Jeremić: Ukoliko ne uradimo nešto, 2019 sprema nam se potpis o razgraničenju

Vuk Jeremić N1

„Nikada se intenzivnije, iza kulisa, nije pregovaralo o ‘razgraničenju’, i taj proces se privodi kraju. Ukoliko ne uradimo nešto što će sprečiti ovaj režim da do toga dođe, u 2019. godini će oni staviti potpis na pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova,“ rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić u intervjuu za Espreso.

„Taj sporazum treba da potpiše neko iz Srbije, da li će to biti Aleksandar Vučić, ja lično – ne verujem,“ prognozirao je Jeremić navodeći da Vučić „za to gaji Anu Brnabić“, da „Ana Brnabić stavi taj potpis, a da posle toga bude puštena niz vodu“. 

Jeremić dodaje da je to njegovo mišljenje, kao i da za to nema neposrednu informaciju, međutim, naglašava: „U svakom slučaju, ono što nam se sprema je potpis“.

Na 8 vekova srpske crkve hoće da nas razgraniče od Pećke Patrijaršije i Savinog trona

Jeremić je podsetio na 800 godina autokefalnosti srpske crkve – od kada je 1219. godine hirotonisan u prvog arhieposkopa srpskog – Sava Nemanjić. 

„Na osamstotu godišnjicu Srpske pravoslavne crkve neko odavde planira da se razgraniči sa Pećkom Patrijaršijom i Savinim tronom. Ne morate verovati u Boga da ne vidite da to ne može a da ne bude prokletstvo,“ dodao je Jeremić. 

Po njegovim rečima, ukoliko dođe do potpisa, Kosovo će postati član UN.

„A ukoliko bude član UN kao što je danas i Albanija, ne postoji apsolutno ništa u međunarodnopravnom poretku što može da spreči da se dve članice UN dobrovoljno spoje.“

On je ujedno naveo da nema „baš nikakvu sumnju da će oni to, u roku od nekoliko godina i uraditi“.

„Naš sused će biti Velika Albanija, i bojim se da će taj sused imati više, a ne manje teritorijalne aspiracije prema našoj zemlji, nego što ga u ovom trenutku ima polupriznato Kosovo,“ rekao je predsednik Narodne stranke.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.