Kosnet: Ne slažem se da Kosovu SAD više nisu potrebne, ali ako je tako, videćemo šta će biti u budućnosti  

Foto: Koha, Driton Paçarada

Doneta još u novembru prošle godine, odluka kosovske vlade o uvođenju taksi na uvoz robe i iz Srbije i Bosne i Hercegovine bila je kritikovana diplomatskim rečnikom i od strane EU i od strane SAD, ali nije zavređivala mnogo pažnje. Međutim, poslednjih dana pritisci na Prištinu da suspenduje ovu odluku su naprasno pojačani, a diplomatskih aktivnosti u vezi sa „prijateljskim savetima“ da se ova odluka suspenduje je sve više. Večeras je američki ambasador u Prištini sa malih ekrana poručio da Kosovo treba da proceni da li želi da održi prijateljstvo sa SAD.

U toku današnjeg dana, ali i večeras je u Prištini nastavljeno sa brojnim sastancima i diplomatskim aktivnostima u vezi sa odlukom Vlade Kosova da uvede takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon jučerašnjeg telefonskog razgovora sa Ramušem Haradinajem, savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, Džon Bolton je danas telefonirao i premijeru Albanije, Ediju Rami i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, američki ambasador, Filip Kosnet, sastao se sa Tačijem i Haradinajem, admiral Džejms Fogo se takođe sastao sa Tačijem i Haradinajem, ali i ministrom za zajednice i povratak u ostavci, Daliborom Jevtićem, a održan je i sastanak vladajuće koalicije u Kabinetu predsednika Kosova kom su prisustvovale i brojne diplomate.

Podsećamo, sa telefonskim pozivima i sastancima u vezi sa taksama otpočeto je još juče. Predsednik Vučić razgovarao je sa komesarom Hanom i pomoćnikom državnog sekretara SAD Mičelom. Ramušu Haradinaju je telefonirao savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton, američki ambasador na Kosovu se susreo sa kopredsedavajućim pregovaračkog tima, Fatmirom Ljimajem i Špendom Ahmetijem, a kosovski premijer je sazvao sastanak lidera koalicije PAN.

Nakon današnjeg sastanka sa američkim ambasadorom, Haradinaj je ponovio da takse neće biti ukinute, dok je Tači upozorio da „ne postoji ni agenda ni pojedinac koji bi pokvarili kosovsko prijateljstvo sa SAD“.

Kosnet: Tražimo suspenziju, ne ukidanje taksi

U međuvremenu, američki ambasador, Filip Kosnet, nakon istog sastanka, gostovao je u emisiji Interactiv na KTV gde je izjavio da SAD neće uvoditi ekonomske sankcije Kosovu, ali je pozvao kosovske lidere da „procene da li žele da održe prijateljstvo sa Amerikom“.

Neimenovani izvor blizak PDK je izjavio da kosovska vlada ima rok do ponedeljka da suspenduje odluku o taksama, prenela je prištinska Koha. Navode o bilo kakvom ultimatumu ili ekonomskim sankcijama demantovao je Kosnet u večerašnjem gostovanju na KTV.

„Ne želimo da dajemo ultimatum. Ne želimo da upravljamo radom kosovske vlade. Verujemo da će privremena suspenzija taksi čim to bude bilo moguće, pomoći da se proces nastavi. Ukoliko do toga ne dođe, rizikujemo da izgubimo momentum što će biti štetno za narod Kosova i Srbije i što će biti štetno i za SAD i EU. Ne postavlja se pitanje da li Kosovo ima pravo da uvede takse, već da li je to dobra odluka za Kosovo i SAD,“ poručio je večeras američki ambasador u Prištini.

Dodao je i da smatra da se narod Kosova ne slaže sa izjavama nekih kosovskih zvaničnika da „Kosovu više nisu potrebne SAD“.

„Narod Kosova želi da održi bliske odnose sa Sjedinjenim Državama. Ako Kosovo odluči da to nije važno, videćemo šta će se desiti u budućnosti,“ rekao je Kosnet.

Prekookeanski pozivi Tačiju i Rami

Nakon jučerašnjeg poziva Haradinaju, Džon Bolton je danas razgovarao i sa Hašimom Tačijem. Za razliku od jučerašnjeg poziva čiji detalji nisu poznati, Tači je ukratko na Fejsbuku napisao da je sa Boltonom razgovarao o dijalogu sa Srbijom i trajnim partnerstvom Kosova i SAD.

„Ambasador Bolton je naglasio de je Republika Kosovo odgovorna za nastavak dijaloga i da je u obavezi da u dijalogu govori jednim glasom. Uvereni smo da će dijalog ubrzo početi i da će se okončati sveobuhvatnim sporazumom koji će osigurati priznanje i NATO, EU i UN članstvo Kosova,“ napisao je Tači na Fejsbuku.

Bolton je danas razgovarao i sa premijerom Albanije, Edijem Ramom, takođe o dijalogu.

„Razgovarao sam sa Belom kućom. U fokusu razgovora bili su Albanija, regionalni i strateški ciljevi za postizanje mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije kako bi se završio istorijski sukob. Savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton mi je zahvalio u ime predsednika na nepromenjivoj poziciji Albanije,“ napisao je Rama na Tviteru.

Sastanak u Predsedništvu

Dan u Prištini se završio sastankom u predsedništvu kom su pored institucionalnih lidera na Kosovu, Kadrija Veseljija, Ramuša Haradinaja, Bedžeta Pacolija, Špend Ahmetija i Fatmira Ljimaja prisustvovali i predstavnici stranih diplomatskih misija na Kosovu.

Ovaj sastanak sazvao je Tači, a nakon sastanka jedino se on i obratio javnosti putem Fejsbuk posta.

„Na sastancima smo razgovarali o važnim državnim pitanjima i održavanju dugoročnog partnerstva sa SAD i o pitanjima dijaloga između Kosova i Srbije,“ napisao je.

Ponovo je izrazio uverenje da se u narednim danima očekuje „odgovorno donošenje odluka u punoj saglasnosti sa državnim interesima“.

„Nemamo vremena za gubljenje,“ zaključio je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.