Iz medija: Ko je kriv zbog prekida dijaloga – Beograd ili Priština?

Vučić Tači
Photo: European Forum Alpbach / Andrei Pungovschi / Flickr

„Srbija je spremna za dijalog, ali on zavisi od ukidanja taksi od strane Prištine,“ reči su koje se gotovo tokom svakog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogu čuti. Sa druge strane, iz Prištine poručuju takođe svakodnevno da su zapravo oni spremni za dijalog, dok je Srbija ta koja „sprečava“ njegov nastavak.

„Nadam se da će razumeti (Priština) da bez dogovora i bez razgovora rešenja nema i da koliko je to loše za nas, toliko je loše i za Albance“. Ako Priština neće dogovor „šta ja tu da radim, nikoga ne možete da terate,“ poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom svog nedavnog obraćanja iz Vranja tokom promovisanja kampanje „Budućnost Srbije“.

„Srbija je spremna na dijalog, ali i on zavisi od ukidanja taksi od strane Prištine,“ koje, po oceni predsednika, „razaraju srpsku ekonomiju i razaraju svaku vrstu uspostavljanja mogućeg poverenja u budućnosti“, objasnio je tada predsednik.

Sa druge strane, prištinski zvaničnici navode da je zapravo Priština ta koja je spremna za nastavak dijaloga, dok ukidanje taksi i sam nastavak uslovljavaju garancijom ili priznanjem Kosova od strane Srbije.

„To zavisi isključivo od Srbije, ako žele sporazum mi smo spremni, mi smo oduvek bili spremni. Kosovo je spremno,“ izjavio je u subotu šef kabineta premijera Kosova Ramuša Haradinaja, Avni Arifi, ali i navodi da će porez ostati „dok nas Srbija ne prizna“.

Rešenje za „problem Kosovo – Srbija“, kopredsedavajući Pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Fatmir Ljimaj, takođe vidi u „priznanju“.

Protiv ukidanja taksi je ujedno i poslanik Skupštine Kosova, Miljaim Zeka, međutim, on smatra da kosovska vlada ne treba da dozvoli da joj Amerika okrene leđa, naglasivši da je i sam spreman da se „žrtvuje“ zarad prijateljstva između Kosova i Amerike.

“Ako bi mi Amerikanci rekli da ne spavam sa svojom ženom tri dana, neću spavati tri meseca jer su nam oni pomogli da Kosovo postane nezavisno.“

Najčvršći stav kada je reč o neukidanju taksi ima kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji je u više navrata, kao i njegov šef kabineta, iznosio tvrdnje da su takse u uzajamnoj vezi sa priznanjem Kosova od strane Srbije, i da će one biti ukinute onda kada, kako ističe, „Srbija prizna Kosovo“.

Kako bi njegov stav i stav stranke koju on predvodi AAK bio „apsolutno jasan“, nedavno su usvojena i tri osnovna principa o dijalogu sa Srbijom.

Najviše rukovodstvo ove strane utvrdilo je da u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije treba poštovati Ustav i izjave o nezavisnosti Kosova, navodi se u objavi na Fejsbuk stranici AAK.

Sa druge strane, određeni prištinski zvaničnici su za trajno ili privremeno ukidanje ovih dažbina, što je i nedavno potvrdio sam kosovski premijer.

Premijer Albanije Edi Rama, tokom nedavnog razgovora u kući kosovskog predsednika Hašima Tačija, zatražio je da Kosovo povuče odluku o taksama koje su uvedene na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, otkrio je nedavno Haradinaj.

„Rama, neka se ne opterećuje jer smo mi (lideri Kosova) ovde da odlučujemo,“ poručio tokom gostovanja na televiziji T7.

Takođe je napomenuo da u trenutku kada su „počeli zahtevi“ za povlačenje odluke o taksama, istovremeno su počeli da pristižu i zahtevi za njegovom ostavkom.

Na pitanje novinara ko je zahtevao ostavku, Haradinaj je odgovorio „svi koji su bili za stolom“.

„Govorili su da ne možemo održati (takse), da ne znamo šta će biti sa vladom. O tome se govori u tim razgovorima,“ kazao je Haradinaj.

Kosovski predsednik Hašim Tači, sa druge strane nalazi se pod budnim okom kritičke javnosti, zbog poziva na ukidanje odluke o taksama kao i poruka da je vreme poslušati „prijateljske savete Amerike“, koja je navodno podršku KBS uslovila ukidanjem taksi, a i u par navrata javno zahtevala od Kosova da ih ukine.

Navode o ultimatumima SAD ili mogućim sankcijama prema Kosovu, demantovao je američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet, ali jeste pozvao kosovske lidere da „procene da li žele da održe prijateljstvo sa Amerikom“.

Razgraničenje

Istovremeno sa temom carinskih dažbina od 100%, odnosno tenzijama u vezi sa istom, ideja o korekciji granica, sa druge strane, ponovo dobija na značaju u javnosti i sve češće je tema političkih govora.

Tako je kosovski predsednik u svojoj nedavnoj poseti SAD-u rekao da je spreman „na malu korekciju“ ako će to dovesti do sveobuhvatnog sporazuma. Međutim, i po ovom pitanju Haradinaj je „čvrstog stava“ navodeći da neće dati „ni metar kosovske zemlje“. Dok su mnogi analitičari, političari, a među njima i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, često iznosili tvrdnje da se pregovori o Kosovu i „razgraničenu“, zapravo iza kulisa vode između Tačija i Vučića, kao i da „nikada nisu bili intenzivniji„.

„Nikada se intenzivnije, iza kulisa, nije pregovaralo o ‘razgraničenju’, i taj proces se privodi kraju. Ukoliko ne uradimo nešto što će sprečiti ovaj režim da do toga dođe, u 2019. godini će oni staviti potpis na pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova,“ rekao je Jeremić u intervjuu za Espreso.

Pitanja na koja javnost i dalje ne zna odgovor su šta podrazumeva razgraničenje, da li će takse biti ukinute i kada će dijalog biti nastavljen.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.