatora za dijalog iako je najavio da će ta osoba u četvrtak nastaviti pregovore u Briselu o, kako je rekao, „konačnom sporazumu o međusobnom priznanju“, Hotija je ranije danas kritikovalo i LVV.

Kljan Kosova je sinoć objavio, pozivajući se na svoje izvore, da bi koordinator za dijalog mogao biti Skender Hiseni, član LDK.

Sam Hoti se nakon sastanka oglasio putem društvenih mreža. Kako je saopštio, predstavnike stranaka je obavestio o procesu dijaloga, od video samita o dijalogu sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom, Angelom Merkel, kao i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepom Borelom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom, do poslednjeg uživo sastanka u Briselu sa Vučićem, Lajčakom i Borelom.

„Ovaj proces bi trebalo da se završi normalizacijom odnosa između dve zemlje i međusobnim priznanjem. Ceo proces dijaloga biće potpuno transparentan, dok će Skupština Kosova, Forum političkih stranaka i opšta javnost u zemlji biti detaljno obavešteni o svakom sastanku. Svi predstavnici političkih stranaka zemlje zastupljenih na ovom Forumu danas su dali punu podršku procesu političkog dijaloga sa Srbijom“, naveo je Hoti.

Dijalog Beograda i Prištine nastavio se prošlog četvrtka posle 20 meseci zastoja. Razgovaralo se o nestalim i proteranim osobama i ekonomskoj saradnji. Specijalni izaslanik EU za Dijalog, Miroslav Lajčak, po završetku sastanka najavio je za ovu nedelju da će se razgovori Beograda i Prištine nastaviti na ekspertskom nivou, dok će sledeći sastanak na visokom nivou biti početkom septembra.

Povezani članci:

Kosovski pregovarači: Hoti nema podršku opozicije, „Tači izolovan“

Kljan: Skender Hiseni koordinator kosovske delegacije za dijalog

Tači: Priznanje, ne dijalog u tehničkom aspektu

Mediji: Na Kosovu raste neraspoloženje prema najavljenom dijalogu na ekspertskom nivou

Hoti u nedelji najavljenih ekspertskih sastanaka: Nema tehničkog dijaloga

PDK: Sastanak Vučića i Hotija brzoplet

Tačijev savetnik: Nastavak dijaloga pod vođstvom EU nije u interesu Kosova

Kosovska vlada formirala Savet eksperata za dijalog sa SrbijomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.